• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

06.05.2023

08:17 >> 13:34

(FOTO, VIDEO) "BOŽE, ČUVAJ KRALJA!" Krunisani Čarls Treći i kraljica Kamila, širom Londona čuju se zvona, istorijski trenutak u Velikoj Britaniji!

Tanjug/AP

Vesti

(FOTO, VIDEO) "BOŽE, ČUVAJ KRALJA!" Krunisani Čarls Treći i kraljica Kamila, širom Londona čuju se zvona, istorijski trenutak u Velikoj Britaniji!

Podeli vest

Britanski kralj Čarls danas je krunisan u Vestminsterskoj opatiji, u simboličnoj ceremoniji koja predstavlja kombinaciju verske službe i slavlja.

 

Kraj ceremonije, zlatna kočija čeka kraljevski par

Kralj izlazi iz Vestminstarske opatije dok gosti pevaju "God save the King" ("Bože, čuvaj kralja").

Držeći regalije, Čarls prolazi pored svoje porodice i gostiju i kreće prema zapadnim vratima. Kraljica je pored njega. Ček ih zlatna kočija kojom idu u Bakingemsku palatu.

 

NAJMLAĐI ČLANOVI KRALJEVSKE PORODICE ZABLISTALI NA KRUNISANJU: Princ Luis UKRAO PAŽNJU na dedin veliki dan! (FOTO)

 

 

Krunisana i kraljica Kamila

Nakon Čarlsa, nešto kraćom ceremonijom, krunisana je i kraljica Kamila.

Foto: Tanjug/AP

KEJT MIDLTON ZASENILA SVE!

 

Krunisan Čarls III

Kraljevska kruna stavljena je na glavu kralja, iz povike: Bože čuvaj kralja!

Kralj Čarls postao je sedmi monarh koji je poneo zlatnu krunu Svetog Edvarda. Širom Londona čuju se zvona.

Kralja Čarlsa III u Vestminsterskoj opatiji krunisao je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi. Velbi je rekao:

"Kralju kraljeva i Gospodu nad gospodarima, blagoslovi, molimo te, ovu krunu, i tako posveti slugu svoga Čarlsa, na čiju glavu je danas stavljaš u znak kraljevskog veličanstva, da bude ovenčan tvojom milostivom naklonošću i ispunjen obiljem milosti i svih kneževskih vrlina; kroz Njega koji živi i vlada nad svim stvarima, jedan Bog, u vekove vekova. Amin".

Foto: Tanjug/AP

Čarlsu uručena obeležja

Kralju su uručena vladarska obeležja: krunske mamuze, mač države, dve narukvice, vladarska kugla, prsten i žezlo.

Miropomazanje,"samo između kralja i Boga"

Kralj Čarls će se povukao iza paravana, u kom je počinjen svečani čin miropomazanja. Kralja je sveštenik u Vestminsterskoj opatiji pomazao svetim uljem blagosiljanim u Jerusalimu, po rukama, grudima i glavi. Iz Bakingemske palate su ranije saopštili da se čin miropomazanja smatra ''privatnim trenom između suverena i Boga'', te će se u te svrhe koristiti paravan.

Sunak pročitao odlomak iz Biblije

Aktuelni premijer Velike Britanijen Riši Sunak obratio se zvanicama na ceremoniji i tom prilikom pročitao odlomak iz Biblije, iako je hinduista.

Foto: Tanjug/AP

 

Zakletva na Bibliji

Kralj je pokazao da je voljan da položi zakletvu i stavlja ruku na Bibliju, dok mu kenterberijski nadbiskup čita zakletvu.

Kralju Čarlsu je Bibliju predstavio sveštenik dr Jain Grinšilds, moderator generalne skupštine Škotske crkve. On mu je rekao:

- Da biste uvek imali na umu zakon i Jevanđelje Božije kao pravilo celog života i vladavine hrišćanskih knezova, primite ovu knjigu, ono najvrednije što ovaj svet pruža. Ovde je mudrost; ovo je kraljevski zakon; to su proročanstva Božija.

Uprkos spekulacijama da bi Čarlsovo smanjeno krunisanje bilo više sekularne prirode, ono ostaje u suštini hrišćanska crkvena služba.

Kralj Čarls se potom zakleo:

- Ja, Čarls, svečano i iskreno u prisustvu Božijem ispovedam, svedočim i izjavljujem da sam veran protestant, i da ću, u skladu sa pravom namerom akata koji obezbeđuju protestantsko nasleđe na prestolu, podržavati i drži navedene akte u skladu sa svojim ovlašćenjima u skladu sa zakonom.

Foto: Tanjug/AP

Zakletva je bila drugačija od one koju je dala Čarlsova majka 1953. Prvi put je dodat predgovor koji je posebno obavezao kralja da će „postojati da neguje sredinu u kojoj ljudi svih vera i uverenja mogu slobodno da žive“.

Princ Džord tokom ceremonije krunisanja dede 

Foto: Tanjug/AP

 

Počela svečanost krunisanja

Svečanost krunisanja je zvanično započeo nadbiskup Kenterberija, Džastin Velbiji. Glavni delovi ceremonije:

Priznanje Čarls će biti proglašen „nesumnjivim kraljem“ pre nego što od kongregacije bude zatraženo da iskaže poštovanje i služenje. Kongregacija će uzvikivati "Bože čuvaj kralja!"

 

 

Zakletva: Kralj će se zakleti da potvrdi da će se pridržavati zakona i Crkve Engleske tokom svoje vladavine

Pomazanje: On će sedeti u stolici Svetog Edvarda, takođe poznatoj kao stolica za krunisanje, i biće pomazan uljem po glavi, grudima i rukama

Investitura: Čarls će dobiti obeležja, uključujući vladarsku kuglu i žezla pre nego što mu se na glavu stavi kruna Svetog Edvarda

Ustoličenje: Kralj će se preseliti sa stolice za krunisanje na tron, princ Vilijam će odati počast svom ocu, oni koji gledaju - u opatiji i drugde - biće pozvani da se zavetuju na vernost

 

Poruka

Kralj Čarls je po dolasku u Vestminstersku opatiju izjavio: "Ne dolazim da me služe, već da služim".

 

 

Poklič

Muzika koja prati Čarlsa na ulazu u opatiju zasnovana je na Psalmu 122 i komponovana je za krunisanje Edvarda VII 1902. godine. Ona uključuje latinski poklič živeo Čarls i živela Kamila.

 

CIRKUS NA KRUNISANJU: ISPLIVAO SNIMAK Kejti Peri kako LUTA i TRAŽI svoje mesto u Vestminsterskoj opatiji!

 

Princ Vilijam sa porodicom

 

Hari u trećem redu

Princ Hari prisustvuje svečanosti bez supruge Megan Markl. Princ Hari će ceremoniju pratiti iz trećeg reda, zajedno sa princom Endruuom.

Foto: Tanjug/AP

Španski kralj Filipe i kraljica Leticija 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Premijer Riši Sunak, ali i bivši premijeri Velike Britanije stigli na krunisanje kralja Čarlsa III

 

 

Čarls i Kamila stigli u Vestminstersku opatiju

Kralj Čarls III i njegova supruga Kamila otišli ​​su iz Bakingemske palate u Vestminstersku opatiju, dok je u njihovoj pratnji vojni orkestar svirao nacionalnu himnu.

 

 

 

Makron sa suprugom Brižit stigao na krunisanje

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit stigli su u Vestminstersku opatiju.

 

 

 

 

SIN MEGAN MARKL I PRINCA HARIJA SLAVI ROĐENDAN NA DAN KRUNISANJA: Maleni princ ostao u Americi, od Čarlsa IZOSTALA ČESTITKA!

 

Snajperisti čuvaju krov Bakingemske palate

Policijski snajperisti na krovovima zajedno sa naoružanim policajcima koji patroliraju ulicama u blizini Vestminsterske opatije su među nekim od bezbednosnih mera koje su na snazi. Procenjuje se da oko 11.000 policajaca formiraju čelični obruč oko mesta događaja u operaciji "Zlatna kugla".

Pored toga, patroliraju jedinice naoružane mitraljezima Koh MP5 i pištoljima Glok 17. Navodi se da su u pripravnosti i oklopna vozila.

Uhapšen vođa antimonahrista: Nije moj kralj!

 

Raspored sedenja tokom krunisanja

Krunisanju će prisustvovati princ Vilijam i supruga Kejt sa decom. 

Po rasporedu sedenja, sala će biti podeljena na dva dela. Kralj Čarls i njegova supruga kraljica Kamila sedeće u centralnom delu, dok će paralelno sa biti članovi britanske kraljevske porodice.

Britanski mediji pišu da će princ Hari verovatno sedeti u desetom redu, iza princa Vilijama i njegove porodice, ali i da postoji šansa da možda sedne pored svog brata. Najstariji Vilijamov sin Džordž izabran je za jednog od četiri počasnih kraljevskih paževa, a britanski “Telegraf” navodi da će 9-godišnjak biti najmlađi budući kralj koji učestvuje u krunisanju.

Pored princa Vilijama i Kejt biće princeze Beatris i Evgenija, kao i Čarlsova sestra Ana, princ Edvard, ćerka princeze Ane Zara Tindal i njen suprug Majk Tindal.

U istom redu, ali fizički odvojeni, sedeće malo dalji članovi pripadnici britanske kraljevske porodice. Na ceremoniji će biti i princ Endru, ali ne očekuje se da će imati zvaničnu ulogu. Njegova bivša supruga Sara Ferguson nije dobila pozivnicu.

Foto: Reuters

Princ Endrju stiže na krunisanje svog brata, kralja Čarlsa Trećeg

Iza njih će sedeti članovi kraljevskih porodica ostalih zemalja, uključujući prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića i njegovu suprugu Katarinu.

Više od 2.200 ljudi, uključujući strane delegacije iz 203 zemlje i oko 100 šefova država, potvrdilo je prisustvo na krunisanju kralja Čarlsa III u Vestminsterskoj opatiji, saopštila je Bakingemska palata. Prema rečima vladinih zvaničnika, organizatori nisu uputili pozive zvaničnicima nekih zemalja sa kojima Britanija ima zahlađene diplomatske odnose. Među njima su Rusija, Belorusija i Iran.

 

OBIČAJI STARI 1.000 GODINA! Evo kako će izgledati krunisanje princa Čarlsa i Kamile!

 

Kralj stigao u Bakingemsku palatu

Kralj Čarls Treći stigao je u Bakingemsku palatu, pre svečane povorke treba da počne za otprilike sat vremena.

 

 

KRUNISANJE KRALJA ČARLSA! Evo koje ZVEZDE su prve stigle u Vestminstersku opatiju!

 

U Vestminsterskoj opatiji prisutni i glumci i pevači

Krunisanje kralja Čarlsa samo što nije počela, a u Vestminstersku opatiju već su stigle neki visoke zvanice.

U klupama Vestminsterske opatije fotografi i brojne kamere već su uhvatili neke poznate osobe poput glumaca i pevača. Među prvima je u opatiju stigla glumica Džudi Denč. Osim nje viđen je i pevač Nik Kejv, a fotografi su ispred opatije uhvatili i glumicu Emu Tompson, Stivena Fraja. Na ulasku u samu opatiju kamere su zabeležile i dolazak pevača Lajonela Ričija, koji će sutra nastupiti i na velikom koncertu povodom krunisanja.

Olena Zelenska će prisustvovati krunisanju

Olena, supruga predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, stigla je u London, a pre ceremonije krunisanja kralja Čarlsa III fotografisala se sa vojvotkinjom od Velsa Kejt i Džil Bajden, suprugom predsednika SAD Džoa Bajdena.

 

 

 

 

 

 

Centar Londona u ovom trenutku

 

Gosti pristižu u Vestminstersku opatiju

 

DETINJSTVO KRALJA ČARLSA! Rođen je carskim rezom, a princ Filip je izjavio da mu sin liči na PUDING OD ŠLJIVA

 

Džil Bajden sa unukom na krunisanju kralja Čarlsa

Džil Bajden, supruga predsednika SAD Džoa Bajdena i njena unuka, ćerka Hantera Bajdena Finegan, prisustvovaće krunisanju kralja Čarlsa Trećeg.

Foto: Reuters

Princ Hari doputovao komercijalnim letom

Princ Hari doleteo je u Veliku Britaniju na krunisanje  oca kralja Čarlsa komercijalnim letom Amerikan erlajnza u petak ujutru. Hari je doleteo iz Los Angelesa na londonski Hitrou, a suprugu i decu ostavio je kod kuće.

Britanski tabloidi navode da odmah nakon završetka istorijske ceremonije leti nazad za Kaliforniju, na četvrti rođendan svog sina Arčija.

 "Hari će doći i otići iz Velike Britanije u roku od 24 sata, odmah posle krunisanja", citira tablid San dobro obavešteni izvor.

 

Gužve u centru Londona, vojnici stigli u Voterlo

Ogromne gužve u centru Londona. Oko 5.000 pripadnika oružanih snaga stiglo je vozom na londonsku stanicu Voterlo.

 

 

 

"Spremao se celog života"

Krunisan će biti zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i on će tako postati 40. vladajući monarh krunisan u toj opatiji od 1066. godine.

Ipak, Čarls će ostati upamćen kao najduži naslednik u britanskoj istoriji, budući da je proveo sedam decenija kao prvi u redu za presto, piše Skaj njuz.

- Celi život on se pripremao za ovu ulogu - rekao je kraljevski komentator Kristofer Vorvik.

Svečana ceremonija krunisanja započeće u 10.20 ujutru po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera, pored Parlamenta i Trga Parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati, prenosi BBC.

U povorci će učestvovati oko 200 pripadnika  oružanih snaga, uključujući i konjicu, dok će još njih 1.000 biti raspoređeno duž rute puta.

Ceremonija u Vestminsterskoj opatiji biće isprekidana muzikom koju je odabrao kralj, sa 12 novonaručenih komada, uključujući jedan Endrjua Lojda Vebera i grčkom pravoslavnom muzikom u znak sećanja na kraljevog oca, princa Filipa.

Foto: EPA

 

Kraljev unuk, princ Džordž, stajaće sa strane zajedno sa Kamilinim unucima - Lolom, Elizom, Gasom, Luisom i Fredijem.  Neki od njih će nositi  regalije - simbole kraljevske porodice poput krune, kugle i žezla, koji simbolišu različite aspekte službe i odgovornosti monarha i koji će biti predati Čarlsu tokom ceremonije. 

A Kamili će biti dati štap kraljice supruge sa golubom i žezlo kraljice supruge sa krstom i tom prilikom će ona, prvi put biti pozvana da se zakune na vernost kralju.

Kralj Čarls III će biti predstavljen "narodu" - tradicija koja datira još iz anglosaksonskih vremena, tako što će stojeći pored stolice za krunisanje stare 700 godina, da se okrene licem prema četiri strane opatije, nakon čega će biti proglašen "nesumnjivim kraljem".

Foto: EPA

 

Prisutni će uzvikivati "Bože čuvaj kralja!" a trube će se oglasiti nakon svakog okretanja stranama.
Nakon toga uslediće polaganje dve zakletve - na Jevanđelju i na Deklaraciji čime će se obavezati da će ostati "verni protestant", nakon čega će biti pomazan.

Čin pomazanja obavljaće se iza paravana, jer se smatra najsvetijim delom službe zbog čega kralj mora da bude sakriven od pogleda. Nakon toga kralj će nositi krunu Svetog Edvarda, prvi i poslednji put u životu, u zlatnom kaputu - Supertuniki i biće mu predstavljeni vladarska kugla, krunski prsten, vladarsko žezlo sa krstom i vladarsko žezlo sa golubom.

Nakon toga širom zemlje će se oglasiti zvona i zvoniti dva minuta, trube, a biće ispaljena salva od 62 metka sa londonskog Tauera, ali i drugih gradova i brodova Kraljevske mornarice.
U završnom dijelu ceremonije kralj će preuzeti tron. U nju ga mogu čak podići i nadbiskup, biskupi i drugi sveštenici kraljevstva koji će klečati pred novim kraljem i zakljinjati mu se na vernost ljubeći mu desnu ruku.

Princ Vilijam će biti jedini kraljevski vojvoda koji će kleknuti i odati počast kralju Čarlsu. Nakon počasti, kraljica Kamila će biti pomazana, krunisana krunom kraljice Marije i ustoličena na jednostavnijoj ceremoniji - iako neće morati da položi zakletvu.

Posle toga, kralj i kraljica supruga će sići sa svojih prestolja i ući u kapelu Svetog Edvarda iza glavnog oltara gde će Čarls skinuti krunu Svetog Edvarda i staviti krunu Carske države pre nego što se pridruži procesiji iz opatije uz intoniranje nacionalne himne.

Zatim će se vratiti u Bakingemsku palatu obrnuto od rute kojom su došli, ovaj put putujući u 260 godina staroj Gold State kočiji koja se koristila u svakom krunisanju od Viljema IV.
Princ od Velsa Vilijam će se zajedno sa suprugom Kejt Midlton i troje dece - prinčevima Džordžom, Luijem i princezom Šarlot pridružiti u kočiji iza kraljeve.

Od krunisanja Edvarda VII 1902. postalo je uobičajeno da novi monarh pozdravlja publiku sa balkona Bakingemske palate, a Bakingemska palata je potvrdila da će kralj Čarls i kraljica Kamila nastaviti tradiciju - iako još nije potvrđeno koji će drugi članovi kraljevske porodice biti uključeni u pozdravljanje naroda.

 

Prekinuo kraljevsku tradiciju

Čarls je rođen 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati, a njegovo puno ime je Čarls Filip Artur Džordž, a prvi u liniji za nasledstvo postao je tri godine kasnije kada je umro kralj Džordž VI, a njegova majka Elizabeta II preuzela tron.

Čarls je prekinuo kraljevsku tradiciju kada je rešio da odmah nakon škole upiše fakultet umesto da ide u vojsku, a odlučio se za arheologiju i antropologiju na Kembridžu pre nego što se kasnije preusmerio na istoriju.

Portal navodi da on ume da svira nekoliko instrumenata, između ostalog klavir, trubu, violončelo.
Kada je napunio 21 godinu dobio je titulu princ od Velsa, nakon čega je naučio da govori velški jezik.

Nakon univerziteta, odlučio se da služi vojsku u mornarici, gde se kvalifikovao da vozi helikopter i time postao prvi član kraljevske porodice koji je završio kurs skakanja sa padobranom.

U mladosti Čarls je povezivan sa brojnim ženama i važio je za najpoželjnijeg neženju. Imao je 21 godinu kada je prvi put sreo Kamilu Parker Bouls (tada Šand), međutim njihovu vezu prekinula je njegova odluka da uđe u Kraljevsku mornaricu i njena da se uda za majora Endrua Parkera Boulsa, Čarlsovog prijatelja.

Četiri godine kasnije, 1977., sreće 16-godišnju Dajanu Spenser, sa kojom je tri godine kasnije započeo vezu, da bi se venčali u julu 1981. godine u prenosu koji je gledalo 750 miliona ljudi širom sveta.

Par je 1982. godine dobio sina Vilijama, a 1984. Harija, a Čarls je opet postao prvi u kraljevskoj porodici koji je prisustvovao porođajima. Čarls i Dajana su se zvanično razveli 1996. godine, a ona je godinu dana kasnije poginula u saobraćajnoj nesreći zajedno sa svojim tadašnjim partnerom. Osam godina kasnije verio se sa Kamilom.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alex

pre 11 meseci

Hoće i u njegovoj kruni biti krvavi dijamanti ili će ih vratiti Indiji?

Neša

pre 11 meseci

Koga boli ona stvar za Čarlsa i Kamilu i nakaradno krunisanje. Da vam je ova država i malo draga ovo glupo i lažno krunisanje ne bi objavili!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija