• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

04.10.2019

16:04

SKANDALOZNO! MOBILNI OPERATER "VIP" NE PREZA NI OD ČEGA: Zovu prijatelje korisnika da potražuju dugovanja!

Zaštitnik potrošača

SKANDALOZNO! MOBILNI OPERATER "VIP" NE PREZA NI OD ČEGA: Zovu prijatelje korisnika da potražuju dugovanja!

Podeli vest

N. M. je pozvao operater "Vipovog" korisničkog centra kako bi joj rekao da njena poznanica nije platila račun i da joj prenese poruku da izmiri dugovanja. Ovo je nedopustivo i protivzakonito, tvrde u NOPS-u

Mobilni operater "Vip" više ne bira ni način ni sredstva za svoje poslovanje, pa zloupotrebom ličnih podataka poziva prijatelje, porodicu i poznanike svojih korisnika koji ne plaćaju račune i preko njih pokušava da utera dugovanja!

Da stvar bude gora, među pozvanim osobama nalaze se i oni koji ne koriste usluge ovog operatera niti imaju bilo kakve veze sa "Vipom".

Bila sam šokirana pozivom i postavila pitanje: Koja je to zloupotreba podataka iz telefona?!
N. M.

Na ovakvo ponašanje ukazala je i N. M., koja je svoju neprijatnu situaciju podelila na društvenoj mreži Tviter kako bi sve korisnike upozorila kako zapravo posluje ovaj mobilni operater. Nakon toga usledio je niz osuda i negodovanja korisnika na ovaj "Vipov" gest.

- Neko koga poznajem nije platio u "Vipu" račun za telefon i, nećete verovati, oni zovu mene! Pitaju da li poznajem tu osobu i da li mogu da joj prenesem da plati račun. Bila sam šokirana i postavila pitanje: "Koja je to zloupotreba podataka iz telefona?!

SKANDALOZAN POSTUPAK MOBILNOG OPERATERA: Da bi zaštitio sebe, Telenor POTURIO LAŽNU IZJAVU!

Vipovci, da li je to normalno?" Zovu mene za tuđ račun! Uz to, ja nisam ni korisnik "Vip" mreže. Pošto mi je bilo jako čudno, uzela sam da proverim broj sa kojeg sam pozvana i zaista jeste "Vip" korisnički servis, a operater se predstavio po imenu Dragan. Zaista sam bila iznenađena njihovim pozivom i smatram da je ovo krajnje neprofesionalno - naglašava N. M. i dodaje:

Bruka i sramota

- Čak i da je račun 100.000 dinara, ne treba i ne smeju nikoga da zovu, a kamoli zbog računa od 1.000 dinara. Bruka i sramota. Blamaža jedne ovako velike kompanije. Prosto, ako neko duguje i ne plaća svoje obaveze, neka isključe taj broj telefona, a ne da zovu treće lice i pričaju o tuđim dugovanjima i opomenama.

1.000 dinara je sporno dugovanje za račun

Još strašnije je to što se u "Vipu" pravdaju kako je možda ta osoba koju ja poznajem ostavila moj broj telefona u podacima. Pobogu, pa ko bi to još uradio?! To mi je potvrdila i moja poznanica. Posle njihovog poziva upućenog meni, ona ih je odmah pozvala i kad je rekla u čemu je problem, ostavili su je ravno 20 minuta da čeka uz muziku. I na kraju ipak nisu uspeli da reše ovaj problem.

Zaista sam šokirana. Naravno da nije ostavila moj broj "Vipu" prilikom sklapanja ugovora - napisala je N. M. na svom nalogu na društvenoj mreži.

Potrošači, oprez

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo ozbiljno kršenje zaštite i prava potrošača, ali i zloupotreba ličnih podataka, i to trećih lica koja nemaju veze sa potražnjom i dugovanjima. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) kažu za Zaštitnik potrošača da je ovakvo poslovanje "Vip" operatera skandalozno i da zbog ovog slučaja moraju svi nadležni organi da reaguju!

Foto: Shutterstock

 

- Ovo je nedopustivo, ovo je protiv zakona, ovo nije profesionalno! Kao prvo, ovo je tipičan primer zloupotrebe ličnih podataka, što nam jasno pokazuje da se našim podacima bukvalno trguje. Ovo je ozbiljno kršenje zakona i narušavanje privatnosti. To jasno ukazuje da država treba da proveri kako to "Vip" posluje i odakle njima uvid u podatke građana, koji čak nisu ni njihovi korisnici.

UŽAS! RAČUN ZA MOBILNI POKVARIO LETOVANJE: Zbog gigabajta u romingu Ivan će platiti VIŠE OD MILION DINARA, A NAPRAVIO JE SAMO JEDNU GREŠKU!

Da ne govorimo o ovakvom poslovanju, da vi, ispred jedne tako velike mobilne kompanije, zovete prijatelje, rodbinu, poznanike i uterujete dugove svojih korisnika. Krajnje neozbiljno i veoma opasno - naglašavaju u NOPS-u i apeluju na potrošače da vode računa i budu obazrivi kome i gde ostavljaju svoje lične podatke, pa makar to bio i broj telefona.


U "Vipu" se prave ludi

Nakon postavljenog tvita o ovakvom ponašanju kompanije "Vip", oglasio se i predstavnik ovog mobilnog operatera.

- Izuzetno nam je važna privatnost naših korisnika i samim tim, ukoliko korisnika pozivaju naše kolege, čine to isključivo na kontakt telefon koji je korisnik ostavio prilikom sklapanja ugovora. Ukoliko imate nedoumica, stojimo vam na raspolaganju - poručila je izvesna Jovana iz "Vipa".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
JaPaja

pre 4 godine

Dugo sam korisnik VIP mreze i uvek su bili korektni i susretljivi. Ovako nesto mi se nije nikad desilo i u ovoj prici nesto ne stima. Ako ste mislili da nas korisnike ubedite u neprofesionalnost VIP-a , na vasu zalost niste uspeli. Zna se kako se korisnik dobija na trzistu.

nebojša

pre 4 godine

vIP je firma kojoj je srbija dozvolila da uzima od građana

Jovana

pre 4 godine

Znam za ovakve slucajeve i sama sam bila svedok jednog. Neprofesionalno, bahato i bezobrazno.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija