• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/D.G.

06.04.2024

12:26

Jubilarni gost stigao iz Bahreina! Muzej knjige i putovanja zabeležio sto hiljada poseta (FOTO)

Adligat

Kultura

Jubilarni gost stigao iz Bahreina! Muzej knjige i putovanja zabeležio sto hiljada poseta (FOTO)

Podeli vest

U "Adligatovom" Muzeju knjige i putovanja čuvaju se knjige pisane na različitim materijalima - papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i knjige sa koricama od ljudskih kostiju.

Stohiljaditi posetilac u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat obišao je Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Foto: Adligat

 

- Porodice iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Holandije, posetioci iz Omana, Kine i Indonezije dolazili su u Srbiju samo da bi videli muzeje Adligata. To je učinilo i petnaestoro Islanđana – bibliotekara i direktora institucija kulture, čak i princ Sultanata Ternate iz Indonezije koji je putovao tri dana i prešao dvanaest i po hiljada kilometara samo da bi video Adligat - kaže Viktor Lazić počasni predsednik Adligata i ističe da je sa evidentiranjem posetilaca započeto 2009. godine kada je prva prostorija muzeja Adligata neformalno otvorena za javnost, te da je tada broj posetilaca bio mali, da bi sada godišnje dostigao i po deset hiljada.

- Broj poseta je drastično porastao zbog velikog interesovanja škola - profesori rado umestno na školski čas đake dovode u Adligat da nešto nauče o svetu i Srbiji na drugačiji način.

Foto: Adligat

 

U Muzeju knjige i putovanja su dostupne knjige na različitim materijalima - ispisane na papirusu, štapićima od bambusa, najkvalitetnijoj kineskoj svili, palminom i bananinom lišću ali i sa koricama od ljudskih kostiju.

Tu se nalaze najveće zbirke knjiga u Jugoistočnoj Evropi za više od stotinu zemalja, zbirka 55.000 posveta i autograma ali i izvanredna zbirka predkolumovske umetnosti.

U Domu legata i Muzeju srpske književnosti dostupno je sto dvadeset legata. Na stalnoj postavci mogu se videti pisma Crnjanskog, Nikole Tesle, kralja Milana, Save Šumanovića i Uroša Predića, spomen sobe Milovana Danojlića i Miodraga Pavlovića, zbirka minijaturnih knjiga Nataše

Foto: Adligat

 

Ršumović, pokojne supruge književnika Ljubivoja Ršumovića ali i nameštaj Natalije Obrenović i neka od najređih književnih izdanja 20. veka kao što su prva izdanja Radeta Drainca (Afroditin vrt), Jovana Dučića (Lirika) ali i rukopisi Milovana Glišića i deo kuće u kojoj je živeo Đura Jakšić.

- Podvig u primanju sto hiljada posetilaca krije se u tome što bogatstvo koje imamo prikazujemo o našem trošku. Naime, više od polovine posetilaca primljeno je besplatno, a naplata donacija-ulaznica ne pokriva ni trećinu troškova održavanja zgrade i zbirke. Želeli smo da Srbiji pružimo bogatstvo, da svetu pokažemo naše najleše lice, a ovo je potvrda da u tome uspeva - kaže Adam Sofronijević, potpredsednik Adligata.

Foto: Adligat

 

Stohiljaditi posetilac Adligata je stigao iz Bahreina i uručen mu je prigodan poklon - nekoliko knjiga o Srbiji na engleskom jeziku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15