• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

22.03.2023

19:54

BRUKA I SRAMOTA! Javni servis pao nisko - naplaćuje pretplatu i pokojnicima

printscreen

Zaštitnik potrošača

BRUKA I SRAMOTA! Javni servis pao nisko - naplaćuje pretplatu i pokojnicima

Podeli vest

Na adresu pokojnog Tomaša Todora godinama stiže namet za nacionalnu televiziju iako u toj kući niko ne živi, što dokazuje minimalna potrošnja struje

Radio-televizija Srbije naplaćuje pretplatu i pokojnicima! Naime, na adresu pokojnog Tomaša Todora, koji je preminuo još 2017. godine, i dalje pristiže račun za RTS pretplatu, iako je uredno prijavljeno da u toj kući niko ne živi, o čemu svedoči i to što nema potrošnje struje.

Kako za Zaštitnik potrošača navodi njegov zet Novak Tošić, u kući pokojnog Todora niko ne živi, a celokupna potrošnja električne energije godišnje ne prelazi 300 kWh. Upravo ovaj podatak, kako kaže, jedan je od ključnih dokaza za oslobađanje od ovog nameta, prema uslovima koji važe po Zakonu o javnim medijskim servisima.

Foto: RTS Promo

Međutim, kako objašnjava naš sagovornik, iako je podneo RTS-u svu potrebnu dokumentaciju kako bi se oslobodio plaćanja pretplate koja iznosi 300 dinara mesečno, usledilo je odbijanje.

Pretplata otvorila Pandorinu kutiju u javnom servisu


Prošlog meseca je upravo pretplata bila povod prvog javnog sukoba predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka, direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević.

Naime, prema tvrdnji Klanščeka, u novembru prošle godine Bujošević je, "na svoju ruku" od nadležnih tražio povećanje takse.

Klanšček je podneo krivične prijave protiv generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednice Zabavnog programa Olivera Kovačević da su nepostojeću seriju "Jedan dobar dan" platili 14 miliona dinara, zbog čega poslovanje Javnog servisa češlja policija, a ovoj medijskoj ustanovi zapretila je nova "nepogoda".

I odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje zatražio je ukidanje takse za javni medijski servis, koji je na snazi od 1. januara 2016. godine, koja sada iznosi 299 dinara.

- Dokle više taksa za RTS? Ne vidim razlog da se RTS više stipendira, neka zarađuje pare - rečeno je na sednici Odbora.

Podnet zahtev

On objašnjava da RTS jednostavno nije predvideo oslobađanje od pretplate ako je vlasnik kuće preminuo, a i dalje se u distribuciji vodi električno brojilo na njegovo ime.

- Meni se i dalje dostavljaju računi sa TV pretplatom u kući u kojoj niko ne živi nakon smrti moga tasta Tomaša Todora 2017. godine. Ono što je neverovatno jeste da uprkos tome što i dalje u toj kući nema potrošnje struje do 300 kWh, službenica RTS-a mi je kazala da jednostavno ne postoji mogućnost da se ukine TV pretplata. Kazala je da je nemoguće da nam daju saglasnost, jer zahtev nije uredno popunjen. A kako da bude kada Todor nije ni osoba sa invaliditetom, slepo ili gluvo lice, niti penzioner sa minimalnom penzijom... On je pokojnik, a takve kao kategoriju RTS ne prepoznaje - kaže naš sagovornik i dodaje:
- Kuću samo obiđemo s vremena na vreme. Struju potrošimo i plaćamo minimalno, ako neki put upalimo svetlo. Ali zato na to plaćamo pretplatu 300 dinara! Ko zna koliko će još rasti cena, a od pokojnika će očigledno i dalje tražiti da namiri dugovanja.

Jedino rešenje

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da ovakav slučaj nije usamljen. Kako objašnjavaju, savet za Novaka Tošića jeste da njegova porodica što pre završi sa ostavinskom raspravom, kako bi brojilo pokojnog Tomaša prešlo na novog vlasnika.

- Kuću pokojnog Tomaša će neko naslediti. Kada se to reši, onda će moći lakše i da se reguliše neplaćanje pretplate. To je jedino rešenje - kazali su nam u ovoj organizaciji.
Zaštitnik potrošača je poslao pitanja u vezi sa ovom slučajem službi za odnose sa javnošću Radio-televizije Srbije, ali do zaključenja ovog broja ostali smo uskraćeni za odgovore.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija