• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

09.01.2022

16:04 >> 16:05

ZA NEKOLIKO SATI, RAČUN 11.000! ŽENA SE ŠOKIRALA! Optužili je da je zvala Bermude i Tunis!

Zaštitnik potrošača

ZA NEKOLIKO SATI, RAČUN 11.000! ŽENA SE ŠOKIRALA! Optužili je da je zvala Bermude i Tunis!

Podeli vest

Iako poziva ka egzotičnim destinacijama nema u listi poziva, reklamacija je odbijena, a operater je odgovorio da se možda radi o virusu u telefonu, otkriva Dejan Gavrilović, predsednik "Efektive"

Ako ste korisnik usluga "Telenora", nemojte se iznenaditi ako vam stigne astronomski račun, a kada proverite listing, na njemu su registrovani pozivi ka egzotičnim i dalekim destinacijama. Iako niste ni pomislili da okrenete broj ka inostranstvu, u poslovnici će vam reklamacija biti odbijena.
Reći će vam da ste razgovarali s Bermudima, Tunisom ili nekom drugom dalekom zemljom, a vi "nit luk jeli, nit luk mirisali".

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže da su im se zbog ovakvih situacija obraćali građani koji ne znaju kako da reše problem i da se oslobode ceha za koji apsolutno nisu krivi.
- Dobili smo prijavu potrošača koji je korisnik "Telenora", a koji nam se požalio da mu je enormno uvećan račun za mobilni telefon. Kako nam je rekla korisnica, kada se obratila "Telenoru", dobila je odgovor da su s njenog broja pozivani brojevi u inostranstvu - ispričao je Gavrilović.

Foto: Zastitnik potrosaca/Efektiva

Da bi dokazala da te brojeve nije pozivala, korisnica usluga "Telenora" izvadila je listing poziva.
- "Telenor" je odbio njenu reklamaciju i ona će, po svemu sudeći, morati da plati astronomski račun koji je dobila. Ovaj slučaj sam postavio i na Tviteru, gde su mi iz "Telenora" odgovorili da potrošač treba da proveri da li ima neki virus u telefonu?! To je suludo, ne znam kako bi neki virus mogao da napravi ogroman telefonski račun ka broju na Bermudima koji je u evidenciji "Telenora". Zaista čudna i vrlo specifična situacija i ne znam kako će korisnik uspeti da dokaže da nikog nije zvao na Bermudima - dodao je Gavrilović.

To je suludo

To je suludo, ne znam kako bi neki virus mogao da napravi ogroman telefonski račun ka broju na Bermudima koji je u evidenciji "Telenora"
Dejan Gavrilović, predsednik "Efektive"

Prema tvrdnjama oštećene korisnice, otišla je u poslovnicu kako bi platila novembarski račun, koji je bio uvećan, i da proveri zašto je to tako. Uložila je reklamaciju, platila zaduženje i ponovo je uključena. Međutim, za svega nekoliko sati nakon što joj je broj uključen, na aplikaciji se pojavilo novo zaduženje od čak 11.000 dinara.
Čim je to videla, isključila je telefon, izvadila karticu iz njega i uputila se ponovo ka poslovnici. Tamo je preko aplikacije utvrđeno da je u kratkim vremenskim intervalima sa njenog broja upućeno više poziva ka inostranstvu sa pozivnim brojevima +441 i + 216. Međutim, u listi na telefonu nigde nije bilo pomenutih poziva.

Foto: Zastitinik potrosaca

Ovo je samo poslednji u nizu primera kako "Telenor" dere svoje korisnike. Podsećamo, oni su doneli odluku da od 9. decembra podignu cenu usluge gotovo sedam odsto. Takođe, tu su prevare i sa akcijom "plavi petak", gde korisnike koji imaju neograničene minute ili internet "nagrađuju" dodatnim minutima i gigabajtima. U "Telenoru" varaju i na internetu i ukoliko ste uštedeli internet prenošenjem neiskorišćenog vremena iz meseca u mesec, prilikom potpisivanja novog ugovora ušteđeni gigabajti vam više ne važe.

Podsetimo, iz "Telenora" su nakon odluke da poskupe preko Tvitera zapretili korisnicima da, ukoliko raskinu ugovor da bi prešli kod drugog operatera, neće moći da prenesu postojeći broj. Međutim, pod pritiskom javnosti od ove odluke u "Telenoru" su odustali.

"Telenor": Oštećeni da nam se jave, proverićemo

Na pitanje medija kako je moguće da se korisniku naplate pozivi ka inostranstvu a da taj broj i nije zabeležen u listingu ni u listi poziva, iz "Telenora" su poručili da će proveriti svaki konkretan slučaj.
- Što se tiče pitanja koja se odnose na pozive ka inostranstvu, savetujemo korisnike da kontaktiraju sa nama putem kontakt-centra 063/9000 ili u "Telenor" prodavnicama da bismo proverili svaki konkretan slučaj - poručili su iz "Telenora".
A ovo je odgovor koji je "Efektiva" dobila putem društvene mreže Tviter:
- Na društvenim mrežama nismo imali slične prijave u skorije vreme. Sim kartica nema mogućnost pozivanja bez akcije korisnika, potrebno je proveriti da li se u telefonu nalaze neka instalirana aplikacija ili virus. Svakako, iz ovog tvita vidimo da je uložena zvanična reklamacija.
Takođe, dodali su i da korisnici treba da budu oprezni i pri prihvatanju poziva sa inostranih brojeva.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ja

pre 2 godine

Ocigledno posledica kliktanja po reklamama na razlicitim sajtovima, navodne dobijene nagrade itd.

Stefan

pre 2 godine

Lažeš i ti i Telenor. Treba svi da napustimo Telenor (Lelelnor).

Žigolo

pre 2 godine

Kakav bre virus? Da li je moguće da nikome ne pada na pamet da neko iz Telenora, ilegalno i neovlašćeno, sa nasumice odabranog broja, vrši pozive prema inostranstvu za sopstvene potrebe. Danas bar to nije problem proveriti i utvrditi odakle je sporni poziv upućen i utvrditi istinu, ako je Telenor ili bilo koji drugi operater uopšte spreman da to prizna.

Ja

pre 2 godine

Smesan si. Prevaranata ima, ljudi se jave na telefon, ostavljaju broj da su dobili nagradu, klikcu.

boshko

pre 2 godine

uobicajeni racun od 1200,din mesecno za telefon skocio je na 3000,i tako 2 meseca,pokusali su dami objasne da nemam popust,a u prodavnici mi kaze zena daje virus i nagovara me da produzim ,ugovor,i kad sam odbio i pred njom slomio karticu i bacio u djubre,onda je napisala,naponjem da sad tu istu uslugu placam kod drugog operatera 300,din,

raca

pre 2 godine

O bela ćao , Telenor više nije ono što je bio nekad , ćao bela ćao , predješ u mts i milina

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!
Fudbal

Fudbaler na meti rasista zbog Mesija!

Kanadski fudbaler Mojze Bombito dobio je brojne uvrede na rasnoj osnovi putem društvenih mreža, posle njegovog starta na kapiten reprezentacije Argentine Lionelu Mesiju tokom utakmice na Kupu Amerike.

22.06.2024

08:33

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija