• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

15.06.2024

17:09

"Suština je da napraviš nešto što će da ostane generacijama": Ovako je govorio Manda koji je preminuo na današnji dan pre osam godina

ATAIMAGES

Kultura

"Suština je da napraviš nešto što će da ostane generacijama": Ovako je govorio Manda koji je preminuo na današnji dan pre osam godina

Podeli vest

Manda je jednom prilikom rekao da ne postoji osoba sa kojom nije želeo da sarađuje, ali da nije bilo ni onih koji su njega odbijali.

Danas se obeležava osam godina od smrti legendarnog srpskog glumca Milorada Mandića Mande. Nije uspeo da se poslednji put pokloni jer je preminuo usred predstave "Petar Pan" u ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Milorad Mandić rođen je 3. maja 1961. godine na Dušanovcu, a detinjstvo je proveo na Novom Beogradu sa majkom domaćicom i ocem koji je bio vojno lice.

Na samom početku karijere igrao je u seriji Vuk Karadžić zajedno sa Mikijem Manojlovićem i Aleksandrom Berčekom. Manda je istako da ga je reditelj serije Đorđe Kadijević naučio strpljenju i da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.

Foto: Branko Pantelić

 

Zahvaljujući volji i strpljenju dobio je brojne uloge na filmu, seriji i u pozorištu.

"Lepa sela, lepo gore", "Ivkova slava", "Mrtav ladan", "Pljačka Trećeg rajha", "Točkovi", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Braća po materi", te u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Ravna gora", "Jagodići", "Bolji život", su samo mali deo onoga što je Manda u toku karijere uradio.

Milorada Mandića obožavala su deca koja su rođena krajem osamdesetih godina jer je njihovo detinjstvo devedesetih bilo ulepšano programom koji je vodio Manda "S one strane duge".

Glumac je klincima postavljao čuveno pitanje: "Da li si zaljubiška?" na koje je trebalo da se odgovori sa "tamba" ili "lamba", odnosno da ili ne.

Foto: Informer

 

- Po meni je suština da napraviš nešto što će da ostane generacijama. Ne kao uzor ili ikona, nego da bude ideja na kojoj će se posle graditi. I kao čovek i kao glumac moram da budem iskren i otvoren, nema nikakvih tajni, nema skrivenih namera. Biti licemer u ovom poslu je katastrofa. Ili ga radiš ili ne radiš. Kad me sretne neko ko je pre dvadeset godina pratio dečju emisiju koju sam radio, prvo me zabrine koliko sam mator, a onda me vrati u to vreme kad sam bio mlad, i bude mi drago. Vidim da je i on zapamtio nešto, jer sam nesebično delio svoja iskustva sa svima - ispričao je Manda jednom prilikom.

Najveća želja glumca je bila da u miru i tišini pročita sve ono što nije stigao i da sluša muziku koju je prestao da aktivno konzumira, osim kad vozi automoil.

- Samo želim da sedim negde i da se ne bavim ni sa čim, da se družim i popričam s nekim, gledam u reku i dišem vazduh. To bi me preporodilo - rekao je Manda.

Milorad Mandić Manda preminuo je 15. juna 2016. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Amerika imala savršen plan u Evropi! Evo kako su od celog kontinenta napravili svoju koloniju!
Live TV

Amerika imala savršen plan u Evropi! Evo kako su od celog kontinenta napravili svoju koloniju!

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su pokušaji sa zapada da izoluje Rusiju propali. Sa druge strane, njegova poseta Severnoj Koreji izazvala je tenzije na Zapadu. O ovome, ali i o sve težoj situaciji u Gazi govorili su, u emisiji "Rat uživo", prof. dr Stevica Deđanski, analitičar i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se iz Nemačke politikolog Andreja Lović koji je govorio o novim unutrašnjim problemima koje ima ova država.

19.06.2024

19:53

Amerika se trese od sastanka Putina i Kim Džong Una! Dva lidera potpisala ugovor koji Zapadu nikako ne odgovara! (VIDEO)
Live TV

Amerika se trese od sastanka Putina i Kim Džong Una! Dva lidera potpisala ugovor koji Zapadu nikako ne odgovara! (VIDEO)

Vladimir Putin prvi put posle 24 godine posetio je Severnu Koreju. Kremlj je ovaj događaj opisao kao prijateljsku državničku posetu, ali Amerika je zabrinuta zbog saradnje dve države. Predsednik Putin pohvalio je Severnu Koreju za pomoć Rusiji u ratu u Ukrajini. Nakon posete Severnoj Koreji, Putin planira i posetu Vijetnamu. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Slobodan Dimitrijević iz Srpsko ruskog pokreta i Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

19.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija