• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

12.01.2023

12:03

MIRIŠE NA PLJAČKU! Proizvodi se u Srbiji, a duplo skuplje nego u Švedskoj i Austriji!

Informer/shutterstock

Zaštitnik potrošača

MIRIŠE NA PLJAČKU! Proizvodi se u Srbiji, a duplo skuplje nego u Švedskoj i Austriji!

Podeli vest

Kafa "Donkafe minas" koja se proizvodi i pakuje u Srbiji, verovali ili ne, u inostranstvu je znatno jeftinija nego kod nas!

Iako mnogima ova matematika nema logike i ne razumeju ovu poslovnu politiku, kompanija "Štraus Adrijatik" pelješi domaće potrošače i na njima zarađuje.

Primera radi, u domaćim marketima širom zemlje pola kilograma "donkafe momenta" košta i do 990 dinara, dok isto to pakovanje u Švedskoj košta 494 dinara. Ništa nije bolja situacija ni sa "donkafe minasom" koji u Austriji, tačnije u Beču, košta 580 dinara, dok je kod nas u radnjama i po 887!

Najskuplja, ali ne i najkvalitetnija

"Donkafe" spada u jednu od najskupljih kafa na srpskom tržištu. Međutim, analiza koju je pre nekoliko meseci za Zaštitnik potrošača uradio "Jugoinspekt" pokazala je da visoka cena ne znači i najbolji kvalitet. Rezultati su ukazali na to da jeftinije i manje poznate kafe imaju bolje parametre kvaliteta nego znatno skuplje i poznatije.
Ni u jednom parametru kvaliteta koji smo proveravali "donkafe" ne zauzima prvo mesto. Jedini parametar gde prednjači je cenovni rang, gde je u vrhu liste.
Za godinu dana ova kafa je znatno poskupela. Prošlog januara za pakovanje od 500 grama "donkafe momenta" trebalo je izdvojiti 795 dinara, a sada 950. Poskupeo je "donkafe minas", koji je pre godinu dana koštao 695, a sada 887 dinara za pola kilograma.

Da je srpska kafa zaista jeftinija u inostranstvu, potvrdila nam je i Dejana Radonjić, koja živi i radi u Austriji. Prema njenim rečima, ostala je šokirana kada je videla cenu kafe u našim prodavnicama.

Foto: Printskrin

Cena Donkafe Minas u Austriji

- Mi koji smo otišli preko navikli smo na neke proizvode i zaista bez toga ne možemo da živimo u inostranstvu. Pored nekih slatkiša, hrane, najbitnija nam je naša kafa. Mi Srbi volimo "domaću i jaku". Sreća, pa sada ima dosta radnji sa našim proizvodima, tako da ne moramo da brinemo brigu. Iskrena da budem, dok nisam prošle nedelje došla u Srbiju za praznike, živela sam u uverenju da su srpski proizvodi u Austriji mnogo skuplji. Međutim, kada sam videla cenu kafe, blago rečeno - ostala sam zgranuta. Pogotovo cenu napitka "donkafe", koji mi tamo i pijemo - započinje priču Dejana i nastavlja:

- Kesu od pola kilograma u Beču plaćam oko 580 dinara. Na akcijama još i jeftinije. A kada sam ušla u prodavnicu u Beogradu, bila sam frapirana kada sam videla da isto to pakovanje košta 840 dinara, na akciji. Pogledala sam po drugim radnjama i shvatila da je svuda manje-više isto. Zaista bezobrazno, a pre svega nelogično, da nešto domaće u Srbiji bude najskuplje!

Koriste priliku

Da nema logike da kafa koja se proizvodi u našoj zemlji ovde košta duplo skuplje nego u drugim, ekonomski mnogo "jačim" zemljama, potvrđuju i potrošački stručnjaci! Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva", koje je i objavilo dokaze o razlici u ceni kafe kod nas i u Švedskoj, kaže da se ovde ide svesno na veću zaradu, pošto se zna da je kafa omiljeni napitak našeg naroda.

- Očigledno je da proizvođači samo gledaju kako da zarade što više novca i da su zbog toga tako visoke cene u Srbiji. Sumnjam čak i da je inflacija krivac za ovako visoke cene, već je ona postala gotovo izgovor što cene idu u nebesa. Proizvođač svakako ima daleko manje troškove za dopremanje prodavnica u Srbiji nego za izvoz u Švedsku ili Austriju, a opet je tolika razlika u ceni. Treba da uzmemo u obzir i da je standard u Skandinaviji i EU daleko viši nego kod nas. Proizvođačima i trgovcima "naruku" ide i to što naš narod obožava da konzumira kafu i spada među najveće ljubitelje ovog napitka na Balkanu, ali i šire - napominje Gavrilović.

"Štraus Adrijatik" bez objašnjenja

Ekipa Zaštitnika potrošača kontaktirala je sa kompanijom "Štraus Adrijatik" kako bi nam objasnili kako to da je njihova kafa toliko skuplja u Srbiji nego u inostranstvu. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Pod istragom

Podsetimo, ova kompanija je odranije poznata po nepoštenoj poslovnoj praksi, o čemu svedoči i to da je tokom 2021. godine bila pod istragom Komisije za zaštitu konkurencije! Naime, nakon analize kretanja cene kafe na tržištu Srbije u periodu od pet godina, Komisija je pokrenula postupak protiv vlasnika "Donkafea" i "Grand kafe" zbog sumnje da su se dogovarali o ceni i poskupljenjima. Takvi dogovori su protivzakoniti i štetni, pre svega po građane Srbije.

Foto: Printskrin

Cena Donkafe Minas u Švedskoj

- Iako je cena sirove kafe na kraju 2018. i tokom 2019. bila najniža u poslednjoj deceniji, to građani Srbije kao kupci nisu osetili. Na tržištu Srbije nije došlo do smanjenja cene mlevene kafe posmatranih proizvoda, koje bi bilo očekivano kad se ima u vidu udeo cene sirove kafe u maloprodajnoj ceni mlevene kafe. Imajući u vidu tu činjenicu, očekivano je bilo da se maloprodajna cena kafe uskladi sa cenom sirove kafe na svetskom tržištu, odnosno da pojeftini - zaključilo se tada u analizi Komisije.

Kretanja cena Donkafe 

vrsta kafe januar 2022. avgust 2022. januar 2023.
donkafe moment 795 8990 950
donkafe minas 695 793 887
* cene su izražene u dinarima
* pakovanje od 500 g

Za godinu dana kafa skuplja 25%

Kafa je u Srbiji za godinu dana poskupela za 25 odsto, a prosečan stanovnik na godišnjem nivou popije četiri i po kilograma ovog napitka. Proizvođači i te kako koriste činjenicu da naši građani vole kafu i ne mogu bez nje, pa se ispostavilo i da je plaćamo najskuplje u regionu.
Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da je manjak konkurencije jedan od glavnih problema.

- U Srbiji postoje dva ili tri ekskluzivna uvoznika i niko više nema pravo da uvozi kafu. Oni potrošačima mogu da plasiraju kvalitet robe i cenu koju oni žele, a to niko ne kontroliše - pojasnio je Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Foto: Printskrin

Cena u Srbiji

On objašnjava da na cenu kafe utiče i to što se ona smatra luksuznom robom, te akciza za kilogram pržene kafe iznosi 116,23 dinara.
Ipak, činjenica da samo Norvežani piju više kafe od nas pravi je pokazatelj da kafa u našoj državi nije luksuz.

- Da bi prestao rast cena, treba prvo da znamo šta pijemo - da li je to kafa ili proizvod sa leblebijama ili ječmom, te da proizvođači prestanu da naplaćuju te proizvode po visokim cenama, kako su to radili do sada. Ako se eliminišu ekskluzivni uvoznici i zloupotreba dominantnog položaja, onda možemo da pričamo o stabilizovanju cena kafe - kaže Papović.

Prema prognozama stručnjaka, nema naznaka da bi kafa mogla da pojeftini, štaviše - cene bi mogle da nastave da rastu, uprkos tome što je cena kafe na svetskim berzama znatno pala od avgusta. Međutim, potrošači u Srbiji neće osetiti to olakšanje u novčaniku. Od 800 dinara po kilogramu u avgustu, kada je sirovina bila na najvišem nivou, pojeftinila je na 600. Ovakva situacija na tržištu, logično, trebalo bi da dovede do sniženja cena ovog proizvoda i u maloprodaji, međutim, proizvođači nemaju nameru da spuste cene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
hladnjaca

pre 1 godinu

Sta nije jasno? Mi smo robovi koji placaju vise da bi gazde mogle da placaju manje.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Kafa "Donkafe minas" koja se proizvodi i pakuje u Srbiji Srbija - država u kojoj raste kafa.

nebojsa

pre 1 godinu

Postovanje . javljam se iz Svedske i sve ama bas sve u vezi kafe-bilo koje sorte iz Srbije ili iz bivse YU, ne postoji manja cena za 500gr i to losojeg kvaliteta ispod 650-700din. Doncafe se krece od 900din do 1200 i to po arapskim ili nasim prodavacoma . Svedska prodavnica je jos skuplja.I da da napomenem svuda postoji snizenja ili je rok istekao. Te cene sto ste napisali su proslogodisnje. I svuda i u svakom mestu ima razlicite cene ,od prodavnice do prodavnice ,to i sami znate ,ali mora se biti pametniji od drugih jer drugi ne znaju nista .A sta i gde nije sve poskupelo , Mozda je u Austriju sve pojeftinilo ,jer je jako BOGATA zemlja . Uzivajte i poz ,Nebi swe

Baki

pre 1 godinu

Odlična informacija i ovakvih informacija treba još više da bi ljudi u Srbiji znali kakva su " đubrad " pojedini"biznismeni" koji deru sopstveni narod !!! Gastarbajteri ako imate još ovakvih primera u vezi bilo kojih naših proizvoda javite za tu sramotu i pljačku pa te proizvode više ne kupujemo !!! Don kafu sigurno nikada više neću kupizi ni za poklon !!!!

Marcco

pre 1 godinu

Konkurencija... nema je u Srbiji. Njih dvoje, troje se dogovore i gotova stvar. Proizvođaći "izdišu", poljoprivrednici jedva preživljavaju ali zato se supermarketi razbijaju od para... naravno, pre iskazivanja dobiti i poreza na dobit, silne pare se tranferišu u matičnu kuću preko održavanja IT sistema, licenci za softvere, pružene "usluge" od strane krajnjeg vlasnika... e zato j etamo neuporedivo jeftinije, a kod nas skuplje i to pred činjenice za tamo supermarketi imaju deset puta veće troškove poslovanja, od kirije i plata kasirkama, pa do struje, grejanja i hlađenja.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Udarno! Kinezi digli celu Rusiju na noge: Bajden šalje trupe, pala je odluka! NATO izradio detaljan plan, katastrofa se više ne može izbeći!
I TO MNOGO RANIJE

Udarno! Kinezi digli celu Rusiju na noge: Bajden šalje trupe, pala je odluka! NATO izradio detaljan plan, katastrofa se više ne može izbeći!

Prema „Asia Timesu“, američki predsednik Džo Bajden čeka svoj reizbor, da bi potom zvanično naredio raspoređivanje trupa NATO-a na ukrajinskoj teritoriji. Kako oni navode, rukovodstvo Severnoatlantske alijanse izradilo je plan za sprečavanje potpunog poraza ukrajinskih oružanih snaga. NATO je odlučio da praznine u ukrajinskim redovima popune zapadni „savetnici“.

05.05.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija