• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.10.2024

14:53

Gala koncert povodom 100 godina od smrti Đakomo Pučinija

Wikipedia

Kultura

Gala koncert povodom 100 godina od smrti Đakomo Pučinija

Podeli vest

Ove godine se obeležava sto godina od smrti čuvenog italijanskog kompozitora Đakomo Pučinija, kada se sve operske kuće vraćaju izvođenju njegovih opera.

Tim povodom, 8.oktobra u Kolarčevoj zadužbini biće održan gala koncert povodom 100 godina od smrti Đakomo Pučinija sa svetskim muzičkim zvezdama.

Dirigent Jacopo Sipari di Pescasserolli,  glavni gostujući dirigent Fondacije festivala Puccini u Torre del lagu, koji je proglašen I Ambasadorom Puccinia. Jacopo Sipari je između ostalog dirigovao operom ”Madama Butterfly”, koja je bila izvođena  od 31.Avgusta do 7.Septembra ove godine, u okviru festivala Puccini fondacije na Torre del Lago, kao centralna proslava 100 godina od smrti Puccinia I 120 godina od prvog izvođenja ove opere.

Foto: Privatna arhiva/Facebook

 

U januaru 2020. Godine, Sipari je osvojio Specijalnu Zlatnu opersku nagradu za Novu generaciju, “Opera Oskara”, koju mu je dodelila Lirska konfederacija italijanskih operskih pozorišta kao jednom od najperspektivnijih mladih dirigenata na italijanskom operskom nebu, sa posebnim osvrtom na muziku Puccinija. Trenutno se smatra jednim od najboljih dirigenata muzike Giacomo Puccinia.

Donata d’Annunzio Lombardi, čuveni sopran, jedna od vodećih interpretatorki Italijanske opere I Pučinijevih heroina, ali I jedinstven professor “bel canto” tehnike.  Pevala je u najprestižnijim koncertnim dvoranama I pozorištima širom sveta kao što su La Scala(Milano), Théâtre du Châtelet (Paris), Zurich opera….sa najvećim dirigentima I operskim pevačima. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog I “nagrade Puccini” od Fondacije Puccini of Torre del Lago.

Foto: Privatna arhiva

 

Amadi Lagha, tenor iz Francuske, Tuniskog porekla je dobitnik brojnih nagrada na operskim takmičenjima uključujući i “Michelangelo Cupisti” nagrada za najboljeg izvođača sezone 2017. na Pucciinievom festivalu u Torre del Lagu. Nastupao je u raznim pozorištima I koncertnim dvoranama, a poznat je I po brojnim ulogama u Puccinievim operama, pre svega kao “Princ Calaf” u mnogim izvođenjima  Puccinijeve opere Turandot na Puccinievom festivaul I širom sveta.

Sanja Kerkez, sopran, prvakinja Opere Narodnog pozorišta, dobitnik brojnih nagrada, između ostalog, dobitnik je dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta za umetničko ostvarenje, nagrade “Zlatni Beočug” za trajni doprinos kuturi Beograda….Kao gost, nastupala je u Nemačkoj, Kini, Austriji, Švajvarskoj, Francuskoj, Japanu, Grčkoj, sa poznatim svetskim dirigentima kao što su Simone Fermani, Carlo Donadio, Alessandro d'Agostini, Alberto Garrido, Marco Berdondini, Johanes Harnait, Jacopo Sipari Di Pescasseroli…

Foto: Privatna arhiva

 

Naš slavni kompozitor, dirigent i pedagog Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899. godine Beogradski vojni orkestar. Bio je to prvi orkestar koncertnog tipa u Srbiji, čiju tradiciju, kroz tri veka, čuva Umetnički ansambl Ministarstva odbrane.

 Simfonijski orlestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" svojom programskom i repertoarskom raznovrsnošću, visokim umetničkim kriterijumima na dostojan način afirmiše i reprezentuje Republiku Srbiju, Ostvario je bogatu saradnju sa najeminentnijim umetnicima iz zemlje i inostranstva. Ansambl je gostovao u Belgiji, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj,  Rumuniji, Nemačkoj i Rusiji…


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

sledeća vest

Vesti

TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija