• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

06.04.2019

10:14

SUROVA OBMANA KORISNIKA INTERNET TV-a! Brutalna SBB prevara sa EON platformom!

Zaštitnik potrošača

SUROVA OBMANA KORISNIKA INTERNET TV-a! Brutalna SBB prevara sa EON platformom!

Podeli vest

Ne verujte kada vam kažu da ćete preko EON aplikacije imati dostupne kanale preko bilo koje internet mreže u Srbiji * Ako niste konektovani na SBB internet, na desetine kanala vam neće biti dostupno, iako se u reklami tvrdi suprotno

Ako ste se pretplatili na SBB-ovu internet TV EON platformu kako biste preko smart uređaja mogli da gledate televiziju gde god da ste, debelo ste namagarčeni. Objašnjenja radi, za određenu novčanu nadoknadu pretplatite se na EON, skinete aplikaciju na smart TV, telefon ili računar i, ukoliko se konektujete na internet, možete da gledate sve TV kanale.

2.000.000

dinara je maksimalna kazna za prevarno oglašavanje

Međutim, ispostavilo se da će vam svi kanali biti dostupni samo ukoliko je internet na koji ste konektovani SBB-ov. U suprotnom, brojni programi će vam biti blokirani, što je u potpunosti drugačije od onoga što ova firma obećava na reklami i priča potrošačima prilikom potpisivanja ugovora.

Foto: Informer ZP

Nakon brojnih žalbi naših čitalaca koji koriste ovu platformu da je reč o prevari i sami smo proverili kako sistem funkcioniše. Ulogovali smo se na aktivan EON nalog, a laptop nam je bio konektovan na drugog provajdera. Kada smo pokušali da gledamo kanale poput Foksa, N1 i još bar desetak u nizu, dobili smo obaveštenje:

- Izabrani kanal nije dostupan na mreži internet provajdera na koju ste konektovani.

Potražili smo objašnjenje iz prve ruke i pozvali SBB korisnički centar:

Korisnik: Dobar dan, korisnik sam EON-a i imam problem. Ulogovala sam se na svoj nalog na računaru na poslu i prvi put mi se desilo da mi nisu svi kanali dostupni.
SBB operater: Verovatno vaš internet provajder na poslu nije SBB?
Korisnik: Ne nije, ali ovo mi se prvi put dešava. Ali kakve to veze ima koji je provajder? Minimum 10 kanala ne mogu da gledam.
SBB operater: Pa to je normalno, mi ne možemo da garantujemo da ćete preko svakog provajdera moći da gledate programe na EON-u.
Korisnik: Ali to mi niko nikada nije rekao, niti me upozorio...
SBB operater: Ma mora da jeste...
Korisnik: Ali nije. Pa zar nije poenta EON-a da mogu da gledam TV svuda gde imam internet i "pametni" uređaj. Na kraju krajeva, tako se i reklamirate. Hoćete li rešiti ovaj problem?
SBB operater: Da jeste, ali mi vam ne možemo garantovati to... Za sada se time nećemo baviti. Tako je kako je. Doviđenja!

Knjiški primer prevare

Ovo je knjiški primer prevarnog oglašavanja i stavljanja potrošača u zabludu
Goran Papović, NOPS

Da stvar bude gora, i da je evidentno reč o obmani, potvrđuje i to što EON platforma garantuje svim potrošačima da će moći da koriste kompletan sadržaj preko bilo koje internet mreže i reklamira se doslovno ovako:

- Bez kompromisa po bilo kom pitanju, direktno o svemu sa svojim sagovornicima! Dostupno na EON-u, preko bilo koje internet mreže u Srbiji. Na svim uređajima - stoji u rečenici pored reklame, i to za televiziju koja nama nije bila dostupna za gledanje.

SBB UCENJUJE KLIJENTE! Ko ne odabere paket, DODELIĆEMO MU NAJSKUPLJI!

Predstavnici potrošača najoštrije su osudili najnoviji marifetluk poznatog kablovskog operatera i pozvali su nadležne organe da im izreknu višemilionske kazne, zabrane ovakvo reklamiranje, prodaju EON platforme, pa čak i rad na neko vreme.

Foto: Informer ZP

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je SBB preko platforme EON napravio veliku prevaru i da su potrošači obmanuti i na reklami i prilikom potpisivanja ugovora.

Zabraniti im reklamu ili prodaju!

Predsednik NOPS-a Goran Papović smatra da je neophodno da Ministarstvo trgovine izrekne upravnu meru SBB-u. Ta upravna mera podrazumeva nekoliko mogućnosti - od toga da im zabrane reklamu do toga da im zabrane rad ili prodaju te EON platforme na neko vreme.
- Problem je što ti upravni postupci traju predugo i trgovci to koriste jer znaju da će stvar da se otegne i da će na kraju da izbegnu kaznu. Zbog toga i ne haju mnogo za zakon koji često krše i to sve ide preko leđa potrošača. Konstantno pričamo da je neophodno da se neko zaista kazni i da se izrekne upravna mera kako bi shvatili da nisu iznad Zakona o zaštiti potrošača i da moraju da ga poštuju. Moraćemo već jednom da se odlučimo da li ćemo da pravimo neke čudne slogane, akcije bez poente i crtane filmove ili ćemo ozbiljno da se bavimo zaštitom potrošača. Dok to ne odlučimo, ovakve i slične prevare će nažalost ostati naša realnost - oštar je Papović.

- Odavno upozoravam da na polju kablovskih i internet operatera u Srbiji imamo kartelsko i monopolističko stanje, a u takvim situacijama uvek najviše nadrljaju potrošači i njihova prava. Takav je slučaj i ovde. Ako je SBB za svoju EON platformu obećao potrošačima da mogu da gledaju sve kanale preko bilo koje internet mreže u Srbiji, onda to mora i da ispuni. Pošto očigledno nije tako, reč je o prevari i obmani potrošača, i to na više polja. Prvo zbog prevarnog oglašavanja, a potom i zbog toga što im to nisu pomenuli prilikom potpisivanja ugovora i tako su ih direktno doveli u zabludu da plaćaju uslugu koju neće dobiti - jasan je Bogosavljević, koji je potom posavetovao potrošače da moraju da se bore za svoja prava:

- U svakom slučaju prevareni potrošači ne smeju da se samo pomire sa činjenicom da su uskraćeni za uslugu koju plaćaju. Moraju da traže da im se to omogući. Prvo tako što će pisati oglašivaču i decidirano tražiti da ispuni ono što je obećao u reklami. Pored toga, potrošač ima prava i na nadoknadu za sve one mesece koje je plaćao EON, a nije mogao da ga koristi preko svih mreža. Ako SBB to odbije, potrošači imaju prava na tužbu i tu bi bilo najbolje podneti kolektivnu jer je ovde u pitanju na hiljade ili desetine hiljada prevarenih. Uveren sam da bi takva tužba imala uspeha i da bi se dobila i naknada štete i mogućnost prelaska kod drugog operatera bez plaćanja onih naknada ukoliko EON ne može da pruži uslugu koju obećava.

NAVLAKUŠA! Evo kako SBB VARA KLIJENTE! Obećaju besplatan HBO, pa ga zaključaju!

On tvrdi da bi zbog ove velike prevare SBB trebalo da bude rigorozno višemilionski kažnjen po Zakonu o zaštiti potrošača, ali i da bi morala da reaguje i Komisija za zaštitu konkurencije i izrekne im drakonsku kaznu od 10 odsto ukupnog godišnjeg profita.

Drakonska kazna

Ovde bi morala da reaguje i Komisija za zaštitu konkurencije i izrekne im drakonsku kaznu od 10 odsto ukupnog godišnjeg profita
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

- Za dovođenje potrošača u zabludu i prevarni marketing kazna je od 300.000 do 2.000.000 dinara. Uz to bi morali da budu naterani i da promene reklamu i jasno obaveste potrošače da svi kanali sa EON platforme mogu da se gledaju samo ako imate SBB internet. Međutim, ovde ne bi smelo da se stane sa kaznama i trebalo bi da reaguje Komisija za zaštitu konkurencije, jer su sa ovom prevarom ugrozili i ošetili sve one poštene firme koje takođe prodaju platforme za gledanje kanala na internetu, ali ne obmanjuju potrošače. Tu je kazna do 10 odsto ukupnih godišnjih prihoda. Svestan sam da sve ove kazne ukupno čine ogroman iznos, ali mislim da je neophodno da za ovakvu prevaru neka poznata firma napokon bude drakonski kažnjena i da se tako da primer svima drugima da ne smeju da krše zakon - smatra naš sagovornik.

Sa njim se slaže i predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović, koji tvrdi da bi Ministarstvo trgovine za ovakve stvari moralo SBB-u da izrekne upravnu meru.

- Ovde imamo apsolutno neistinito predugovorno obaveštenje i potrošač ima pravo na raskid takvog ugovora bez ikakvih posledica. Uz to imamo knjiške primere prevarnog oglašavanja i stavljanja potrošača u zabludu, za šta predviđena kazna ide do dva miliona dinara - kaže Papović.
 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 5 godina

Ja sam im se zvanično obratio oko te prevare negde početkom januara i tražio da me obeštete kroz neki 6mes.popust. Dobio sam pedalu odmah u stilu imaš na sajtu sitnim slovima najv. da ne snose odgovornost...Ja kad sam potpisivao ugovor na 24mes. za EON isključivo sam to uradio zbog SK kanala i mogućnosti da ga gledam, bilo gde u Srbiji gde imam internet! Razgovor je snimljen u kome me operator obaveštava da mogu bilo gde. I pored svega, pedala na 1. Nadam se da će ih kazniti zbog navedenog. Kad mi sitekne ugovor prelazim na novog provajdera, 100%.

marko dakovc

pre 5 godina

Najveći obmanjivač na ovim prostorima su Informer od novina i Pink od televizija.... Ubedljivo. Aje ako niste, demantujte mene pa objavite ovaj komentar!

Dragan

pre 5 godina

Kao što vidiš komntar ti je objavljen, ali zato na sajtu televizije N1 ne može da bude objavljen nijedan negativan komntar o tajkunima Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću i psihički neuravnoteženim osobama Bošku Obradoviću i Sergeju Trifunoviću.

kiki

pre 5 godina

Kad ce drzava i mts onda da ukinu ucene za arenu koju nece da daju drugim operaterima?

baron

pre 5 godina

Prvo su nam porušili Ameri predajnike pa nam onda odkupili lokalne kablovsek pravjdere i sada diktiraju nenormalne uslove.Otimaju bez milosti.Isti je problem i sa telefonijom kada predjete kod njih onda svatite da ste prevareni jer nemate sve mogućnosti kao kod pošte.Prevarama nikad kraja.

Miki

pre 5 godina

Uhhh pa taj SBB je zlo , Kako ga jos nisu kupili braca Vucic sa novcima gradjana Srbije , Mogli su to da urade opet preko Kopernikusa, Tada bi imali totalnu kontrolu medija, Ima narod para kupice i to.

Marcco

pre 5 godina

Možete do sutra ovako. Ja odavno zelim da promenim provajdera ali niko me želi da ga uvede u zgradi gde sam. Ocigledno kartelski dogovor.

Cica

pre 5 godina

RTS se silno uvredio sto njihovi kanali na SBB ne zauzimaju prva tri mesta. Jos su nedavno RTS 1 pomerili sa drugog na trece zbog Ns tv. Znaju oni da babe i dede ne znaju mnogo oko ove nove tehnike i da vrte samo par kanala a prva tri bi bas bila zgodna...

vladan

pre 5 godina

Istekao mi je ugovor za total, da bi prekinuli saradnju operater mi je rekao da posaljem izjavu za razlog prekida saradnje, kao i risivere sa pratecim prikljuchcima sto sam i uradio. Posle nekoliko dana sam pozvao da proverim da li je posiljka stigla i da li sam prekinuo zaduzivanja, receno mi je da je otkazni rok mesec dana sto znaci da ce me zaduziti i za April, i ako su mi uzeli risivere. Nemaju milosti. KRADJA!

Nikola

pre 5 godina

Korisnik sam SBB-a i već odavno sam ih zvao i prigovarao što svi kanali rade samo kada sam na SBB internetu. Odgovor je bio da drugi provajderi blokiraju neke kanale, a što je smešno objašnjenje. Kada sam na SBB internetu, to znači da sam kod kuće, a tada mi kanali preko interneta nisu ni bitni. To mi je bitno kada nisam kod kuće, a to znači na nekom drugom provajderu. Još gore je u inostranstvu. Više od pola kanala ne radi! Ako to nije prevara, onda ne znam šta je! Ljut sam zbog toga već dugo, ali do sada niko nije za ovo mario. Konačno da je Informer načeo ovu temu. Bez obzira na motive. Rado ću se pridružiti tužbi protiv SBB-a zbog prevare. EON radi potpuno samo na SBB internetu. Na drugom srpskom provajderu ne radi 30% kanala, a u inostranstvu ne radi 60% kanala! To su činjenice!

bh

pre 3 godine

Ne, to nisu činjenice! To što tvrdiš je laž. Na internetu MTS-a i Telekoma EON paket je u potpunosti dostupan.

Natalija

pre 5 godina

Bas lepo sto ona na poslu ima vremena da gleda televiziju, inace je eon mobilna aplikacija samo za sbb mrezu.

Laki

pre 5 godina

Da,da kao da je Mts bolji...Nisam bio informisan,oni došli promenuli opremu jer sam bio korisnik Digi-tv-a.Slika je užasna,i prepolovili Digitv kanale.I umesto 690 dinara plaćam 920,ali samo dok traje ugovor...produžiti neću sigurno.

Mile

pre 5 godina

Lazete nemoj da kanalite i pljujete po sbb u koji je najaci u regionu a dizete mts raspali..Ja imam eon tv i radi na svim mrezama tj sve kanale.otvara msm.na sk n1 nova itd

radios

pre 4 godine

Uopste nije tacno sta pisete ovde. Imamo eon i gledam ga sa bilo kog internet provajdera. Sta vise i moj stric koji je u spaniji normalno preko mog naloga gleda nase kanale. Nemojte da pricate gluposti ljudima i da ih obmanjujete. Prijatno svima

Slobodan

pre 4 godine

Moze da se gleda sve,ja imam EON i radi na Telekom ov internet bez problema.

mita

pre 4 godine

mamlaski članak,odgovorite ako ovo nije severna koreja kako sme bilo koji provajder da blokira bilo šta na slobodnoj mreži.Nije kriv SBB što mu neko cenzuriše kanale na netu,ovoga nigde nema

Jug Bogdan

pre 3 godine

SBB je odličan! Otključali sve kanale, ceo video klub tokom pandemije, prenose utakmice reprezentacije.... No, svi znamo ko je diktirao tekst..... Hahahaha, kakvi ste smradovi, jasniji ste od leproznih bolesnika!

pera detlic

pre 3 godine

Napusite mi se kurca laznjiva govna iz svInjformera

Toma

pre 3 godine

Ништа нису бољи ни у Телекому што се тиче превара. Ја сам узео Бокс4 пакет, јер је у реклами писало да може да се преко рачунара гледа њихова платформа МТС ТВ ГО, и могла је прва два месеца и одједном је то нестало са рачунара, више није могуће гледати. На све моје жалбе и сугестије одговарали су да може да се гледа преко телефона и таблета, иако је мени потребно преко рачунара као што је писало у реклами, и ево прође годину и нешто дана и даље не може да се гледа преко рачунара, а на захтев да ми умање месечни рачун одговор је био да је то бесплатна платформа и да не могу да умање рачун. Како бесплатна ако то немаш на Бокс3 пакету, него само на Бокс4 који је скупљи и због тога и због мобилне телефоније? Тако да су и ону обманули потрошаче у одређеним доменима.

sandor

pre 2 godine

A zašto se vi pametnjakovići ne upitate zbog čega neki provajderi ne podržavaju EON,. zbog toga što su ucenjeni od drugih kablovskih operatera - ako podržavate EON ukinućemo mogućnost korišćenja naših kanala. I ne treba tu pisati cele dpoktorske disertacije o prevari, treba proučiti ugovor i brzo ćete uočiti da su neki kanali (HBO ili za odrasle) besplatni samo nekoliko meseci. Ukoliko ih želite gledati kupite paket u kojima se nalaze, naravno uz višu cenu. Nećete valjda reći da u okviru najjeftinijeg paketa možete besplatno gledati sve ARENA kanale, dok EON vam omogućava gledanje svih SK kanala, Eurosport, Nova sport već sa najjeftinijim paketom

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija