• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

24.08.2024

15:00

Počinju "Filmski susreti", glumci motorima stižu do pozornice u Tvrđavi (FOTO)

Informer

Kultura

Počinju "Filmski susreti", glumci motorima stižu do pozornice u Tvrđavi (FOTO)

Podeli vest

Tradicionalni, 59. po redu "Filmski susreti" počeće večeras u 20.30 časova na Letnjoj pozornici niške Tvrđave, a glumci učesnici festivalaće sa 30 motora doći od centra grada do niške Tvrđave, najavljeno je na prvoj festivalskoj konferenciji za novinare.

Umetnički direktor Festivala Andrija Milošević izjavio je da će otvaranje biti malo drugačije nego do sada, "sceničnije", sa većim brojem gostiju među kojima su i Infan Mensur i Mima Karadžić koji će pričati o Žarku Lauševiću.

Milošević i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković saopštili su da će o nagradama na 59. niškom Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma odlučivati žiri u čijem sastavu će biti glumica Danica Maksimović,  Aleksandar Srećković Kubura i Hristina Popović.

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić Savić je rekao da se prilikom izbora filmova koji će učestvovati na večerašnjim filmskim susretima rukovodili kvalitetom glume, ali i populističkim kriterijumom, a a to je broj glumaca glumaca koji učestvuju u filmovima, kako bi privukli u Tvrđavu što veći broj gledalaca.

Foto: Informer

 

Ranije je najavljeno da će publika od večeras do 30. avgusta moći da pogleda 12 filmova na "Filmskim susretima".

Festival će biti otvoren filmom "Za danas toliko", u režiji Marka Đorđevića, a potom će biti prikazan film"Nedelja" Nemanje Ćeranića.

Filmovi "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića i "Poslednji strelac" Darka Nikolića na programu su u nedelju, 25. avgusta, a u ponedeljak, 26. avgusta srpsku premijeru imaće film "Megdan: između vode i vatre" Todora Čapkanova, dok će nišku premijer imati film "78 dana" Emilija Gašića.

Foto: Informer

 

U utorak, 27. avgusta publika će na Letnjoj pozronici moći da pogleda filmove "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića i "Sunce mamino" Koste Đorđevića.

Za sredu 28. avgust planirane su projekcije filmova "Ruski konzul" Miroslava Lekića i "Živi i zdravi" Ivana Marinovića, dok će u četvrtak biti prikazani filmovi "Jorgovani" u režiji Siniše Cvetića i "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića.

Poslednje festivalske večeri, 30. avgusta, biće dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

Foto: Informer

 

Prve festivalske večeri, po tradiciji, biće dodeljene nagrade "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu.

Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), koje dodeljuje nagradu "Pavle Vuisić" saopštilo je da su ove godine laureati Svetozar Cvetković i posthumno Žarko Laušević.

Foto: Informer

 

Filmske susrete organizuju Niški kulturni centar i Udruženje filmskih glumaca Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!
Tenis

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!

Italijanski teniser Janik Siner (23) u jeku doping afere odlučio je da napravi određene promene u svom stručnom štabu, a kako navodi dobro upućeni "Eurosport", jedno od novih imena biće doskorašnji saradnik Novaka Đokovića (37), Italijan Marko Paniki (60)!

24.08.2024

10:55

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija