• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

06.12.2021

17:15

Koliko ćemo ubuduće plaćati mleko, meso, ulje? Ako uhvatite trgovca da je prešao ovu granicu, evo šta treba da uradite

Zaštitnik potrošača

Koliko ćemo ubuduće plaćati mleko, meso, ulje? Ako uhvatite trgovca da je prešao ovu granicu, evo šta treba da uradite

Podeli vest

Trgovci su u obavezi da do kraja januara 2022. prodaju mleko, svinjsko meso, šećer, ulje i brašno po cenama koje su važile 15. novembra. Ukoliko ne budu poštovali uredbu, slede novčane kazne i zatvaranje

Vlada Srbije zamrzla je cene pet osnovnih životnih namirnica  - šećer, ulje, svinjski but, dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti i brašno tip 400.
U naredna dva meseca u trgovačke radnje moraće da ga prodaju isključivo po ceni po kojoj su se pomenute namirnice prodavale 15. novembra. Ukoliko trgovac ne bude primenjivao cenovnike koji su važili tog dana, slede velike novčane kazne. 

Jedinstvena maksimalna cena ne postoji, već se primenjuju cenovnici iz radnji koji su važili na taj dan, te će se cene razlikovati u zavisnosti od prodavnice do prodavnice. 
Ukoliko je neka radnja neki od pomenutih proizvoda prodavala po akcijskoj ceni, u tom slučaju važi regularna cena bez popusta.

A cene se razliku od trgovine do trgovine, kao i od proizvođača. Uvidom u dostupne podatke, zagarantovana cena suncokretovog ulja u naredna dva meseca  kretaće se od 180 do 295 dinara. Kada govorimo o brašnu TIP 400, raspon je od 65 do 80. Što se svinjskog mesa tiče, tačnije buta, raspon je nešto veći, pa bi u arednom periodu trebalo da ga plaćate od 540 do 640.
Veliki raspon cena je i kada govorimo o dugotrajnom mleku, koje se 15. novembra prodavalo za 75, pa čak i 140 dinara za litar, u zavisnosti od proizvođača. Cena kristal šećera će se zadržati u rasponu od 79 do 89 dinara.

Foto: informer.rs

Maksimalne cene

NAMIRNICA CENA
brašno T400 65 do 80
svinjski but 543 do 640
šećer 79 do 89 
suncokretovo ulje 180 do 205
UHT mleko 2,8 75 do 170


Kako ne bi došlo do nestašice ovih namirnica, Vlada je obavezala i proizvođače da ne smeju da isporučuju manju količinu pomenutih proizvoda od proseka u poslednjih godinu dana. 
Kako kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije, ova odredba uredbe je veoma važna. 
- Ta odredba je važna jer se stavom o obaveznosti snabdevanja sprečava mogućnost nestašica tih grupa proizvoda - objasnio je Malinović i dodao: 
- Jako je važno što je mera ograničena na određeni rok, odnosno na 60 dana. Jer, kod odluka koje predstavljaju bilo kakve intervencije i uplitanje u tržišne odnose važno je da su kratkoročne i vremenski ograničene. U pretpraznično vreme ovakva odluka može da dovede do psihološke stabilnosti potrošača.

Foto: pexels.com


Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić je povodom zamrzavanja cena osnovnih namirnica rekao da nije dobro kada država na taj način interveniše na tržištu, ali da je to bilo nužno zbog stabilizacije cena.

Novčane kazne i katanac

Odlukom Vlade Srbije, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, odnosno do kraja januara 2022. godine, predviđene su i visoke novčane kazne, ali i zabrana rada onima koji uredbu ne budu poštovali. Predviđene kazne se kreću ou iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, a moguća je i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

- Usled korone prekinut je globalni lanac snabdevanja i došlo je do pada tražnje, tako da je Vlada reagovala donošenjem ove nužne mere, iako cene određuje tržište. Pokazali smo se kao socijalno odgovorna država koja želi da prevashodno zaštiti najsiromašniju populaciju, da zaštitimo ekonomski standard građana - kazao je Hodžić, podsetivši da je slična mera bila doneta i tokom vanrednog stanja 2020. godine.
On smatra da neće biti potrebe za povlačenjem namirnica iz robnih rezervi, jer je uveren da ljudi neće kupovati zalihe.
- Prema projekcijama Narodne banke Srbije, cene i inflatorni pritisak rašće do sredine 2022. godine. Mere se oročene na dva meseca sa mogućnošću produženja. U svakom slučaju, pratićemo situaciju.
U trgovinskim lancima ne očekuju nikakve probleme i ističu da će robe biti dovoljno. Cene, pa i one zamrznute, zavise od maloprodaje. Savet građanima je da ih uporede, jer se na nekim artiklima može uštedeti i više stotina dinara, a zavisi od toga gde ih kupujete.

Kandić: Ne mogu građani da nose sav teret 

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić ističe da će se poštovanje ove uredbe lako kontrolisati.
- Ne očekujem da će biti potrebno da delujemo represivno - kaže Kandić i dodaje:
- Predstavnici Vlade razgovarali su sa proizvođačima i trgovcima pre donošenja Uredbe i svi se odgovorno ponašaju. Jasno im je da ne može sav teret poskupljenja da bude na građanima.
Kako ističe, ovih pet namirnica je osnovni deo potrošačke korpe. Uredba je doneta u cilju zaštite standarda građana, posebno onih grupa koje imaju primanja manja od prosečnih.
- U ovom trenutku to je najefikasnija mera, a ukoliko bude potrebno dozirano ćemo iz robnih rezervi proizvođačima obezbeđivati sirovine po subvencionisanim cenama za ovih pet kategorija namirnica - objašnjava Kandić.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija