• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

02.10.2024

10:02

Premijerno prikazan film "Bauk"! Miloš Biković: "Uloga Savinog oca je metaforična" (FOTO)

ATAIMAGES

Kultura

Premijerno prikazan film "Bauk"! Miloš Biković: "Uloga Savinog oca je metaforična" (FOTO)

Podeli vest

Domaći film "Bauk" reditelja Gorana Radovanovića premijerno je prikazan sinoć u Mts Dvorani u Beogradu.

Film prati priču osmogodišnjeg dečaka Save koga tumači mladi glumac Jakša Prpić, a čiji bezbrižan život narušava početak bombardovanja Srbije u martu 1999. godine.

Miloš Biković izjavio je za medije da uloga Savinog oca koju tumači u filmu ima metaforičnu vrednost.

- Kada igrate određenu ulogu, ne uzimate na sebe zadatak da prenesete vreme, već konkretnu ličnost i odnose koje ta uloga nosi sa sobom. Ovo je jedna mala uloga, ali značajna zbog uloge oca. Ta uloga utiče na glavnog junaka i na njegova osećanja. I na kraju, podcrtava osećaj izolovanosti u takvom teškom trenutku - rekao je Biković pred početak projekcije.

Foto: ATAIMAGES

 

On je istakao da je tokom NATO bombardovanja imao godina približno kao glavni protagonista.

- Kada prolazi vreme, ljudska psiha potiskuje one ružne momente i ostavlja samo ono što je bilo lepo. Ovaj film je zato dobar način da se podsetimo kako je to bilo u vizuri jednog deteta koje nije spremno da se nosi sa postojanjem zla - kaže Biković.

Foto: ATAIMAGES

 

Publika je aplauzom ispratila protagoniste i autore filma. Film prati priču osmogodišnjeg dečaka Save, koji sa majkom, koju igra Sara Klimoska, živi u beogradskom soliteru, dok je otac (Biković) odsutan ploveći po svetskim morima. Svakodnevicu i bezbrižan život narušava početak bombardovanja Srbije u martu 1999. godine.

Reditelj Radovanović je okarakterisao film kao "antiratni", koji prikazuje kolektivni strah naroda i otpor. 

Foto: ATAIMAGES

 

U filmu igraju i Vojin Ćetković, Branka Šelić, Milena Jakšić, Gordana Gacić, Kalina Kovačević i Davor Janjić.

"Bauk" je osvojio brojne nagrade na 28. Međunarodnoj smotri filma u gradu Avanka blizu Porta. Nagradu "Gran pri" za najbolji dugometražni igrani film i nagradu za najbolju režiju osvojio je na Filmskom festivalu u Italiji. Svetsku premijeru imao je na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, a u Srbiji je prvi put prikazan na 48. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Film će biti od 3. oktobra na redovnom bioskopskom repertoaru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ukoliko znate Zoranu javite joj! Vlasnik restorana našao telefon, na sve moguće načine pokušava da dođe do Srpkinje
Društvo

Ukoliko znate Zoranu javite joj! Vlasnik restorana našao telefon, na sve moguće načine pokušava da dođe do Srpkinje

U jednom restoranu na Tasosu odvila se drama nakon što je vlasnik pronašao telefon Srpkinje Zorane, ali iako ne zna srpski, on se na sve načine trudio da objasni šta se dogodilo. Neki bi možda rekli da je razlog banalan i da ne treba dizati pompu zbog telefona, ali nikad ne znamo koliko neka stvar može nekome značiti i zato je poštenje i trud ovog čoveka za svaku pohvalu.

02.10.2024

11:33

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija