• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

16.01.2024

14:26

Počinje 17. po redu Kustendorf! Kusturica: Dođite, biće sjajno! (VIDEO)

Promo, Masha Bandjur

Kultura

Počinje 17. po redu Kustendorf! Kusturica: Dođite, biće sjajno! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije, Mateo Garone, Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov i Đakomo Abruceze. Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena nagrađivanom italijanskom reditelju Mateo Garoneu.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 17. po redu biće održan sledeće nedelje od 23. do 27 januara na Mokroj Gori. Osnivač festivala i proslavljeni reditelj kaže da je ove godine sjajna selekcija filmova i poziva sve ljubitelje sedme umetnosti da posete Mećavnik.

- Festival je izmaknut od vremena i gužve. Već 17 godina se trudimo da publici prikažemo prava filmska ostvarenja. Glavni gost festivala biće italijanski reditelj Mateo Garone koji je po mom ubeđenju trenutno jedan od najboljih reditelja u svetu. Pozivam sve da dođu, biće sjajno - kaže Kusturica. 

Foto: Maša Banđur

Emir Kusturica

U takmičarskom programu 17. Kustendorfa, naći će se 17 filmova. Za predstojeći Kustendorf prijavljeno je ukupno 536 kratkometražnih filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima.  Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, kao i za Nagradu „Vilko Filač” za najbolju filmsku fotografiju takmičiće se autori iz Srbije, Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije, Češke, Hrvatske i Rusije. 

Međunarodni žiri čine: Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski režiser iz Uzbekistana. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije iz Rima, Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

Foto: Promo

Zvanični plakat Kustendorfa 2024.

U Savremenim tendencijama biće prikazani: film „Ja, kapetan“ (Io Capitano) reditelja Matea Garonea, dobitnik nagrade Srebrni lav za najbolju režiju na filmskom festivalu u Veneciji, film „Komandante“ (Comandante) reditelja Edoarda de Angelisa koji je otvorio festival u Veneciji, nagrađivani film reditelja Vladimira Perišića „Lost Country“, dokumentarni film „Poslednji motorni brod“ (The Last Motorship) ruskog reditelja Ilje Željtjakova (Ilya Zheltyakov) i učesnik filmskog festivala u Berlinu, film „Disco Boy“ italijanskog reditelja Đakoma Abrucezea (Giacomo Abbruzzese).

U okviru programske celine retrospektiva velikana biće prikazani filmovi „Na dokovima Njujorka“ (On the Waterfront) reditelja Elije Kazana iz 1954. godine, nemi film „Pohlepa“ (Greed) iz 1924. godine Eriha fon Štrohajma (Erich von Stroheim), „Drvo želja“ (The Wishing Tree) iz 1976. gruzijskog reditelja Tengiza Abuladzea (Tengiz Abuladze) kao i Felinijev „Osam i po“. Kroz ovogodišnju retrospektivu, obeležavaju se stogodišnjice nastanka filma „Pohlepa“, rođenja filmskih velikana Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

 

 

 

Programska celina novi autori prikazaće dugometražne filmove ruske rediteljke Sonje Karpunjine (Sonya Karpunina) „Hoću muža“, zatim reditelja Bazila Xalila (Basil Khalil) „Vikend u Gazi“ (A Gaza Weekend) kao i filmovi „Zemaljski stihovi“ (Terrestrial Verses) korežisera Alija Asgarija i Alireze Xatamija (Ali Asgari, Alireza Khatami) i „Moja švajcarska vojska“ (My Swiss Army) Luke Popadića.

Kuriozitet festivala je da su svi reditelji iz programske celine Novi autori, kao i reditelji Edoardo de Angelis i Đakomo Abruceze iz programske celine Savremene tendencije, ne tako davno učestvovali u Takmičarskom programu Kustendorfa sa svojim studentskim radovima.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf  je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Magazin

Džet set

Srbija