• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug

04.09.2019

23:45

PROBLEMI U LEPOJ NJIHOVOJ! Hrvatska ima najveći pad prometa u maloprodaji u EU

Vesti

PROBLEMI U LEPOJ NJIHOVOJ! Hrvatska ima najveći pad prometa u maloprodaji u EU

Podeli vest

Među zemljama EU, Hrvatska je u julu zabeležila najveći pad prometa od maloprodaje na mesečnom nivou, ali je i na nivou Unije zabeležena manja sklonost prema potrošnji, pokazala je analiza Evrostata, statističke agencije EU

Kako se navodi u izveštaju Evrostata, u julu je sezonski prilagođen obim prometa od maloprodaje u Hrvatskoj na mesečnom nivou pao za 3,3 odsto u odnosu na jun, kada je skočio 6,8 posto.

U grupi zemalja s najvećim padom potrošnje u julu na mesečnom nivou, Evrostat je, na osnovu raspoloživih podataka, izdvojio Nemačku i Belgiju, gđe je promet u maloprodaji smanjen za 2,2, odnosno 1,4 odsto.

Najveći rast prometa zabeležila je Irska, za 1,9 posto, a slede Slovenija s 1,2 odsto, pa Bugarska i Malta, sa po jedan odsto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU sezonski prilagođen obim prometa u maloprodaji u julu je pao za 0,5 odsto u odnosu na jun kada je prema revidiranim Evrostatovim procenama porastao za 1,3 odsto.

U evrozoni je promet pao za 0,6 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,2 posto u junu. 

Evropljani su u julu znatno manje odlazili u prodavnice odeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se odrazilo na pad prometa u maloprodaji te vrste proizvoda za 2,5 odsto u EU i za 3,2 odsto u evrozoni, prenosi Poslovni dnevnik.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim narudžbinama i narudžbinama putem interneta, za 0,3 odsto, pokazuje izveštaj Evrostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u evrozoni.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija