• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs/Informer.rs

21.08.2023

09:17

"Da nije bilo Gage, ne bi bilo ni Zone Zamfirove", proslavljeni reditelj progovorio o gestu legendarnog glumca

Printskrin video

Kultura

"Da nije bilo Gage, ne bi bilo ni Zone Zamfirove", proslavljeni reditelj progovorio o gestu legendarnog glumca

Podeli vest

Legenda srpskog glumišta Dragan Gaga Nikolić osim što je cenjen i poštovan od strane i obožavalaca, ali i svojih kolega, on je bio zaslužan za nastanak kultnog filma "Zona Zamfirova".

Ovu informaciju sada je obelodanio reditelj Zdravko Šotra koji je priznao da bez Gage ne bi bilo ni "Zone Zamfirove", kao i da se adaptacija kultnog romana odlagala decenijama.

Foto: ATA Images

 

Šotra je najpre istakao koliko je Nikolić bio dobar čovek i prijatelj:

- Gaga je bio po mnogo čemu jedinstven i nezamenljiv kao prijatelj i glumac. On je bio osoba koja je bila oličenje života. Za mene je i danas neprihvatljivo da on nije više živ. Bio je gospodin i mangup, ali i human čovek... Nekako tako ću ga pamtiti - kaže Šotra, koji mu je dao jednu od poslednjih velikih uloga u filmu "Zorana Zamfirova".

Foto: YouTube prntscreen/Aleksandra Erdeg

 

 

- Tražili su od mene s televizije da adaptiram "Zonu Zamfirovu". Uradio sam to pre više od 30 godina, ali promenio se urednik i novi nije želeo to da se radi. Prošlo je deset godina i mi ne bismo snimili film bez Dragana Nikolića. Gaga je potegao svoje veze i našli smo pare. On je izabrao i da odigra Hadži Zamfira, a deo ekipe je bila i njegova Milena. Bez Gage ne bi bilo ni "Zone" - izjavio Šotra.

Foto: YouTube prntscreen/kebata

 

 

Dragan Nikolić rođen je pre 80 godina. Odrastao je u beogradskom naselju Crveni krst - mestu detinjstva njegovih kolega Velimira Bate Živojinovića i Dušana Prelevića.

Filmsku karijeru otpočeo je 1964. godine manjom ulogom u ostvarenju "Pravo stanje stvari", gde je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Zasluge za pojavljivanje nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" godinu dana kasnije, kada mu je u kajronu za uloge, umesto imena, stavljen nadimak, po kome je ostao upamćen čitavu karijeru. Nikolić je ostvario prve uloge na platnu, a uskoro i glavnu ulogu u kultnom filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" (1967), koja ga je na velika vrata uvela u svet glume. Novi skok popularnosti desio mu se nekoliko godina kasnije - Televizija Beograd je 1970. pokrenula muzičko-zabavni program "Maksimetar" - prvu TV emisiju koja se u Jugoslaviji prikazivala uživo, a Dragan Nikolić je bio voditelj.

Legendarni šmeker s beogradskih ulica u svojoj karijeri dugoj pola decenije obeležio je domaću kulturu. Publici će zauvek ostati urezan u sećanju kao Džimi Barka, Flojd, Popaj, Pavle Gvozdenović, Prle... ali i kao čoveka koji je voleo Milenu Dravić.

Dragan Nikolić preminuo je 11. marta 2016. i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija