• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

30.07.2024

13:46

Britanske novine pišu o Bati Živojinoviću! Ugledni Gardijan hvali glumčev film od pre 59 godina

Reuters

Kultura

Britanske novine pišu o Bati Živojinoviću! Ugledni Gardijan hvali glumčev film od pre 59 godina

Podeli vest

Bata Živojinović je glumac svetskog renomea još jednom potvrđuje i britanski list Gardijan koji je objavio članak o našoj glumačkoj legendi.

Novinar Piter Bredšou posvetio je ceo članak filmu "Tri" iz 1965. godine reditelja Aleksandra Petrovića u kojem je glavnu ulogu igrao Velimir Bata Živojinović.

U svom tekstu Piter navodi da pomenuti film na slikovit način prikazuje sve užase Drugog svetskog rata.

"Srpski reditelj Aleksandar Petrović bio je član pobunjeničkog pokreta Crni talas u bivšoj Jugoslaviji. Film "Tri" iz 1965. godine, predstavio je na izrazito samosvestan, gotovo pozorišni način užase Drugog svetskog rata, zasnovane na pričama srpskog autora Antonija Isakovića", stoji između ostalog u tekstu britanskog novinara.

Foto: Printscreen/Youtube

 

Dalje se navodi da je veliki pečat filmu dala i maestralna izvedba Bate Živojinovića koji je u filmu igrao Miloša.

"Miloš, koga tumači srpski glumac Velimir Bata Živojinović, je student koji će posle nacističke invazije na Jugoslaviju postati antinemački partizan, a zatim, na kraju rata, hladni, proračunati komunistički službenik državne bezbednosti. U prvoj priči vidimo gomilu preplašenih civila 1941. koji čekaju neposrednu invaziju nacista. Vod vojnika se nervozno šepuri okolo, nesigurni šta da rade, a još neki čekaju u vozu koji miruje, čekajući naređenje da se iseli i sumorno se smeju grupi Roma koji puštaju muziku i okrutno prikazuju medveda koji igra. Red regruta, još uvek u civilu, čeka uputstva. U ovoj fazi, Miloš je student među gomilom, i svedoči kako se novinar sa kamerom momentalno snima po naređenju skakalog vojnika, jer se čini da je špijun. Jedina osoba koja je mogla progovoriti u njegovo ime, njegova žena, dolazi na lice mesta sa njihovim detetom, prekasno. `Zbog takvih kao što ste vi izgubili smo Kosovo 1389` viče neko u masi, narodno sećanje na nacionalnu ogorčenost koja je trebalo da se oživi tokom balkanskih ratova 1990-ih", stoji u tekstu.

Foto: Informer

 

Film "Tri" bio je nominovan za Oskara 1966. godine u kategoriji za najbolji strani film, a Bata Živojinović je za tu ulogu dobio svoju prvu Zlatnu arenu u Puli za najboljeg glumca.

Nema sumnje da je ovim člankom još jednom potvrđeno da je Bata imao popularnost i van granica Srbije, a ima je i dalje.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Dejan Nestorović: Kritične mineralne sirovine i vetroparkovi su koenzim razvoja moderne evropske Srbije
Društvo

Dejan Nestorović: Kritične mineralne sirovine i vetroparkovi su koenzim razvoja moderne evropske Srbije

Srbija je na putu ka održivoj energetskoj i ekoloskoj budućnosti. Da bi zaista imali zelenu energetiku i novi model rasta, moramo mnogo raditi na dekarbonizaciji privrede i industrije, do 2050. godine tj. da se rešimo štetne emisije zagadjenja vazduha iz naftnih derivate i čvrstih goriva, rekao je aktivista i borac za ljudska i ekološka prava Dejan Nestorović.

30.07.2024

14:58

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje
Olimpijske igre

Šteta! Jovana Arsić ostala bez medalje

Srpska veslačica u skul konkurenciji Jovana Arsić zauzela je peto mesto u četvrtfinalu Olimpijskih igara sa vremenom 7:56.18 minuta, što nažalost nije bilo dovoljno za plasman u borbu za medalje u trci na 2.000 metara.

30.07.2024

09:59

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija