• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

31.01.2024

08:52

Dirljiva scena na koncertu Danice Crnogorčević! Uz sliku stradale devojčice u "Ribnikaru" zapevala ove stihove! (VIDEO)

printscreen

Kultura

Dirljiva scena na koncertu Danice Crnogorčević! Uz sliku stradale devojčice u "Ribnikaru" zapevala ove stihove! (VIDEO)

Podeli vest

Intеrprеtatorka duhovnе i tradicionalnе muzikе, velika etno-umetnica Danica Crnogorčević održala je sinoć i preksinoć solistički koncert u Beogradu, u MTS dvorani, ispunjenoj do poslednjeg mesta...

Pevačica je sinoćni koncert posvetila žrtvama u masakru koji se dogodio prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kad je dečak Kosta K. usmrtio devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

Danica je koncert započela pesmom "Rasti, moj zeleni bore", a onda se obratila svim prisutnima. 

- Razgovarala sam sa jednom majkom koja mi se prva javila, njena ćerka Adrijana je uvek sa radošću za života pevala moje pesme, vaspitavala se u duhu tradicije. Došli smo zajedno na ideju da žrtvama posvetimo koncert, ovo je koncert duhovne muzike. Svi u tim pesmama možemo da nađemo smisao naše vere, nade, ljubavi. Čula sam se sa roditeljima te dece, naravno, to je osetljiva tema. Hristos Voskrese - poručila je Crnogorčević, a onda zapevala stihove vladike Nikolaja Velimirovića i numere kao što su: "Marijo slavna", "Govori, Gospode" i "Vjera vječna, vjera slavna"...

Dok je Danica pevala, majka devojčice koja je ubijena u pomenutoj školi nije mogla da zadrži suze, pa ju je sve vreme tešila prijateljica koja je bila uz nju, a pored njih dve na jednom sedištu stajala je slika male Adrijane, koja je obožavala Danicu Crnogorčević i njenu muziku. 

Foto: printscreen

 

Koncert je bio raznolik i sadržajan, a povodom praznika i školske slave Svetog Save, koji se obeležava 27. januara, Crnogorčević je uz glasove ostalih muzičara izvela akapela stihove Vojislava Ilića - "Ko udara tako pozno". 

"Orahovcu bašto rajska" etno-umetnica je najavila kao pesmu "koja dolazi iz srca Orahovca", a posetioce je raspevala uz "Tamo daleko" i Srpkinjica jedna mala", uz koje su joj se na pozornici pridružili u narodnim nošnjama članovi Kulturno-umetničkog društva "Lira" iz Beograda. 

Foto: printscreen

 

Gost sinoćnjeg koncerta bio je i hor "Srbadija" iz Bijeljine, koji je uz ostale muzičare pratio u stopu Danicu. 

Pozdravljana burnim aplauzima posle svake pesme, poput crnogorske "Još ne sviće rujna zora" i hercegovačke "Nema raja bez rodnog kraja", Crnogorčević je raspevala dvoranu i uz "Ovo je Srbija", "Kosovski božuri", makedonske "Sokol pie vodu na Vardarot", "Makedonsko devojče", ali i rusku numeru "Kaćušu".

Pred ispunjenom dvoranom, koncert je priveden kraju uz gromoglasan aplauz i tradicionalne pesme, pa je tako publika sa Danicom u jedan glas zapevala "Srpkinja je mene majka rodila", "Sini jarko sunce sa Kosova", "Oj Kosovo, Kosovo" i "Oj svijetla majska zoro". 

Foto: printscreen

 

Kao poslednji segment koncerta i onaj koji ostaje da odzvanja u ušima i srcima svih prisutnih, dvoranom su se zavijorile i zapevale dve pesme: "Za život Srpske" i "Veseli se srpski rode", uz gromoglasne ovacije publike i usklike patriotizmu. 

"Veseli se, srpski rode" je sinoć imala posebnu posvetu, a u to ime je Danica uzela fotografiju tragično stradale Adrijane u "Ribnikaru" i zapevala dobro poznate stihove, koje je i Adrijana naviše volela, a publika je u tom momentu zaplakala. 

Foto: printscreen

 

 

U video-snimku ispod pogledajte mali deo koncerta: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija