• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnikpotrosaca.rs

06.03.2020

15:33

ŠTA ONI RADE? POSLUJU U SRBIJI, A CENE IM U EVRIMA Na bilbordima nude usluge u STRANOJ VALUTI I JAVNO KRŠE ZAKON!

Zaštitnik potrošača

ŠTA ONI RADE? POSLUJU U SRBIJI, A CENE IM U EVRIMA Na bilbordima nude usluge u STRANOJ VALUTI I JAVNO KRŠE ZAKON!

Podeli vest

Poznati salon keramike i podne galanterije "Akva butik" reklamira parket, a klub "Satelit" aranžmane sa istaknutom cenom u evropskoj valuti. Cene moraju biti u dinarima kažu stručnjaci, a i zakon

Oglašavanje i isticanje cena u Srbiji zakonski je dozvoljeno samo u dinarima, ali pojedine kompanije to ne poštuju, piše Zaštitnik potrošača 

Strana valuta dozvoljena je samo kada je reč o prodaji automobila, stanova i u turističkim agencijama koje prodaju aranžmane u inostranstvu, ali pod uslovom da istaknu kurs po kome se putovanje plaća.

 

 

Zakon jasno kaže da je trgovac dužan da istakne cenu u dinarima, izuzev u pojedinim slučajevima, u koje sigurno ne spada parket
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Ipak, ima i onih koji su izašli iz pomenutih zakonskih okvira, poput poznatog salona keramike i podne galanterije "Akva butik", koji usred prestonice na bilbordima promoviše parket sa cenom u evrima.

Isto je postupio i menadžment kluba "Satelit" na Zlatiboru, koji reklamira ponude na srpskom jeziku, ali sa istaknutim cenama u evropskoj valuti.

Čisto bezakonje

Prema rečima stručnjaka, takva promocija nije u skladu sa Zakonom o trgovini. Nenad Bumbić, predsednik udruženja Zaštita potrošača, kaže za naš list da se ni u jednom od ova dva slučaja ne posluje po zakonu.

 

 

- Zakon jasno kaže da je trgovac dužan da istakne cenu u dinarima, izuzev u pojedinim slučajevima, u koje sigurno ne spada parket. Što se tiče oglasa za klub "Satelit", u načelu to nije u skladu sa zakonom jer ne ispunjava uslov da su to "usluge u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom". Ovde ne znam šta je u vezi sa inostranstvom - jasan je Bumbić.

Dinari obavezni

Da prikazivanje cene u evrima nije po zakonu, a naročito obračun po gornjem kursu poslovne banke, potvrđuje i Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu Ministarstva trgovine. Prema njegovim rečima, kada je data mogućnost turističkim agencijama da istaknu cenu u evrima, to se odnosilo samo na inostrane aranžmane.

 

 

Nije mi jasno zbog čega domaći hoteli imaju istaknute cene u evrima. Nema nikakve logike da to rade, naročito za domaće goste- Željko Rakić, Ministarstvo trgovine

- Hoteli u Srbiji nemaju pravo to da rade. Nije mi jasno zbog čega domaći hoteli imaju istaknute cene u evrima. Nema nikakve logike da domaći hoteli to rade, naročito za domaće goste.

Ukoliko je sajt hotela usmeren na inostrano tržište, na nekom drugom jeziku, cena može biti u drugoj valuti, ali ako je sajt namenjen za domaće tržište, na srpskom jeziku, mora biti opcija u dinarima.

U odnosu sa turističkim agencijama, hoteli mogu da rade kako hoće, to su ugovorne obaveze i sami ih uređuju. Ali kada je reč o potrošačima u Srbiji, zna se da cene moraju biti istaknute u dinarima - rekao je Rakić.

 

 

Ne poznaju zakon

Od kluba "Satelit" nismo dobili dgovore na postavljena pitanja, dok su nam iz "Akvabutika" odgovorili":

- Hvala vam što ste nam ukazali na grešku. Ovo je prvi put da iskazujemo cenu na bilbordu pa verujemo da je zbog toga nastala omaška. Cene smo istakli u evrima jer zauzimaju manje mesta na bilbordu odnosno, onom ko je pravio dizajn bilborda je vidljivija bila poruka, a mi nismo proverili da li je mišljenje dizajnera pre štampanja adekvatno.

Poveli smo se da budem iskreni industrijama automobila i turizma, misleći da možemo i mi isto. Promenićemo u najkraćem roku, bilborde ćemo odmah skinuti - rekli su nam u "Akvabutiku".

 

 

 

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE
Čitajte Zaštitnik potrošača:Zastitnikpotrosaca.rs



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija