• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

20.07.2024

13:27

Žarku Lauševiću posthumno nagrada "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu

ATA Images

Kultura

Žarku Lauševiću posthumno nagrada "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu

Podeli vest

Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu osim Svetozaru Cvetkoviću, biće dodeljena posthumno Žarku Lauševiću na otvaranju ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu.

Ovaj 59. festival glumačkih ostvarenja igranog filma biće održan od 24. do 30. avgusta, a u takmičarskom programu učestvovaće 12 ostvarenja.

Da je Svetozar Cvetković ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije još u maju, a sada organizatori navode da će ovu nagradu "Pavle Vuisić" dobiti i posthumno Laušević koji je preminuo krajem 2023. godine.

Žarko Laušević je bio jedan od miljenika niške publike, a na Filmskim susretima je osvojio dva Gran prija i "Cara Konstantina".

Foto: Nebojša Babić

 

Podsetimo, Žarku Lauševiću je skoro posthumno dodeljena nagrada "Specijalni Ernest", a nagradu je primila njegova supruga Anita.

Kada je reč o programu ovogodišnjih Filmskih susreta, iz NKC-a saopštavaju da je selekciona komisija odabrala je 12 filmskih ostvarenja za glavni takmičarski program.

Program će otvoriti prve večeri, 24. avgusta, drama "Za danas toliko" u režiji Marka Đorđevića u kojoj glavne uloge tumače Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević i Goran Bogdan, kao i "Nedelja", biografski film o Džeju Ramadanovskom koga tumači Husein Alijević.

Drugog dana festivala na programu će biti film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule", kao i "Poslednji strelac" reditelja Darka Nikolića u kojem glume Nenad Jezdić i Miloš Timotijević.

Srpska premijera filma "Megdan: između vode i vatre", u kojoj uloge tumače Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, zakazana je za 26. avgust, kada će biti i niška premijera ostvarenja "78 dana", pišu Južne vesti.

"Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića na programu su 27. avgusta, nakon čega će biti prikazana porodična komedija Koste Đorđevića "Sunce mamino".

Pete festivalske večeri na programu će biti ostvarenja "Ruski konzul" i "Živi i zdravi", dok će poslednje večeri biti prikazani filmovi Jorgovani i "Radnička klasa ide u pakao".

Poslednje festivalske večeri biće dodeljene nagrade i održana projekcija gostujućih filmova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija