• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

13.11.2019

15:42

PAKAO IZ RERNE! DETE ZAGRIZLO KROASAN SA GVOZDENOM MATICOM: Pukom srećom nije polomilo zube, majka ostala u šoku

Zaštitnik potrošača

PAKAO IZ RERNE! DETE ZAGRIZLO KROASAN SA GVOZDENOM MATICOM: Pukom srećom nije polomilo zube, majka ostala u šoku

Podeli vest

U pecivu s višnjom sin Lj. B. iz Beograda pronašao gvozdenu maticu koja samo pukom srećom nije završila u njegovim ustima. Ne budite lenji, ovakve slučajeve prijaviti inspekciji, apeluju stručnjaci

Ukoliko ste ljubitelj smrznutih peciva firme "Moka d. o. o." iz Čačka budite veoma oprezni jer se može desiti da u omiljenom kroasanu pored nadeva od višnje pronađete i metalnu maticu za šraf, piše Zaštitnik potrošača

Beograđanka Lj. B. (ime poznato redakciji) bila je šokirana i neprijatno iznenađena kada joj se dogodila upravo ta situacija. Kako ističe, uopšte nije primetila da se u kroasanu nalazi opasni metalni predmet kome tu nikako nije mesto pre nego što je poslasticu stavila u rernu da ispeče.

 

 

Posebno zabrinjava to što se često dešavaju slične situacije, pa nam se kupci žale da su u namirnicama pronašli bube, miševe, izmet
Zoran Nikolić, potpredsednik NOPS-a

- Kupila sam u prodavnici smrznuto lisnato testo, kroasane s punjenjem od višanja da bismo se zasladili nakon večere. Otvorila sam kesu, poređala kroasane na pleh i stavila u rernu. Nijednog trenutka nisam primetila ništa čudno. Kada su već bili gotovi, poređala sam ih na tanjir i poslužila ukućanima.

U jednom trenutku moje dete je došlo do mene, donelo mi polupojedeni kroasan i reklo "pogledaj šta sam našao". Kada sam videla metalnu maticu od šrafa, šokirala sam se - kaže naša sagovornica, i dodaje:

- Ta matica nije baš toliko mala, bilo mi je veoma čudno kako ništa nisam primetila dok sam pecivo ređala u pleh. Ipak, onda sam shvatila da je matica sigurno bila unutar kroasana, a da je tokom pečenja i narastanja, pošto je u pitanju lisnato testo, izletela na površinu. Nije mi jasno otkud metal u kroasanu, sigurno je došlo do neke greške u proizvodnji.

Foto: Informer DN

 

Pretpostavljam da je deo same mašine ispao na proizvodnu traku i upao u testo. Na sreću, dete je na vreme primetilo i ništa se nije desilo. Ali da matica nije izašla na površinu i da je nije video mogao je da je zagrize i polomi zub ili još gore, da je proguta - ispričala nam je Lj. B.

Foto: Informer DN

 

Ljudski faktor

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić ističe da je ovim propustom direktno ugroženo zdravlje i bezbednost potrošača.

- Propuste koji se dešavaju na proizvodnoj traci izaziva uvek ljudski faktor. Može biti da proizvođač nije preduzeo sve potrebne mere, ali može biti i da je neko od radnika to namerno uradio kako bi narušio ugled kompanije.

 

 

Mi to ne znamo i zato nadležni organi treba da se pod hitno pozabave ovim pitanjem i istraže kako je došlo do propusta. To je jako važno jer je u pitanju zdravlje i bezbednost potrošača.

Smrznut miš u boraniji,
veliki šraf u bombonjeri

Takve situacije nisu neobične u Srbiji. Ratko Janković (76), penzioner iz Obrenovca, pre nekog vremena naišao je na prizor koji nije za one sa osetljivim želucem.

Naime, on je pakovanju smrznute boranije "polar fud" pronašao skoro celog smrznutog miša. Još jedan naš čitalac, A. I., u čokoladnom srcu "glorija", proizvođača "Simka", pronašao je ni manje ni više nego šraf.

Da kupac nije primetio maticu mogao ju je progutati ili zagristi i slomiti zub. Posebno zabrinjava to što se kod nas često dešavaju slične situacije, pa nam se kupci žale da su u namirnicama pronašli bube, miševe, izmet i slične stvari kojima nikako nije mesto u hrani - napominje Nikolić.

U Pokretu potrošača kažu da je jedan od primera koji se ne zaboravlja slučaj kada je u mlečnoj čokoladi pronađen zub iz veštačke vilice. Kako kažu, u takvim slučajevima neophodno je da se kupci obrate inspekciji.

Zub u čokoladi

- Pre nekoliko godina obratio nam se čovek koji je u mlečnoj čokoladi, verovali ili ne, pronašao zub iz veštačke vilice! To su vrlo ozbiljne stvari i potrošači moraju biti pametni. Nikako ne bi smeli da proizvod vrate trgovcu ili proizvođaču, jer ako to urade nemaju nikakav dokaz da se ta situacija dogodila, pa proizvođač može da kaže da je kupac celu stvar izmislio.

 

 

Zato, ukoliko vam se ovako nešto desi sačuvajte proizvod, ali i račun, i pravo u inspekciju. Ovo su vrlo ozbiljne stvari i treba da se prijave nadležnim organima kako bi oni ispitali šta se tu zapravo desilo i čija je krivica. Kada se krivac kazni, smanjuju se šanse da se ista stvar desi i nekom drugom kupcu - kažu u Pokretu potrošača, i dodaju:

- Ovde se najverovatnije desilo da proizvođač nije poštovao tehnološki postupak u proizvodnji. Skratio ga je kako bi smanjio troškove i vidite šta se desilo. Zato slučaj treba prijaviti kako bi bio propisno kažnjen - poručuju oni.

Čuvajte račun i zovite inspekciju

* Potrošači uglavnom u ovakvim slučajevima ne znaju proceduru ni kome da se obrate. Ako vam se nešto slično dogodi, a niste sigurni kako treba da postupite, obratite se nekom potrošačkom udruženju koje vam može pružiti savetodavnu i administrativnu pomoć. Kada je reč o namirnicama, adresa za žalbu su nadležne inspekcije. Ako je reč o hrani životinjskog porekla, nadležna je veterinarska, a ukoliko je reč o namirnici biljnog porekla, nadležna je poljoprivredna inspekcija. Važno je da posedujete i fiskalni račun, ali i da budete pažljivi sa ambalažom.

* Često i sam potrošač pokreće privatnu tužbu protiv proizvođača sporne robe i traži obeštećenje. Međutim, scenario koji se u našoj zemlji najčešće događa, jeste da se potrošač i proizvođač dogovore u vansudskom poravnanju. To je najbrži i najjednostavniji način da potrošač dobije odštetu.

* Prva stvar koju potrošač mora uraditi da bi dobio odštetu jeste da sačuva fiskalni račun. Zatim da o propustu obavesti Veterinarsku ili Poljoprivrednu inspekciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Oni će ga posavetovati, u zavisnosti od konkretnog slučaja, kako da sačuva dokaz dok njihova ekipa ne izađe na teren. Kada inspekcija sačini zapisnik i utvrdi se propust, nadležni pokreću postupak za privredni prestup.

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
 
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija