• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

03.12.2019

15:39

UŽAS! UNIFORME TERORISTA PRODAJU DECI USRED BEOGRADA: Firma "Textile house" nema opravdanje za ovaj PRVORAZREDNI SKANDAL?!

Zaštitnik potrošača

UŽAS! UNIFORME TERORISTA PRODAJU DECI USRED BEOGRADA: Firma "Textile house" nema opravdanje za ovaj PRVORAZREDNI SKANDAL?!

Podeli vest

Na ovim skandaloznim uniformama sa leve strane je zastava međunarodno nepriznate teritorije Kurdistan, a sa desne arapski natpis nepoznate sadržine

Najveći "sekend hend" lanac u Srbiji "Textile house", koji je deo međunarodne korporacije "Textile House for Euro Trade", u svojim prodavnicama u centru Beograda prodaje za decu vojničke uniforme kurdistanskih boraca! 

Da sam znala šta je na uniformi, sigurno je ne bih kupila jer decu držim što dalje od politike, i sigurno nikada ne bih želela da mi sin nosi uniformu neke paravojne formacije
Ružica Š.

Na ovim skandaloznim uniformama sa leve strane je zastava međunarodno nepriznate teritorije Kurdistan, koja obuhvata delove Turske, Irana, Iraka i Sirije, a sa desne arapski natpis na kome nismo uspeli da odgonetnemo ni šta piše.

Uz rezignirane roditelje, koji nisu mogli ni da pretpostave da će im deca nositi uniforme nepriznatih oblasti na Bliskom istoku koje su u središtu ratnih sukoba, svoje nezadovoljstvo za naš list iskazali su i analitičari i predstavnici Udruženja potrošača, koji smatraju da ovo nije normalno i da bi trebalo da se bojkotuje međunarodni lanac koji prodaje ovakve odevne predmete.

 

 

Jedan od roditelja koji se javio Informeru je Ružica Š. (36) iz Beograda, koja je kupila uniformu svom petogodišnjem sinu za maskenbal ni ne gledajući šta na njoj piše. Tek kada je dete otišlo da se pohvali dedi i ujaku, nastao je veliki problem.

Foto: privatna arhiva 

 
Loša procena

- Imam troje dece koja često imaju maskenbale. To što im kupim za maskenbal oni nikada više ne nose i zbog toga takve stvari pazarim u radnji "Textile house" jer su izuzetno povoljni. Tako je bilo i sada, srednji sin koji ima pet godina poželeo je da bude maskiran u vojnika i ja sam pronašla u ovoj prodavnici uniformu i kupila mu je.

Iskreno, nisam gledala da li ima neki natpis ili oznaku i bilo mi je bitno samo da mu je taman. Kada sam stigla kući, on je otrčao da se pohvali dedi i ujaku koji žive u blizini. Nedugo zatim oni su me pozvali da odmah dođem. Kada sam stigla, napali su me zbog čega dete nosi uniformu sa arapskim slovima na jednoj strani grudi i zastavom nepriznate oblasti Kurdistan sa druge.

 

 

Gledala sam zbunjeno jer to nisam primetila i nisam mogla ni da pretpostavim da tako nešto prodaju u Srbiji. Da sam znala šta je na uniformi, sigurno je ne bih kupila, jer decu držim što dalje od politike, i sigurno nikada ne bih želela da mi sin nosi uniformu neke paravojne formacije sa Bliskog istoka gde su uvek ratovi i nemiri - ispričala nam je ova vidno potresena majka.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi u našoj zemlji trebalo da se prodaju samo uniforme sa oznakama Vojske Srbije ili eventualno naših saveznika.

 

 

- Naravno da osuđujem ovakve stvari. Smatram da bi u Srbiji trebalo da se prodaju samo uniforme Vojske Srbije sa našom zastavom. Eventualno ako trgovci žele da prošire ponudu mogle bi da se prodaju i uniforme naših saveznika poput Rusije i Kine, ali nikako drugih zemalja, pogotovo onih koje nisu prijatelji naše države.

Ovde ne može da reaguje inspekcija jer oni ne krše zakon, ali potrošači mogu da bojkotuju ovaj lanac jer prodaje takve odevne predmete NOPS

Stoga osuđujem i kada vidim da mladi nose odeću sa američkim, britanskim, nemačkim, italijanskim i drugim zastavama. Ipak su to države koje su nas bombardovale i koje su priznale Kosovo i nema potreba da ijedan čovek u Srbiji nosi njihove zastave na sebi, a pogotovo deca i mladi - jasan je Anđelković.

Ovo je strašno

Sa njim se slažu i u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbija (NOPS), gde kažu da je prodavnice koje prodaju ovakve stvari neophodno bojkotovati.

- Ovo je strašno, naravno da nijedno dete ne treba da nosi uniformu vojske neke nepriznate države. Takve stvari ne bi smele da se prodaju ne samo u centru Beograda nego bilo gde u Srbiji. Međutim, moram da kažem da smo za ovakve stvari i mi sami krivi. Kada kažem "mi", mislim i na potrošače i na nas iz Udruženja potrošača.

 

 

Ovde ne može da reaguje inspekcija jer oni ne krše zakon, ali mogu potrošači da bojkotuju ovaj lanac jer prodaje takve odevne predmete. Uz to, i mi kao udruženje moramo snažno da reagujemo i da pozivamo potrošače na bojkot takvih prodavnica. To je jedini način da ne dozvolimo i sprečimo da se ovakvi i slični skandali događaju.

Ne možemo da budemo neinformisani, da kupimo detetu neku takvu uniformu i onda da budemo nezadovoljni do prvog sledećeg puta kada opet uđemo u tu radnju i pazarimo nešto jeftino - rekli su nam u NOPS-u.

U firmi "Textile house" muk

Povodom ovog prvorazrednog skandala kontaktirali smo i firmu "Textile house", koja je deo slovačke korporacije koja posluje u nekoliko evropskih zemalja. Pitali smo ih zbog čega kao odevni predmet za decu usred Beograda prodaju uniformu kurdistanskih boraca.

Međutim, uprkos tome što smo pitanja poslali na vreme i što su imali celu sedmicu da odgovore, u ovoj firmi nas nisu udostojili nikakvog odgovora niti obrazloženja.

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

 

Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vukadin

pre 4 godine

Po hitnom postupku zatvoriti prodavnice i kazniti odgovorna lica To je nasa sramota negativna politika politika ulazi u sve pore drustva

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija