• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. G.

08.11.2023

15:42

"Edip" proglašen za najbolju predstavu, Milan Marić za najboljeg glumca! (FOTO)

Baja Vujović

Kultura

"Edip" proglašen za najbolju predstavu, Milan Marić za najboljeg glumca! (FOTO)

Podeli vest

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu dodeljena je Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi "Očevi i oci".

Za najbolju predstavu na 28. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu žiri je proglasio i dodelio nagradu Ardaliona za najbolju predstavu "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd za osobeno tumačenje klasike na savremen način.

Ova nagrada je dodeljena većinom glasova stručnog žirija koji su činili: Miodrag Tabački, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor -  predsednik žirija; Urša Raukar-Gamulin, glumica; Miloš Latinović, kulturolog, književnik; Branislava Ilić,  dramaturškinja i Milan Nešković, profesor i reditelj.

Foto: Baja Vujović

Vanja Ejdus u predstavi "Očevi i oci"

Žiri je nagradu Ardaliona za najbolju režiju dodelio Veljku Mićunovću za režiju predstave „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta Beograd. U obrazloženju su naveli da je Mićunovićeva režija precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada Ardalion za najbolju žensku ulogu dodeljena je Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi „Očevi i oci“. Narodnog pozorišta u Beogradu. Vanja Ejdus je uverljivo, konzustentno i scenski slikovito i na momente tumačila  lik strankinje u zemlji koja ne prihvata. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada Ardalion za najbolju mušku ulogu je dodeljena Milanu Mariću za ulogu Edipa u predstavi „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Marić je promišljeno, ali eruptivno tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi i vremena ne menjaju.

Foto: Baja Vujović

Milan Marić u predstavi "Edip"

Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju dodeljena je Ivanki-Vani Prelević za scenografiju predstave „Nesporazum“ Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice. Nagrada je dodeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora. Nagrada je doneta većinom glasova.

Nagrada Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljena je Mariji Marković Milojev za kostime predstave „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu i „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Marija Marković-Milojev je u obe predstave kostime izvela maštovito dosledno i tačno u istorijskim kontektstima predstava. Nagrada je doneta većinom glasova.

Foto: Baja Vujović

Milan Marić i Nataša Ninković u predstavi "Edip"

Nagrada Ardalion za epizodnu ulogu dodeljena je Seni Đoroviđ za ulogu Nanke u predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu. Sena Đorović je doslednom interpretacijom lika iz naroda definisala habitus tradicionalnih slojeva našef društva u prelomnim vremenima. Nagrada je doneta većinom glasova.

Foto: Baja Vujović

Vanja Ejdus u predstavi "Očevi i oci"

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike „Avdo Mujčinović“ dodeljena je Aleksandru Vučkoviću za ulogu Mihaila Medakovića u predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Vučkovićeva inpreteracija na najbolji način dočarava fatalizam mladosti u istorijskim turbulentnim vremenima. Nagrada je doneta većinom glasova.

Specijalna Nagrada Ardalion dodeljena je ansamblu predstave „Naš razred“ Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru. Nagrada je doneta jednoglasno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija