• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

02.07.2024

09:18

Život su joj obeležile dve velike ljubavi i tragedija: Olivera Marković čuvala je jedan papir koji je otkriven tek posle njene smrti

You Tube Printscreen

Kultura

Život su joj obeležile dve velike ljubavi i tragedija: Olivera Marković čuvala je jedan papir koji je otkriven tek posle njene smrti

Podeli vest

Uprkos uspešnoj profesionalnoj karijeri, o njenom privatnom životu zna se vrlo malo.

Olivera Marković bila je jedna od naših najuspešnijih glumica, a pojedini detalji njenog privatnog života isplivali su tek nakon smrti.

Olivera je preminula na današnji dan 2011. u svojoj 86. godini života.

Publika je pamti po brojnim ulogama, a neke od njih su: "Bolji život", "Balkan ekspres", "Tesna koža", "Tito i ja"...

Uprkos uspešnoj profesionalnoj karijeri, o njenom privatnom životu zna se vrlo malo.

Rođena je u Beogradu kao Olivera Đorđević 1925. godine, a sa samo devet godina je u Niškoj banji osnovala "pozorišnu trupu" u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, upravnica i autorka tekstova. Nakon završene Druge ženske gimnazije, upisala je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U međuvremenu je upisala i Akademiju za pozorišnu umetnost, gde je i diplomirala u klasi profesora Mate Miloševića 1952. godine.

Foto: Printscreen Youtube

Olivera Marković u filmu "Balkan ekspres"

Od 1951. godine je bila i član Beogradskog dramskog pozorišta, a tokom karijere je ostvarila preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova.

Život su joj obeležile dve velike ljubavi. Prva velika ljubav glumačke dive bio je glumac Rade Marković, kog je upoznala još kao tinejdžerka, u ratom zahvaćenom Beogradu 1944. godine. Tada se na Kolarčevom univerzitetu okupila omladina koja je želela da stvara pozorišne predstave, a na audiciju je došao i Rade.

Okupljena omladina imala je veliku želju da odigra nekoliko predstava nakon oslobođenja, ali je onda počelo američko bombardovanje Beograda, a kako je Kolarac bio u centru dešavanja, dogovorili su se da sa probama nastave u vili Pere Radovanovića na Pašinom brdu. U devet ujutru trebalo je da se okupe na dogovorenom mestu, a nisu se pojavili samo Rade i Olivera koji su se dogovorili da se prvo nađu na Južnom bulevaru, a potom zapute na probu i nađu se sa ostalima.

Foto: printscreen

Olivera Marković

Marković je čekao dugo, a Olivera se nije pojavljivala. Začule su se sirene i počelo je snažno bombardovanje. Kako Olivera nije došla, on se sam uputio na probu i tamo zatekao stravičan prizor, mesto na kom je trebalo da se nađu je sravnjeno sa zemljom, a poginulo je svih 40 umetnika koji su na probu došli na vreme.

Olivera i Rade venčali su se i 1946. godine dobili sina. Par je u braku bio punih 17 godina, a onda je usledio razvod. Krenuli su svako svojim putem, a glumica je ubrzo uplovila u vezu sa kolegom Dušanom Bulajićem koji je kasnije postao njen drugi suprug. Iako su ona i Rade nastavili da budu "večiti partneri" na sceni, sa Dušanom je provela ostatak svog života u ljubavi.

Foto: Printscreen Youtube

Olivera Marković u filmu "Balkan ekspres"

Njihovu ljubavnu bajku prekinula je Bulajićeva smrt 1995. godine.

Iste godine joj je održan pomen u Narodnom pozorištu, a tada je njen sin Goran kustosu Muzeja Narodnog pozorišta predao kutiju sa njenim ličnim stvarima. Tada je otkrivena i glumičina velika tajna, kada je svima pažnju privukla jedna umrlica koju je Olivera čuvala.

U pitanju je umrlica čuvene glumice Žanke Stokić kojoj se Olivera neizmerno divila, a kako je Goran Marković tada objasnio, njegova majka ju je skinula sa jednog drveta ubrzo nakon Žankine sahrane 1947. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić: Lokalni projekti važni kao putevi i pruge, razvijamo sve opštine u Srbiji
Društvo

Vesić: Lokalni projekti važni kao putevi i pruge, razvijamo sve opštine u Srbiji

Kroz projekat Lokalnog investicionog razvoja (LIID) svih 145 opština i gradova u Srbiji dobiće ukupno 265 miliona evra bespovtatne pomoći za projekte u tim lokalnim samoupravama, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da su lokalni projekti podjednako važni kao i auto-putevi i pruge, jer podižu kvalitet i komfor života ljudi u mestima u kojima žive.

04.07.2024

10:22

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija