• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tris.com.hr/informer.rs

26.04.2016

11:20

(VIDEO) DŽONI ŠTULIĆ ODBRUSIO: Ja nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce!

Showbiz

(VIDEO) DŽONI ŠTULIĆ ODBRUSIO: Ja nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce!

Podeli vest

Isprovociran izjavom Siniše Škarice, dugogodišnjeg urednika izdavačkih kuća "Jugoton" i "Croatia Records", o "Azri" i plaćanju autorskih prava za pesme slavnog benda, oglasio se i Branimir Džoni Štulić, nekadašnji frontmen koji tvrdi da nikada nije prodao vlasnička prava

Ja sam Azra! Jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce, niti sam dete iz hrvatsko-srpskog braka. Dakle, Azra nije hrvatski bend, kao što ni "levis" farmerke nisu iz Varaždina, mada su ih proizvodili osamdesetih – izjavio je Štulić za portal tris.com.hr.

On naglašava da njemu ne treba objašnjavati razliku između pitanja vlasništva nad fonogramima i autorskog prava.

- Crorec krije autorske ugovore (i podmeće neke od izvođačkih), a u Hrvatskoj se do suda ne može. Suđenje je načelno moguće kad su u pitanju članovi istog kluba (kao MOL i INA), međutim, u ovom slučaju to nije tako. Jer ako posle 5 godina ističu izvođačka prava, zašto Laineru i Hrnjaku opet plaćaju. Meni nikad ništa nije bilo plaćeno, dapače, sve sam ja svojim sredstvima plaćao (Škarica nije zrno soli iz svoje kuće ikom dao, da ga je i imao, a kamoli Jugoton). A taj mesec dana u hotelu je bio ‘90. pred rat, snimao sam "Balegare" (album "Balegari ne vjeruju sreći", prim. aut), pa nisam imao gde da spavam. Ostalo laže čim zine, što se vrlo lako može ustanoviti ako se otvore papiri i stave Jugotonovo i Crorec poslovanje pod lupu – navodi Štulić i napominje da “Jugoton” krije autorske ugovore:

DŽONI ŠTULIĆ SE ŽALIO USTAVNOM SUDU SRBIJE! Dokle da me kradu, ima li pravde za mene?!

U papirima, koje sam ja potpisivao na šest meseci, nigde nema da su masteri Jugotonovo vlasništvo, niti je Jugoton ikad išta kupio od mene, oni su plaćali sami sebi da bi imali pravo eksploatacije na šest meseci (u to su vreme oni bili društveno vlasništvo – dakako, prethodno nacionalizivano, znači drugome oteto, stoga za drugačije poslovanje i ne znaju – dok su zakoni, u skladu s tim, nagonili na zajedništvo), a pravo na iskorišćavanje nije vlasničko pravo (koje je moje, jer im i potpisujem tipske papire na šest meseci, zato ne pokazuju, to jest kriju autorske ugovore iz kojih je to vidljivo i koji su ustav i srž ovog slučaja). 

Džoni  naglašava i da nikada nije priznao da "Jugoton", odnosno "Croatia Records" oseduju prava na “Azrine” pesme.

- Ponavljam, ako iz Croreca kažu da su imali ugovor sa mnom (prošlo vreme), koji potvrđuje da su oni vlasnici izvornog snimka, to samo znači da ga nemaju, jer bi ga inače pokazali (nepotrebno je reći da je to čista laž). Što se tiče mog tobožnjeg prećutnog priznavanja vlasništva Croreca, kao pravnog naslednika Jugotona, nad izvornim snimcima (kako Babogredac izjavljuje), devedesete je (kad sam se poslužio svojim snimcima i vlasništvom) još postojao Jugoton (ja nikad nisam radio sa Crorecom, niti ću); prećutno (tacit) vredi jedino uz drugu polovinu značenja: Rim daje, Rim uzima. Jer iako ništa nemam sa Crorecom, niti smo prijatelji, ja i danas moram, prećutno ili ne, da imam posla s njima, čemu i sami svedočite. Kakav se pravovaljani zaključak može iz toga izvući? – zaključio je Džoni Štulić.

SVI LJUBITELJI YU MUZIKE ZNAJU ZA NJIH! Otkrivamo kako su najpoznatiji muzički bendovi dobili ime

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ranko pesic

pre 8 godina

Tako!Reci im maestro da se ne bi otimali o tebe kao o Teslu i druge znamenite \"hrvate\".

Sanja

pre 7 godina

A kakve ti veze imaš i sa Štulićem i sa Teslom i sa Hrvatskom, da bi to bio tvoj posao???

Marac

pre 8 godina

Otac mu se zvao Ivan, a djed Franjo. Podrijetlom je iz okolice Zadra. Bez obzira na to, nije se osjećao Hrvatom i to treba poštivati. Mnogi istaknuti umjetnici bili su anacionalni.

Bojan

pre 8 godina

Sta ti znaci to podrijetlom, na to tvom iskvarenom srpskom???

prdalija

pre 8 godina

Nisam bio bas neki  veliki fan Azre ,sada mislim da je Dzoni gospodin covek dostojan postovanja kako god se izjasnio mislim da je nacionalnost nebitna u ovoj prici Ćutanjem a ne lupetanjem pokazuje koliko je veliki n

dzordzevic

pre 8 godina

Ne nacionalnost vec veroispovest.G.Stulic ako poseduje holandski pasos u tome slucaju danas je holandjanin.Veroispovest i njegova krvna zrnca su nebitni za kraljevinu Holandiju.

neko

pre 8 godina

dosta o tome sta je po nacionalnosti i sta je izjavio, to nije bitno, bitno je da imamo puno toga iza njega, nesto sto slusamo vec 30 godina, nesto sto slusaju i mladji i stariji.....to je bitno dragi moji, sve najbolje Štulicu i zelim da ti pripadne to sto si stvorio i sto je tvoje!

pit

pre 8 godina

On je iz mog sela Kod nas nikada nije bilo niti jednog hrvatica. 100% Srbsko selo od pamtiveka BUKOVIC! On je Cisti Dinarski SRBIN !

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija