• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dimitrijević

06.05.2023

11:31

JOŠ UVEK JE POPULARNIJA OD SVIH ČLANOVA KRALJEVSKE PORODICE: Princeza Dajana bi danas postala KRALJICA!

Showbiz

JOŠ UVEK JE POPULARNIJA OD SVIH ČLANOVA KRALJEVSKE PORODICE: Princeza Dajana bi danas postala KRALJICA!

Podeli vest

Dajana Spenser, do današnjeg dana ostala je ikona i jedna od najpopularnijih žena ikada, a ne prođe dan da se u britanskim medijima ne pojavi ili reciklira neka vest o voljenoj pokojnoj princezi.

Kralj Čarls III će danas biti krunisan u velikoj ceremoniji, a uz njega će krunom kraljice Marije biti krunisana i supruga Kamila.

Da je neko početkom devedesetih rekao da će omražena Kamila, ljubavnica tadašnjeg princa od Velsa, postati legitimna kraljica, mnogi bi uzvratili da je tako nešto nemoguće.

Za kraljicu je početkom osamdesetih praktično izabrana lejdi Dajana Spenser. Umesto da postane britanska kraljica, ona je postala najpopularnija žena na planetu koju Britanci žale i obožavaju i 26 godina nakon smrti.

Foto: AP/Photo

Princeza Dajana, kralj Čarls III

Dogovoreni brak princa od Velsa i grofove ćerke

29. jula 1981. godine Čarls, tada princ od Velsa, oženio se lejdi Dajanom Spenser, najmlađom ćerkom Džona Spensera, VIII grofa Spensera i poglavara jedne od najpoznatijih i najstarijih aristokratskih kuća u Velikoj Britaniji, za koju mnogi kažu da ima plavlju krv od najplavije kraljevske krvi.

Šta bi se dogodilo s Dajanom da je bila živa u trenutku kad je Čarls postao kralj?

Prestolonaslednik Čarls tako je završio dugi period momačkog života, a Velika Britanija i ostatak sveta bili su uvereni da se oženio svojom budućom kraljicom.

Dajana je venčanjem postala princeza od Velsa, a još pre venčanja svi su je nazivali budućom kraljicom pošto je to "de facto" i bila.Bila je najprikladniji izbor za kraljicu

Foto: AP/Photo

Princeza Dajana

Iako je Čarls bio u dugogodišnjoj vezi s Kamilom Parker-Buls, koja je naposletku postala njegova kraljica, ona je bila potpuno neprikladna za kraljevsku nevestu. U to vreme za budućeg je kralja bilo nezamislivo da se oženi razvedenom ženom koja iza sebe ima ljubavne veze.

Dajana je za Vindsore bila idealna. Ženidbom Čarlsa plavokosom devojkom plave krvi Vindsori su smatrali da su osigurali savršenu buduću kraljicu.

Veza Dajane i Čarlsa pre braka zapravo nije ni postojala. Pre venčanja susreli su se tek nekoliko puta, a Dajana je budućeg muža oslovljavala sa "gospodine". Pri objavi veridbe svima je postalo jasno da Čarls nije zaljubljen u svoju buduću suprugu, no to, čini se, nikom nije predstavljalo problem.

Foto: AP/Photo

Princeza Dajana

Katastrofalan brak princa i princeze od Velsa nije se mogao sakriti

Kraljevska porodica se osamdesetih susrela s tabloidima i činjenicom da više ne mogu da sakriju svoje privatne živote. Brzo je svima postalo jasno da brak princa i princeze ne funkcioniše iako su dobili dvojicu sinova. No, kraljevska porodica po svaku je cenu htela da ne dođe do razvoda.

Razvodi u kraljevskoj porodici do tada su bili potpuno neprihvatljiva stvar, a bilo je relativno prihvatljivo da prinčevi imaju ljubavnice koje nikad nisu otišle korak dalje od toga. 

Godine 1992. Čarls je u intervjuu priznao da je bio neveran supruzi, ali je naveo da je njegova afera počela tek nakon što im se odnos potpuno raspao. Ubrzo nakon toga parlament je objavio da će se princ i princeza razići, ali da će ostati u braku i ispunjavati kraljevske dužnosti.

Dakle, i nakon toga se Dajana smatrala budućom kraljicom.

- Mislim da nikad neću biti kraljica - da smatra da nikad neće postati britanska kraljica rekla je sama princeza Diana u intervjuu za "Panoramu" 1996. godine.

Foto: AP/Photo

Princeza Dajana

 - Mislim da neću biti kraljica ove zemlje. Želim biti kraljica u ljudskim srcima - rekla je Dajana tom prilikom. U istom intervjuu je priznala da je i ona bila neverna u braku, te potvrdila nagađanja da je bila zaljubljena u Džejmsa Hjuita.

Nakon toga kraljica je prinčevskom paru naredila da se i službeno razvede. Razvod je okončan 1996. godine. Dajana je nakon razvoda izgubila pravo na to da postane kraljica na dan kad Čarls postane kralj. Zadržala je titulu princeze od Velsa, ali je izgubila kraljevsku titulu njenog visočanstva.

Foto: EPAIMAGES

 

Godinu dana kasnije princeza Dajana je poginula u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Parizu, a usledila je najveća kraljevska sahrana u istoriji. Do današnjeg dana ostala je ikona i jedna od najpopularnijih žena ikada.

Ni danas gotovo ne prođe dan da se u britanskim medijima ne pojavi ili reciklira neka vest o pokojnoj princezi. 26 godina nakon smrti popularnija je od svih živih članova kraljevske porodice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Magazin

Džet set

Srbija