• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.11.2020

06:00

RIČARDA BARTONA PAMTIMO KAO TITA IZ NAŠEG RATNOG SPEKTAKLA, A  ZA NJEGOV ŽIVOT SU VEZANE BROJNE ANEGDOTE! O BURNOJ ROMANSI sa najelpšom holivudskom glumicom brujali su svi mediji, POROČAN ŽIVOT GA JE KOŠTA MNOGO TOGA!

Kultura

RIČARDA BARTONA PAMTIMO KAO TITA IZ NAŠEG RATNOG SPEKTAKLA, A ZA NJEGOV ŽIVOT SU VEZANE BROJNE ANEGDOTE! O BURNOJ ROMANSI sa najelpšom holivudskom glumicom brujali su svi mediji, POROČAN ŽIVOT GA JE KOŠTA MNOGO TOGA!

Podeli vest

Ričard Barton smatra se za jednu od najvećih legendi Holivuda, nije reč sam o njegovom ogromnom i fantastičnom glumačkom opusu nego i o načinu života koji je vodio koji ga u mnogo toga izdvajao od drugih

Ričard Barton rođen je 10. novembra 1925 godine u Velsu kao 12 .dete  od ukupno 13 koliko su imali njegovi roditelji. Njegov tata je bio rudar, a majka konobarica u lokalnom pabu. Ona je umrla u momentu kada je Ričard imao samo dve godine.

Pre glume, njegova prva strast je bila ragbi, ali ipak u jednom momentu Barton je odlučio da zanemari sport i posveti se umetnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.................... . . . Photo:@_richard.burton_ . . Happy birthday to you Mr.BURTON! Today is the birthday of the great Welsh actor,RICHARD BURTON. . . . تولدت مبارک آقای برتون! امروز(۲۰ آبان) تولد ریچارد برتون(۱۹۸۴-۱۹۲۵) است. سینیور پتروکیو، توماس بکت، گروهبان اشنایدر و سرهنگ کپلر، امروز ۹۵ ساله شدند! ریچارد برتون از اواخر دهه‌ی ۴۰ میلادی فعالیت‌های بازیگری خود را آغاز کرد و تا سالی که درگذشت، در بیش از ۵۰ اثر سینمایی ایفای نقش کرد. مهم‌ترین ویژگی این بازیگر ولزی، علاوه بر بازی خیره کننده، نگاه‌های پرقدرت و چشمان نافذش بود. ریچارد برتون یک شکسپیرین به تمام معنا بود و در زمینه‌ی تاتر نیز فعالیت‌های زیادی داشت. او حتا در فیلم‌های معمولی‌اش نیز بازی‌های تاثیرگذار ارائه می‌دهد.ریچارد برتون ۷ باز نامزد دریافت اسکار شد که آکادمی در اوج بدسلیقگی، هیچ‌گاه اسکار را به او اهدا نکرد. ریچارد برتون در ۱۱ فیلم مشترک به اتفاق همسرش، الیزابت تیلور ظاهر شد. بکت، جایی که عقاب‌ها جرات می‌کنند(در ایران: قلعه‌ی عقاب‌ها)، چه کسی از ویرجینیاولف می‌ترسد؟،جاسوس جنگ سرد (در ایران: جاسوسی که از سردسیر آمد)، رام کردن زن سرکش، خرقه(ردا)، غازهای وحشی،کاملوت، وی‌آی‌پی، کلئوپاترا، تماس شیطانی(در ایران: نگاه شیطانی)،۱۹۸۴ و دکتر فاستوس،تعدادی از فیلم‌های مشهور او هستند. ریچارد برتون در نقش افسران آلمانی، عالی ظاهر می‌شد و یکی از نقش‌آفرینی‌های به یادماندنی او در فیلم "کشتار در رم"(۱۹۷۳) است. #ریچارد_برتون #تولد #زادروز #بازیگر_ولزی #هنرپیشه_مرد #بازیگر_مرد #الیزابت_تیلور #رام_کردن_زن_سرکش #خرقه #ردا #قلعه_عقابها #چه_کسی_از_ویرجینیا_ولف_میترسد #کشتار_در_رم #کاملوت #بکت #غازهای_وحشی #جاسوسی_که_از_سردسیر_آمد #نگاه_شیطانی #کلئوپاترا #جایی_که_عقابها_جرات_میکنند #طولانی_ترین_روز #دکتر_فاستوس #richardburton #actor #happybirthday #welshactor @_richard.burton_ @aminmgholipour @farhadkhoie @shapoornaseri @manouchehr1342 @mucundad @reza.heraner

Објава коју дели babak mofidpour (@babakmofidpour) дана 9. Нов 2020. у 12:14 PST

 

Glumom je počeo da se bavi 1943. godine ali je to prekinuo njegov odlazak vojsku, tako da se ovoj profesiji ozbiljnije posvetio tek posle Drugog svetskog rata.

KARAKTERNI GLUMAC

Ričard Barton je bio jedan od onih glumica koji su suptilno znali da ukradu svaki kadar. Uvek je dolazio do izražaja od svojih ranih početaka što će se primeteti i ostatku njegove plodne karijere.

Početkom pedesetih njegov talenat su obasjala svetla Holivuda, a ponude su počele da pljušte sa svih strana.

Posale uloge u misterioznoj romansi "Moja rođaka Rejčel" Bartonu su počela da se otvaraju mnoga vrata.

VELIKA I BURNA LJUBAV

Barton se ženio pet puta, ali svakako će se najviše pamtiti njegov "dvostruki brak" sa holivudskom divom Elzabet Tejlor.

Verovatno do pojave Bred Pita i Anđeline Džoli, Barton i Tejlor su bili najpoznatiji holivudski par.

 

 

Igrali su u tandemu na filmu čak 11 puta, kritičari su uvek hvalili njihovu međusobnu hemiju i sposobnost da na perfektan način prenesu emocije na veliko platno.

 

 

Ipak, u životu kako to obično biva nije sve išlo tako bajno. O njihovom odnosu brujali su svi svetski mediji,  o njihovim svađama i raznim skandalima, ali i o Bartoonovom alkoholizmu.  Nažalost njihovi temperamenti nisu dozvolili da ljubav i dalje živi.

TITO NA VELIKOM PLATNU

Našoj publici verovatno je najzanimljivije to što je Barton utjelovio Josipa Broza Tita u filmu "Sutjeska".

Film nije ponovio uspeh svog prethodnika "Bitke na Neretvi", ali će večno ostati upisano da je holivudski velikan igrao u ovom ostvarenju domaće produkcije.

Takođe, postoje razne anegdote sa snimanja filma. U većini priča Barton je konstantno pijan i ponaša se kao da ne zna gde se nalazi.

Navodno je i sam Josip Broz jednom prisustvovao na setu, a zatim su mu pokazali jednu scenu u kojoj je Barton.

- Pa ja u ratu nikada nisam bio pijan -  rekao je Tito sažeto posle pogledane scene.

Mnogi smatraju da je Bartonu alkohol sigurno uzeo dobar deo karijere, kao i uloge koje su ga čekale, ali porok je bio jači.

TAČKA NA I KOJA NEDOSTAJE 

Ričard Barton je čak sedam puta nominovan za prestižnu nagradu Oskar, ali ta nagrada mu nažalost nikada nije pripala.

Jedini čovek koji je više puta bio nominovan od njega a da nije dobio nagradu je  Piter o Tul (8 puta).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Richard Burton #richardburton# #acteurgallois# #50's

Објава коју дели Eric Bokhobza (@ericbokhobza) дана 9. Нов 2020. у 12:12 PST

 

Legenda kaže da mu je 1970. godine tadašnji osvajač oskara, legenda vestern filmova Džon Vejn uleteo u sobu sa sve nagradom i rekao "Ti ovo zaslužuješ, a ne ja".

PRERANA SMRT

Barton je preminuo 1984. godine u Ženevi..

U istom gradu je i sahranjen. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17