• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

27.05.2022

19:52

JEDVA ČEKAJU DA UMREM ZBOG PARA! Potresna ispovest penzionera koji preživljava pakao!

Zaštitnik potrošača

JEDVA ČEKAJU DA UMREM ZBOG PARA! Potresna ispovest penzionera koji preživljava pakao!

Podeli vest

* Beograđanin Predrag Ćurković šest meseci nema automobil jer osiguranje neće da plati popravku servisu na koji su ga uputili * Iako imaju uredan policijski zapisnik sa uviđaja, od oštećenog traže nemoguće, a to je da im dostavi snimak s kamere iz banke

Svaki put kada makar nakratko pomislimo da je kraj gafovima "Sava osiguranja", ova slovenačka firma nas demantuje i pokaže nam da mogu da urade nešto još gore. Posle uništavanja firme "Marso agrar", kojima do dan-danas nisu isplatili štetu za kvar na hladnjači i kvarenje velike količine mesa, kao i "Trendeksa", koji takođe godinama čeka naknadu za požar, preko slučaja kada nisu hteli da plate povratak tela preminulog čoveka iz Grčke, ova osiguravajuća kuća je otišla korak dalje i čoveku umesto popravke bukvalno otela automobil.

Naime, naš čitalac Predrag Ćurković (67) imao je sa svojim automobilom "sitroen C8" saobraćajnu nezgodu, jer ga je udario automobil koji je osiguran kod "Sava osiguranja". Nakon uviđaja od strane policije, čovek se normalno obratio ovom osiguranju radi saniranja štete, što je najnormalnija procedura, koja se izuzetno brzo završava s obzirom da se svakodnevno dogodi na desetine sudara. "Sava osiguranje" mu je poslalo svog veštaka koji je procenio štetu, i predložio auto-mehaničara koji sarađuje sa ovom osiguravajućom kućom.

Foto: informer.rs

Ćurković je na sve pristao, majstor je ubrzo popravio automobil, i kada je trebalo samo da ga preuzme oštećeni i da se ova stvar najnormalnije reši, dogodilo se nešto još uvek neviđeno na ovim prostorima, a to je da ga je auto-mehaničar obavestio da ne može da uzme svoje vozilo jer mu "Sava osiguranje" nije platilo popravku.

Od tada je ovaj mučeni penzioner već mesecima bez automobila, koji je "zarobljen" kod auto-mehaničara, a u "Sava osiguranju" ga samo zavlače i odugovlače celu situaciju, što izuzetno loše utiče na njegovo zdravstveno stanje.

Bezobrazluk

Dokle idu bezobrazluk, bezočnost i šegačenje sa starim i bolesnim čovekom, najbolje pokazuje činjenica da ova slovenačka osiguravajuća kuća nije ni pokušala da se izvini, već je kao šlag na tortu od Ćurkovića tražila da dostavi snimke kamera sa banke ispred koje se dogodio sudar, iako on kao civil to nikako ne može da pribavi i iako je to apsolutno nepotrebno jer se odštete u ovakvim situacijama isplaćuju na osnovu izveštaja policije koja je obavila uviđaj.

Nesrećni Ćurković je pakao koji ima sa "Sava osiguranjem" detaljno opisao u svojoj ispovesti za naš list.

Foto: informer.rs

- Sa odlaskom u penziju, od dobijene otpremnine i svoje ušteđevine kupio sam veliki automobil "sitroen C8" kako bih napokon mogao da ostvarim svoje snove, da obilazim Srbiju, pecam, prespavam u prirodi, kampujem u njemu, praktično da ispunim svoje penzionerske dane. Prošle godine, 10. decembra, moj automobil je razbijen na parking mestu u ranim jutarnjim časovima. Po prijavi, na lice mesta je došla policija, napravila uviđaj i rekla mi da čekam policijski zapisnik, koji mogu dobiti u "Udruženju osiguravača Srbije" i da ne pomeram automobil dok se ne izvrši procena štete. Sve sam uradio kao što su mi rekli i 28. februara napokon sam dobio informaciju da je zapisnik urađen i da mi je štetu načinila "ford fijesta" osigurana kod "Sava osiguranja" - kaže naš sagovornik.

Šok i neverica

Kako objašnjava, odmah je otišao u osiguravajuću kuću i podneo zahtev za naknadu štete.
- Na teren je 1. marta izašao njihov procenitelj Željko Ćuk i pregledao vozilo. On mi je preporučio i majstora Milenka Jandrića, koji sa ovom firmom ima ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, i na to sam pristao. Auto-mehaničar je dva dana kasnije preuzeo automobil i odvezao ga u svoj servis i zaista sam verovao, kao što su me oni i uveravali, da će veoma brzo sve biti u najboljem redu - kaže u svojoj ispovesti Ćurković, a potom nam je otkrio i scenario koji je usledio.

Foto: Shutterstock

- Majstor me je 21. marta obavestio da je automobil sređen, ali da ne mogu da ga preuzmem jer osiguranje ne želi da mu plati popravku. Nisam mogao da verujem šta čujem i obratio sam se ponovo "Sava osiguranju", odnosno izvesnoj Mariji Salaj Živković, koja vodi taj slučaj, ali me je ona stalno dezavuisala i izbegavala do te mere da nisam znao šta da radim i da sam imao ozbiljne zdravstvene probleme kada god odem tamo. Poslednja stvar koju su mi rekli nije ni izvinjenje niti bilo šta drugo, nego da ja vodim istražni postupak i da im donesem snimak kamera iz banke ispred koje se sve ovo dogodilo. Dobro znaju da je nemoguće da to uradim, jer nisam ovlašćen za tako nešto, kao i da se taj snimak nalazi u prekršajnom sudu, gde se vodi postupak protiv žene koja me je udarila. Nikada nisam čuo da u ovakvim situacijama policijski izveštaj nije dovoljan i da oštećeni treba da obezbeđuje osiguranju dokaze koje poseduju i policija i sud - rekao je naš sagovornik.

Ozbiljno bolestan

Ovaj napaćeni čovek je sada u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, a uz to šest meseci nema automobil niti zna kada će mu biti vraćen.

- Srčani sam bolesnik, ugrađeni su mi tri baj-pasa i veštački zalistak. Noćima ne spavam, razvalili su mi automobil, ubili mi snove i sve ovo pričam jer želim da ljudi znaju šta može da im se desi sa "Sava osiguranjem". Bez automobila sam već pola godine. Nikada nisam bio na sudu, ne razumem se u prava ni procedure, ne znam niti imam kome da se obratim. Nailazim na zid ćutanja, niko me ništa ne obaveštava. Nisam tražio novac od osiguranja, već da urade ono zbog čega i postoje, da dovedu automobil u ispravno stanje, a on mi je oduzet. Nekada pomislim da ne biraju sredstva kako ne bi uradili ono što im je obaveza, već čekaju da odustanem ili umrem. Sve će učiniti kako ne bi isplatili štetu, gori su i od kriminalaca - priča očajni Ćurković.

Procenitelj i majstor se pravdaju,
a službenica "Save" nas blokirala

S obzirom na to da smo od gospodina Ćurkovića dobili sve direktne kontakte osoba koje spominje u svojoj ispovesti, sa svima smo kontaktirali.

* Procenitelj Željko Ćuk, koji nam je rekao da je sve bilo regularno, da je izašao na teren da proceni štetu po proceduri, kao i da je iz najbolje namere savetovao oštećenog za majstora koji ima ugovor sa "Sava osiguranjem", jer je želeo da pomogne i bio je siguran da će taj čovek popraviti automobil da bude kao pre.

* Auto-mehaničar Milenko Jandrić nam je rekao da je u najkraćem mogućem roku popravio automobil i da je oštećeni bio zadovoljan, ali da ne može da mu ga da a da neko ne plati račun. Tvrdio nam je da je šteta bila velika, da mu je žao čoveka i toga kroz šta prolazi, a kada smo ga pitali zbog čega mu njegov partner "Sava osiguranje" ne plati štetu jer je dužno da to učini, on nam je odgovorio da ih je zvao više puta i da su mu rekli da se čeka snimak kamera jer se ne vidi dobro jedan broj sa tablice vozila koje je napravilo štetu.

* Sa Marijom Salaj Živković, koja vodi ovaj slučaj, takođe smo kontaktirali, ali čim smo je dobili i objasnili joj o čemu se radi, brže-bolje je prekinula vezu i blokirala nam broj, a potom nije ni odgovarala na poruke.
 

STRUČNJACI ŠOKIRANI SLUČAJEM! Ovo je čist kriminal!

Stručnjaci i predsednici Udruženja za zaštitu potrošača smatraju da je ovo najsramotniji slučaj i najbahatije ponašanje koje je uradilo neko osiguravajuće društvo i da bi Narodna banka Srbije uz rigoroznu kaznu trebalo da im oduzme dozvolu za rad. Smatraju da MUP treba da reaguje i vrati čoveku bespravno oduzeto vozilo uz nematerijalnu odštetu na koju polaže pravo, jer ni kriv ni dužan nije mogao da koristi svoj automobil šest meseci.
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže za naš list da za ovoliku nepravdu i iživljavanje nad potrošačem, koji je pritom penzioner, nikada nije čuo u svojoj dugoj karijeri.

Bahato ponašanje

- Izuzetno specifičan slučaj! Za više od četiri decenije rada nikada nisam video ovako nešto, a nagledao sam se svačega. Znam šta sve rade osiguravajuće kuće da bi izbegle da plate odštetu, ali mi je ovo nepoznato ponašanje čak i za njih i stvarno sam u šoku - kaže Bogosavljević i dodaje:
- Neverovatno je kako je "Sava osiguranje" postupilo za jednu tako jednostavnu stvar koja se ekspresno rešava. Još na sve to bahato traže od oštećenog nešto što on niti može niti treba da dobavlja. Ovde mora da se slučaj odmah prijavi MUP-u jer je njemu nezakonito oduzet automobil, a uz to i prijava nadležnim organima, kao i naplata nematerijalne štete zbog činjenice da nije imao automobil i da mu je narušeno zdravlje. Iživljavaju se na čoveku poznih godina, a to je kategorija koja bi morala biti zaštićena.

Krše zakone

Naš sagovornik je uveren da se ova osiguravajuća kuća ne ponaša tako u svojoj matičnoj zemlji i u EU.
- Dođu u Srbiju, ne poštuju naše zakone i samo gledaju da maksimizuju profit i da zarade duplo više nego u zapadnim zemljama, i to sve preko leđa potrošača. To ne smemo da dozvolimo i zbog toga moraju da se umešaju sve institucije, pa i etička tela u Udruženju osiguravača i da ovo najrigoroznije kazne. Ovo im nije prvi put, ali je ubedljivo najstrašniji i mislim da su odavno zaslužili zabranu rada u Srbiji i oduzimanje sve nelegitimno stečene dobiti na osnovu nefer konkurencije - jasan je Bogosavljević.

Sa policijom po kola, opomena pred tužbu!

U Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva smatraju da oštećenom mora pod hitno da se vrati automobil i isplati i nematerijalna šteta.
- Neka oštećeni momentalno podnese opomenu pred utuženje osiguravajućoj kući. Ima pravo i na naknadu štete što tolike mesece nije imao automobil. Ako osiguranje odmah ne reši stvar, može da ide na sud, dobiće ih sigurno i još će oni morati da plate i sve troškove i pristigle kamate. Majstor nema prava da mu drži automobil protivzakonito i može slobodno da ode sa nekim po njega ili da prijavi MUP-u pa da ode sa policijom. Još pogotovo ta bahatost na kraju da mu traže snimke kamera, a znaju da je zahtev sulud. Zanima nas da je sudar hipotetički bio ispred Skupštine ili Predsedništva, da li bi mu i tada rekli da ode kod predsednika da traži snimke kamera - smatraju u ovoj organizaciji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 1 godinu

Treba izbaciti osiguravajuću kuću sa teritorije Srbije!

zora

pre 1 godinu

Kada kolektivno prestanete da se osiguravate kod njih napustice zemlju. Kome trebaju ovako pljckaske firme. Slovenci su poznati po pljackanju Srbije i uzimanje naseg stanovnistva za kategoriju B. Ako masovno odete od njih napustice zemlju. Napolje slovenacki profiteri.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija