• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

09.07.2019

12:36

ČAK IH NIJE NI SRAMOTA! Evo kako su "PROCURELI" DOKUMENTI britanskog ambasadora u SAD razotkrili NAJVEĆU JAVNU TAJNU MEĐUNARODNIH ODNOSA!

Vesti

ČAK IH NIJE NI SRAMOTA! Evo kako su "PROCURELI" DOKUMENTI britanskog ambasadora u SAD razotkrili NAJVEĆU JAVNU TAJNU MEĐUNARODNIH ODNOSA!

Podeli vest

Britanski establišment se iz petnih žila trudi da umanji štetu nastalu curenjem poverljivih dokumenata britanskog ambasadora u SAD, u kojima je on žestoko kritikovao Donalda Trampa. Uprkos svemu, jasno je da se veći deo tog istog establišmenta slaže sa svime što je rečeno u dokumentu, prenosi RT

U suštini, bes koji je zapljusnuo zapadnu javnost posle obelodanjivanja stavova prvog britanskog čoveka u Vašingtonu samo je stavio u prvi plan ono što svi znamo - da iskrenost apsolutno nema šta da traži u međunarodnim odnosima, stoji u analizi RT-a.

Ser Kim Derok je Trampa nazvao „neveštim", „nekompetentnim", nespretnim... Sada se ispostavlja da je upravo taj tajni izveštaj bio nevešt i nespretan, praktično trampovski, analizira RT.

Ipak, ne treba se zavaravati: Ovo je mejnstrim pogled snobovske i superiorne britanske političke klase, ali bes je usmeren na činjenicu da je izveštaj uopšte procurio, a ne na stavove iznete u njemu.

Sada možemo slobodno da se zavalimo i gledamo koliko je diplomatski jezik beskoristan kada se sudari sa brutalnom iskrenošću. Pokušaj Britanije da ovaj slučaj gurne pod tepih zato je trijumf totalne neiskrenosti.

Evo samo nekoliko primera reakcija na skandal.

Prvi primer je zvanični odgovor premijerke: „Premijerka ima puno poverenje u svog ambasadora u Vašingtonu. Naši ambasadori nam daju iskrene, nelakirane ocene politike država u kojima rade".

TRAMP KIPTI OD BESA ZBOG KRITIKE BRITANSKOG AMBASADORA: Nećemo više da imamo posla sa njim!

Ovo je ključna rečenica: "Ti stavovi nisu obavezno mišljenje ministara, kao ni Vlade u celini". Za sve ljude koji nisu upoznati sa nijansama engleskog jezika, ovo zapravo znači da većina ministara i članova Vlade zapravo deli ove stavove, ali ne smeju to da kažu naglas.

A evo i reakcije ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta: 

- To je samo lični pogled i mnogo ljudi u ovoj zgradi koji se ne slažu sa tim pogledima, ni ja se ne slažem s dosta toga što se nalazi u tim pismima. Mislim da je američka administracija veoma efikasna i da imamo najtoplije odnose i partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima.

Kako ovo prevesti na normalan jezik?

Hant se slaže s većinom Derokovoh stavova o Trampu, a slaže se i veći deo Forin ofisa, ali pošto je on i ministar spoljnih poslova i neko ko ima ambcije da postane novi premijer, morao je da odgovori diplomatskim tlapnjama o toplim odnosima i zajedničkim vrendnostima, bla, bla..., stoji u analizi na sajtu RT-a koju potpisuje Sajmon Rajt.

(VIDEO) TRAMP ZBOG ĆERKE IVANKE UPROPASTIO POMPEA!

Jedini visokopozicionariani političar koji je iskreno ljut je britanski sekretar za trgovinu Lajam Foks, koji je besan što je njegova misija potpisivanja novih trgovinskih dogovora sada dovedene u pitanje nezgodnom iskrenošću.

Foks je zatražio pun disciplinski postupak, a možda i pravni, prema svima koji su učestvovali u ovom činu.

On je dodao i ovo: 

- Zlonamerno curenje poput ovog je neprofesionalno. Nije moralno. I nije patriotski.

Ni u jednom trenutku on ne kaže da to nije istina.

Ako vas ikada zbunjuje čudno stanje međunarodnih odnosa u dobu u kom živimo, onda je Foksovo izvinjenje Trampovoj ćerki Ivanki sve što bi trebalo da znate o tome.

I tako je sada otvoren lov na onoga ko je omogućio da dokument procuri. A Tramp ne deluje kao predsednik-zlopamtilo, piše Sajmon Rajt.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Deda Nole

pre 4 godine

Bas dobra vest da se napokon vidi ko to muti vodu po svetu,egleski fer-plej je obicna glupost koja se namece drugima dok oni rade ispod zita i uzivaju u tome,robovlasnicki mentalitet!

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija