• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.07.2024

11:00

Otvaranje izložbe "Eko konstrukcije: Eko art u službi prirode" u galeriji Singidunum (FOTO)

Promo

Kultura

Otvaranje izložbe "Eko konstrukcije: Eko art u službi prirode" u galeriji Singidunum (FOTO)

Podeli vest

U Galeriji Singidunum u Beogradu 26. jula 2024. godine u 18 časova biće otvorena izložba skulptura "Eko konstrukcije: Eko art u službi prirode", autora Dušana Borkovca u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izložba prikazuje seriju od 16 skulptura inspirisanih faunom Srbije, a konstruisanih spajanjem različitih predmeta iz komunalnog otpada.  Skulpture su izrađene od starih i iskorišćenih podloški, šrafova, elektroda za zavarivanje, matica, burgija, anker vijaka, testerica i drugih industrijskih delova koji su spajanjem (zavarivanjem) dobili novu utilitarnu vrednost, a time i novi život u eko-art skulpturi inspirisanoj životinjskim vrstama koje naseljavaju prostor naše zemlje.

Pored umetničke vizije sveta faune, izložba ima obrazovni karater, budući da svaku skulpturu prati panel na kome je kroz fotografiju i tekst prikazana i opisana vrsta koju predstavlja. Posetici izložbe imaće mogućnost da otvrore vrata bogatsva sveta prirode naše zemlje i ujedno spoznaju potrebu njene zaštite i očuvanja.

Foto: Promo

 

Ujedno, izložba šalje poruku i pouku o potrebi zaštite životne sredine korz akciju u svakadonevnom životu, Prisustvo metala u našim životima je neminovno i opažamo ga u svakodnevnim predmetima, industriji, građevinskim objektima, kao i u drugim oblicima koji su u službi našeg komfora. Reciklaža, odnosno u ovom slučaju ponovna upotreba potrošenih, odbačenih i zaboravljenih elemenata, predstavljena je kao logičan izbor za uštedu resursa u cilju očuvanja prirode i  smanjenja količine ove vrste sitnog otpada čija se vrednost ne prepoznaje na tržištu sekundarnih sirovina i koji bi u suprotnom svoje mesto našao na deponijama.

Foto: Promo

 

Autorova pasija - sakupljanje i upotreba elemenata koji se mogu naći u radionicama i domaćinstvu datira iz detinjstva, kada je vreme provodio sa dedom u radionici. Podstaknut oblicima žive prirode, njegov rad polazi od opažanja, preko sakupljanja i sortiranja odbačenih i zaboravljenih delova, koje spajanjem pretvara u dragocene elemente konstruktivne forme, sa ciljem da ukaže na nepredvidivost klimatskih promena uzrokovanih preteranom količinom otpada koji se svakodnevno taloži.

Eko skulpturom Dušan ukazuje na potrebu za sakupljanjem sekundarnih sirovina i ukazuje na alternativne vidove ove prakse.

Foto: Promo

 

Kroz podršku ekološkoj umetnosti, Zavod za zaštitu prirode Srbije želi da ukaže na kreativne mogućnosti recikliranja u cilju očuvanja zdrave životne sredine. Izložba Dušana Borkovca je inspirativan primer prenamene sekundarnih sirovina kao protivteže odbacivanju i ponovnoj eksploataciji.

Dušan Borkovac, rođen 1994.godine u Beogradu. Završio je srednju medicinsku školu smer fiziotarapeut. Zanatske veštine stekao je u majstorskoj radionici svog dede Dušana. Bavi se izradom unikatnog nameštaja i skulptura od metala i drveta. Jedinstvena fauna Srbije postaje tema Dušanovih eko art skulptura od 2022.godine kada dolazi u Zavod za zaštitu prirode Srbije. Prva skulptura inspirisana životinjskim vrstama bila je vilin konjic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Razumna odluka razočaranih vršačkih demokrata: Njih 50 prešlo u SNS, među njima i odbornik
Politika

Razumna odluka razočaranih vršačkih demokrata: Njih 50 prešlo u SNS, među njima i odbornik

Mesni odbor Demokratske stranke u Izbištu jedini je koji su potpredsednica DS Dragana Rakić i predsednica Gradskog odbora DS Vršac dr Tatjana Vešović osnovali u poslednjih 6 godina. Sada ni njega nema. Čak 29 članova DS iz Izbišta danas se kolektivno učlanilo u Srpsku naprednu stranku. I to nije sve, jer su SNS pristupili i sada već bivše, razočarane demokrate, iz drugih naseljenih mesta, ukupno njih 50!

24.07.2024

12:41

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija