• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

16.09.2024

16:17

"Metohija je bolna tačka KiM, morao sam da im posvetim pesmu"! Milan Vasić uz suze i aplauz promovisao numeru "Metohijo, moja avlijo" (FOTO/VIDEO)

ATAIMAGES

Kultura

"Metohija je bolna tačka KiM, morao sam da im posvetim pesmu"! Milan Vasić uz suze i aplauz promovisao numeru "Metohijo, moja avlijo" (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Milan Vasić danas je u Beogradu premijerno predstavio spot za pesmu "Metohijo, moja avlijo".

Poznati glumac oduvek ponosno pokazuje odakle su njegovi koreni, a na premijeru se pojavio u tradicionalnoj nošnji i oduševio sve prisutne u MTS dvorani gde je događaj bio upriličen.

Numeru je posvetio svojim sugrađanima i meštanima naše južne pokrajine.

Sarađivao je sa pesnikom Miroljubom Jevtićem iz Mitrovice, kao i sa producentom Dejanom Aksićem iz Prištine, koji je odlično uklopio melodiju.

Foto: Nikola Ristić

 

Spot, u kojem glavnu ulogu tumači Mirka Vasiljević, naišao je na oduševljenje publike.

Pored glavnih aktera spota, svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i ministar kulture Nikola Selaković, arhiepiskop i mitropolit raško-prizrenski Teodosije, načelnik grneralštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, kao i Milanove kolege Radoš Bajić, Branko Janković, Milan Kalinić, ali i pevačica Dragica Radosavljević Cakana.

Milan Vasić je pre emitovanja spota okupljenima ispričao kako je nastala pesma "Metohijo, moja avlijo".

Foto: S. K.

 

- Srce mi je sada kao vasiona, gospodine ministre, vladiko, generale, dragi Arno, dragi Radoše Bajiću, drago mi je da ste sa nama danas. Počeo sam da radim jednu ljubavnu prizrensku pesmu, onda smo stali jer sam rekao da želim da napravimo pesmu o Metohiji i o Velikoj Hoči. Stalno se u raznim pesmama pominje Kosovo, ali retko kada Metohija. Poslednjih godina sam često na Kosovu i Metohiji i obilazim celu Metohiju, družim se sa decom, usrećujem ja njih i oni mene. Zašto baš Velika Hoča? Po meni je to najsvetije mesto u Evropi. Obišao sam Srbiju uzduž i popreko nigde nisam video da jedno selo ili jedan grad ima devet crkava i četiri crkvišta i sva su iz perioda između 12. i 15. veka. Metohija je bolna tačka Kosova i Metohije, obilazim ljude tamo i znam kako žive i prosto moja dužnost je bila da im posvetim pesmu, a ona se zove "Metohijo, moja avlijo" - rekao je Vasić pred punom salom.

Prisutnima se obratio i ministar kulture Nikola Selaković koji je poručio da Milanu pruža maksimalnu podršku.

Foto: ATAIMAGES

 

- Milane, ti nisi svoju misiju birao, ona je tebi predodređena, ti si to samo osetio. Nemoj nikada da staneš. Hvala ti mnogo na ovome što radiš jer vremena se menjaju, godine prolaze i sve je manje među mladima oni koji su svojim očima i rukama osetili naše Kosovo i Metohiju. Mene si ovim spotom vratio u neko vreme od pre 16 godina. Tada sam bio asistent na Fakultetu i prvi put sam organizovao jednu grupu od 55 studenata koje sam vodio na Kosovo i Metohiju. Njih 53 je tada otišlo prvi put na KiM, otišli su kao jedni, vratili su se potpuno drugačiji. U spotu ste pokazali manje od jednog procenta lepote Kosova i Metohije, nema lepšeg dela Srbije od Metohije. Onaj ko nam je to otimao, znao je to vrlo dobro. Na nama je da pevamo jer i u vreme kada nismo umeli da čitamo pesma je bila ta, zajedno sa našom svetosavskom crkvom sećanje o našem poreklu i korenima. Ko god misli da je pesma izgubila tu svoju ulogu neka pogleda to što radi Milan Vasić. Trudiću se da Milanu pružim maksimalnu podršku kao ministar kulture i neka nastavi to da radi - rekao je Selaković.

U galeriji na kraju teksta pogledajte ko je sve došao na prmociju pesme "Metohijo, moja avlijo", a ispod toga i spot za pomenutu pesmu:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!
Društvo

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!

Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta ukoliko kupuju proizvode na akciji „Najbolja cena“ Beograd, 16. septembar – u poslednje tri nedelje, broj maloprodajnih objekata širom Srbije, u okviru akcije “Najbolja cena”, značajno je porastao, a ono što je najvažnije da građani danas troše četvrtinu manje novca u svojim budžetima za iste proizvode nego pre početka akcije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović

16.09.2024

19:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Crno im se piše! Zaharova najavila haos Velikoj Britaniji!
Planeta

Crno im se piše! Zaharova najavila haos Velikoj Britaniji!

Ruska strana će pronaći način da podseti Britaniju koliko je bila uprljana svojim interakcijama sa nacistima izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjavu britanskog kolege Dejvida Lamija, koji je Rusiju uporedio sa fašističkom državom.

16.09.2024

23:00

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija