• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.09.2023

22:00

Molio za pomoć, primećivao znake! Nešto se dešava, nisam svoj: Obratite pažnju na bolest koja je dovela Robija Vilijamsa do samoubistva

EPA

Showbiz

Molio za pomoć, primećivao znake! Nešto se dešava, nisam svoj: Obratite pažnju na bolest koja je dovela Robija Vilijamsa do samoubistva

Podeli vest

Robin Vilijams je umro pre devet godina.

Robin Vilijams bio je jedan od najomiljenijih holivudskih glumaca. Uglavnom povezan sa komičarskim ulogama, iako je umeo da pokaže talenat u dramskim filmovima. Prvobitno glumeći u televizijskim serijama, stekao je veći publicitet zbog velike uloge Džona Ketinga u filmu "Društvo mrtvih pesnika" iz 1989. godine.

Dobio je Oskara za ulogu u filmu "Mutineer bi Choice", a imao je još tri nominacije za Oskara, kao i četiri Zlatna globusa, dva Emmija i pet nagrada Grammi. Ostali poznati filmovi sa njegovim učešćem uključuju "Gospođa Doubtfire", "Fisher King", "Jumanji", "Noć u muzeju", "Nesanica" i "Dobro jutro, Vijetnam".

Poslednjih godina života bolovao je od neurodegenerativne bolesti čiji su simptomi slični Parkinsonovoj ili Alchajmerovoj bolesti . Progresivna demencija i sve manje kontrole nad sopstvenim telom i umom doveli su Vilijamsa do samoubistva.

Foto: EPA

 

 

Robin Vilijams - ne samo depresija

Robin Vilijams, koji se na ekranu često povezuje sa ulogama šaljivdžija, parodista i rugalica, u privatnom životu borio se sa mnogim bolestima. Bio je zavisan od alkohola i droga i patio je od depresije . Neko vreme se lečio od Parkinsonove bolesti, ali kako se pokazalo u dokumentarcu "Zdravo, Robine", o poslednjim nedeljama njegovog života, dijagnoza je bila pogrešna.

Robin Vilijams je imao demenciju sa Levijevim telima. Prvi simptomi pojavili su se dve godine pre glumčeve smrti.

Parkinsonova bolest češće napada muškarce. Neurolog objašnjava koji su prvi simptomi i kada se pojavljuju:

- Ne znajući za to, borili smo se sa smrtonosnom bolešću. Neizlečiva bolest. Šteta koju je Levijevo telo nanelo Robijevom mozgu bio je jedan od najgorih slučajeva u istoriji medicine. U isto vreme, sve vreme je ostao snažnog duha - rekla je Suzan Šnajder Vilijams, njegova supruga.

Foto: EPA

 

 

Promene u ponašanju glumca zabrinule su njegove voljene, on sam nije znao šta mu se dešava.

- Nešto nije u redu sa mnom, više nisam svoj - rekao je Vilijams pred kraj svog života.

- Robin i ja smo znali da se dešava mnogo više od depresije ili zavisnosti. Robin mi je s pravom rekao: "Samo želim ponovo pokrenuti mozak." Obećala sam mu da ćemo doći do istine i nisam znala da će se to dogoditi nakon njegove smrti - rekla je Šnajder jednom prilikom

Demencija sa Levijevim telima - šta je to?

Levijeva telesna demencija ( demencija sa levim telima, DLB) je neurodegenerativna bolest koja prvobitno pripada grupi sinukleinopatija. Karakteriše ga prisustvo u citoplazmi nervnih ćelija-takozvanih Levijevih tela, odnosno eozinofilnih inkluzija sastavljenih uglavnom od proteina alfa-sinukleina. DLB nije u potpunosti poznata bolest; u mnogim studijama se pominje kao drugi najčešći uzrok demencije kod ljudi starijih od 65 godina, posle Alchajmerove bolesti. Međutim, neurolozi i psihijatri DLB retko prepoznaju.

Drugi uobičajeni simptomi demencije sa Levijevim telima su:

tendencija pada, nesvestica
tremor (slično Parkinsonovoj bolesti)
problemi sa gutanjem
saplitanje se pri hodanju
poremećeni sna, noćne more,
slušne halucinacije,
napadi plača
problemi sa memorijom,
privremeni poremećaj svesti,
urinarna inkontinencija ,
depresija

Demencija sa Levijevim telima je progresivno stanje. Trenutno ne postoje lekovi koji mogu izlečiti bolesnu osobu ili zaustaviti bolest, oni mogu samo usporiti njeno napredovanje.

To nije nasledna bolest, iako se može pojaviti u porodici pacijenta. Najčešće pogađa ljude starije od 50 godina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07