• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

08.11.2023

14:53

Informer na radnom doručku sa velikim svetskim rediteljem! Serebrenikov: Ljubav je najveća snaga na svetu (FOTO)

Informer

Kultura

Informer na radnom doručku sa velikim svetskim rediteljem! Serebrenikov: Ljubav je najveća snaga na svetu (FOTO)

Podeli vest

Kada sam uhapšen, moji prijatelji su pravili spiskove - spiskove onih koji su me podržavali i spsiskove onih koji su smatrali da treba da budem u zatvoru. Kada sam izašao iz zatvora i napustio Rusiju, meni su te spiskove dali. Razmišljao sam mnogo i shvatio da ako krenem te spiskove da čitam i da učim ta imena, ja ću se razboleti. Jednostavno nisam želeo time da se bavim.

Ovo je rekao čuveni ruski reditelj Kiril Serebrenikov preko "zuma" na radnom doručku, koji je održan u ponedeljak u Beogradu u novootvorenom kafiću "Kafe Embers" na Dorćolu. 

Na mini konferenciji gde su prisustvovala četiri novinara, i to srpska, među kojima se našla i naša koleginica i imala priliku da razgovara sa velikim svetskim rediteljem. 

Foto: Informer

 

Nime, zajednički projekat projekta „DrugDrugu“ i fonda „Kirill&Friends“ - dvojezična predstava „Obična priča“ premijerno je izvedena 31. oktobra u Centru za kulturu "Vlada Divljan“. Reč je o drami koju je napisao ruski klasik Ivan Gončarov 1847. godine. Po prvi put je izvedena u pozorištu ”Sovremenik” u Moskvi 1966. god. Samo godinu dana kasnije doživela je postavku u Beogradu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Godine 2015. pozorišni i filmski reditelj, Кiril Serebrenikov je postavio savremenu verziju ove drame u Gogolj Centru u Moskvi, pri čemu je radnju smestio u modernu Rusiju. Predstava je postala jedna od najpopularnijih u tom pozorištu.

Godine 2023. "Obična priča" se vratila na beogradsku pozornicu.

Кiril Serebrenikov je ne samo pozorišni (drama, opera i balet) već i filmski reditelj, čija je predstava "Crni monah" prošle godine otvorila festival u Avinjonu, a 2022. proglašen je i za evropskog operskog reditelja godine.

On je, prema prvim planovima trebalo da doputuje u Beograd posle 20. oktobra, ali nije, te nam je objasnio razloge. 

- Ja nisam došao u Beograd isključivo zbog svojih razloga, ali nijedan čovek ne treba da bude kažnjen zbog svojih pogleda i opredeljenja, jako je važno da se borimo za to - rekao je Kiril i opisao situaciju kada je uhapšen u Sankt Peterburgu zbog navodne pronevere novca.

Foto: Informer

 

 

- Kada sam uhapšen moji prijatelji su pravili spiskove - spiskove onih koji su me podržavali i spiskove onih koji su smatrali da treba da budem u zatvoru. Kada sam izašao iz kućnog pritvora i napustio Rusiju, meni su te spiskove dali. Razmišljao sam mnogo i shvatio da ako krenem te spiskove da čitam i da učim ta imena, ja ću se razboleti. Jednostavno nisam želeo time da se bavim - rekao je Kiril i dodao da se moral umetnika ne razlikuje od morala obične osobe.

- Svako odlučuje za sebe. Postoje umetnici koji su domari i umetnici koji su grozni, ali i oni koji su kao sveci i koji su predivni... Hvatati se za to ko je šta, to je gubljenje vremena apsolutno - jasan je bio Kiril, koji je istakao da je Rusija njegova domovina, mesto gde je rođen, ali je sada na boljem mestu. 

Foto: Informer

 

Ono što je bila velika poruka koju smo mogli da izvučemo sa ovog doručka jeste da je ljubav najveća snaga na svetu, i to nam je upravo poručio i ova rediteljska gromada. 

- Mislim da je najveći problem zbog kojeg svedočimo ovolikim ratovima upravo manjak ljubavi. Moj junak je izdao svoju ljubav i veru u dobro. S manjkom ljubavi u srcu postaješ čudovište - striktan je bio Kiril. 

Mi smo nakon razgovora sa Kirilom, o svemu prodiskutovali i sa Aleksejem Agranovičem, glumcem i bliskim saradnikom Serebrenikova, koji nam je u prijatnom i lepom razgovoru rekao da je jako umoran, ali da se utisci nakon premijere polako sležu. 

Agranovič je opisao i oduševljenje koje vlada kod njega kada su u pitanju srpski glumci koji učestvuju u "Običnoj priči", ali nam je otkrio da nije očekivao toliku zainteresovanost za predstavu i to ga čini srećnijim. 

A šta je na pretpremijeri "Obične priče" za Informer rekao Aleksej Agranovič, pogledajte u videu ispod. 

U postavci predstave učestvuju poznati srpski glumci i glumci Gogolj Centra: Filip Avdejev, Luka Grbić, Aleksej Agranovič, Danica Maksimović, Dragana Varagić, Кristina Jovanović , Marija Poježajeva, Irina Tepluhova , Davor Perunović, Danijela Stojanović, Ana Zavtur, Jovan Stamatović-Кarić i Luka Abramović.

Pred publikom Centra za kulturu "Vlada Divljan", nalazi se priča o mladom čoveku koji iz unutrašnjosti dolazi kod bogatog ujaka u veliki grad. Pun nade i ideala, suočava se sa realnošću koja ga menja.

Kiril Serebrenikov je osnivač pozorišta Gogolj Centar, autor produkcija u Moskovskom umetničkom pozorištu „Čehov“, pozorištu „ Puškin“, „Sovremenik“, Narodnom pozorištu Letonije, Nemačkom Deutsches Theater-u u Berlinu, Thalia Theater-u u Hamburgu. Leta 2022. godine njegova predstava Crni monah je otvorila Pozorišni festival u Avinjonu. 

Iste godine proglašen je za evropskog operskog reditelja godine. 

Filmovi koje je režirao „Učenik“, „Leto“,  „ Petrovi pod gripom“, „Žena Čajkovskog“, učestvovali su u glavnom takmičarskom programu Festivala u Kanu i Veneciji. 
U avgustu 2018. godine Kiril je postao komandant francuskog Ordena umetnosti i književnosti. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija