• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

08.02.2023

18:06

KAKO DA UŠTEDITE 20.000 DINARA? Računica je prosta, A ODLUKA JE NA VAMA!

printscreen

Zaštitnik potrošača

KAKO DA UŠTEDITE 20.000 DINARA? Računica je prosta, A ODLUKA JE NA VAMA!

Podeli vest

Poredeći cene dva najdominantnija operatora na srpskom tržištu - MTS i SBB, ispostavilo se da je razlika na dvogodišnjem ugovoru i te kako velika. Naime, za isti paket u SBB-u ovoj kompaniji ćete za dve godine platiti 60.000 dinara, dok ćete u MTS-u za internet i TV za isti period platiti 20.000 dinara manje.

Uz to, stručnjaci navode da se kod MTS-a može naći i bogatiji sportski i filmski program.

Glavni igrači u ovoj oblasti na tržištu nude mnogobrojne pogodnosti, od bogatog sadržaja i raznovrsnosti TV kanala, do dodatno bržeg interneta. Ipak, nisu svi tako darežljivi kada su cene u pitanju.

Uzevši u obzir ekvivalentne pakete usluga od dva glavna operatora, dolazimo do zaključka da postoji značajni cenovni jaz između ovih kompanija, naročito kada se posmatraju standardni ugovori na dve godine.

Jasna računica

Tako, primera radi, za dvogodišnju pretplatu na usluge kompanije SBB za paket EON Light korisnik je u januaru morao da izdvoji 55.976 dinara, tačnije 1.499 dinara u prvih 14 meseci, a onda po 3.499 svakog narednog. Međutim, na ovu, već najskuplju ponudu među operatorima, kompanija je prvog dana 2023. godine najavila povećanje pretplate od skoro šest odsto, koje je stupilo na snagu već od 1. februara, pa će pretplata na dve godine za ovaj paket koštati 59.334 dinara.

Dvogodišnja pretplata za TV i brzi internet

SBB 59.334
MTS 39.600

* iznosi su u dinarima

MTS, sa svojim Box 3 paketom, obavezuje korisnike na plaćanje 3.299 dinara mesečno u drugoj godini ugovora, dok prvih 12 meseci izdvajaju ukupno 12 dinara, što u konačnom zbiru iznosi 39.600 dinara za 24 meseca.

Mogućnost izbora

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da je na korisnicima da dobro obrate pažnju i prečešljaju svoj ugovor kada se odlučuju za nekog od operatora. Takođe dodaje i da je važno da se dobro proveri kada taj ugovor ističe.

- Ovde se ne krše nikakvi zakoni i zato je samo na potrošačima da dobro iskalkulišu kod koga će uzimati pakete za televiziju i internet. Tržište je veliko, želje i potrebe korisnika nekada još veći, ali najvažnije je za građane da imaju mogućnost slobodnog odabira, kao i da imaju više opcija telekomunikacionih operatora na raspolaganju, koje treba pametno izabrati, prema onome što se nudi i prema količini novca kojim raspolažu - kaže Papović i dodaje:

- To je prosto zakon ponude i potražnje, ali i dobrog čitanja od strane korisnika. Trebalo bi da provere sve uslove i pogodnosti i to važi podjednako za sve operatore. Jasno je da će neki na taj način i izgubiti veliki broj korisnika, jer će mnogi građani rešiti da sklope ugovor sa onima koji su im povoljniji, s obzirom na to da se radi o periodu od dve godine i da uštede na tako dug period uopšte nisu male. Takođe, potrošači treba da obrate pažnju i kada im ističe ugovor, jer im onda operatori na mala vrata podvale neki skuplji i samo nastave tako da naplaćuju po višoj ceni, a vi to ni ne znate - kaže Papović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dare

pre 1 godinu

Da da…… Ali posle Mese dana poglexajts koliko ma je imate Kanala…. bruka sta radi MTS….proverite … ako zelite…Nema laza niti prevara… Samo Cinjenice!!

Tamara

pre 1 godinu

Postovani, Ovo vam je lepo placen narucen clanak. Informacije su jednostavno parcijalno prikazane, malte ne nisu tacne jer je MTS postao najgora firma kojoj prekida internet non stop, koja daje pogresne informacije preko kol centra, menja cene paketa posle godinu dana, salje jadnim penzionerima posle dva neplacena racuna izvrsitelje, a kada ih ubedjuju da uzmu paket obećavaju kule i gradove kao i vi u članku. Dva puta sam se opekla sa Telekomom Srbije - MTS, uzela ugovor na dve godine, prvo pre 10 godina je bilo da, kao, instalacije u mojoj zgradi ne valjaju, njihovi iznajmljeni majstori su rekli da mogu da sprovedu kabl do 2. sprata a ostalo da doplatim do 3. sprata, nisam mogla da rasknem ugovor, jer se po zgradi tada nije smelo bušiti, nista, napl,atili su mi ceo ugovor i još izvršitelja, nisma mogla da raskinem ugovor, a kada vas oni tuže onda ireguju za tri dana. Morala sam da platim 2012. čitavih 36,000 dinara plus 9500 za izvršitelja, niti sam imala TV signal niti internet. platila sam punu cenu svih racuna za dve godine. Sada ista priča samo kod roditelja u stanu. Uzmem paket Box dva. Telefon radi , kablovska ne radi.... ista priča, neplacen jedan račun, a onda sam na isti račun i poziv na broj uplatila novac za tri računa, oni to nisu rasknjižili i poslai mi tuzbnu koju nisam videla i ceo ceh je 62000 plus izvršitelj, sve za fiksni telefon plus TV. paket. Potpisala sam da je to prvih 12 meseci 1 dinar a kasnije po 1799 da bi mi sitli računi na 2350 x 12 plus izgubljena dobit 14.200 dinara, raskid ugovora, izvršitelj, odgovorili su mi na mejl tek kada sam ih tužila udruženju potrošača i napisala Reklanaciju, na mejlove koje naslovite kao Molba ili Uppit, ili molba za infromaciju ne odgovaraju. Videćemo se kod tržištne inspekcije. Orgnizovano pljačkaju narod sa dozvolom države. Sramota. A to je naš nacionalni operater. Ja ću se iz dugova izvući ali lice čoveka, penzionera koji plače zbog tuzbe od 28.000 dinara za paket koji mu je ugurao neko preko telefonskog poziva nikada neću zaboraviti. Kao bvši novinar ćču napraviti blog o njima. Zovu panzionere njihovi ljudi iz kol centra i nude im pakete koje ovi prihvate, a ne znaju da će im stići račun na 4800 i posle ... tuga, žao mi je sto Srbija ima takvu državnu firmu koja predstavlja naciju, a Telekom takvu bezobraznu netransparentnu politiku. Pogeldajte im sajt. ko ce se snaci a da nije za to vest...

KO JE KUPIO STANOVE VREDNE MILIJARDU DVESTA MILIONA U SRBIJI!? I TO SAMO U POSLEDNJA TRI MESECA! Promet nekretnina nikad veći
Društvo

KO JE KUPIO STANOVE VREDNE MILIJARDU DVESTA MILIONA U SRBIJI!? I TO SAMO U POSLEDNJA TRI MESECA! Promet nekretnina nikad veći

Milijarda i dvesta miliona evra bila je visina prometa stanova u Srbiji u poslednja tri meseca prošle godine, od čega je samo u Beogradu ostvaren promet viši od 820 miliona evra. Što se tiče zemljišta, najskuplja parcela u Srbiji imala je cenu od 18 evra za kvadratni metar, pokazuju statistički podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ)

05.02.2023

22:30

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija