• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. F.

20.07.2024

23:08

Otvoren 31. Festival evropskog filma Palić: Anici Dobroj uručena nagrada "Aleksandar Lifka" (FOTO)

Informer

Kultura

Otvoren 31. Festival evropskog filma Palić: Anici Dobroj uručena nagrada "Aleksandar Lifka" (FOTO)

Podeli vest

Ovogodišnje, 31. izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano je otvoreno na jednoj od najlepštih pozornica u Srbiji, Letnjoj pozornici Palić.

Na otvaranju su uručene nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji: glumici Anici Dobroj u kategoriji domaćih stvaralaca, direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelju Ademiru Kenoviću, laureatu Regionalne Lifke. 

Zahvalnost organizatorima ovog festivala izrazili su državni sekretar Miomir Djordjević, kao i pokrajinska predsednica Vlade istakavši značaj ovog film festivala za srpsku kinematografiju ali i značaj evropskog filma.k9ji mogu da se vide na Paliću u narednih sedam dana. 

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma "Sva lica dobrote" reditelja Jorgosa Lantimosa.

Foto: Informer

 

Tokom trajanja festivala, na programu će biti prikazani i filmovi u okviru selekcija Paralele i sudari  koji je takmičarskog karaktera, Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, i selekcija Studentski film. Na programu će biti i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

Foto: Informer

 

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, svako festivalsko veče očekuju nas koncerti u bašti bioskopa Abazija.

U stručnom delu festivala biće organizovana međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionica Arthouse celuloid kinematografije koju vodi španska umetnica Karla Andrade.

Foto: Informer

 

Program će upotpuniti izložba portretne karikature, promocije knjiga i panel diskusije. Biće predstavljena i dva festivala: Alexandre Trauner Art/Film Festivаl iz Solnoka u Mađarskoj, i novosadski 21114 Film Fest.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski prijatelji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija