• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

09.11.2019

20:09

JAPANKAMA ZABRANJUJU DA NOSE NAOČARE NA POSLU! Evo zašto su se neke kompanije rešile na ovaj korak!

Zanimljivosti

JAPANKAMA ZABRANJUJU DA NOSE NAOČARE NA POSLU! Evo zašto su se neke kompanije rešile na ovaj korak!

Podeli vest

Dolazak Japanki na posao s naočarima postao je prilično vruća tema u zemlji nakon informacije po kojoj su neke kompanije svojim zaposlenima zabranile da ih na poslu nose

Lokalni mediji pišu da su neke firme svojim radnicama zabranile dolazak na posao s naočarima iz više razloga, piše BBC. 

Navodno su neki trgovački lanci pojasnili da prodavačice koje nose naočare odaju "hladan utisak".

Tema je na društvenim mrežama izazvala žestoku raspravu o oblačenju i ženama na radnom mestu. O ovoj temi su pisali tv-mreža Nippon i Business Insider, ističući da kompanije u raznim japanskim industrijama zabranjuju zaposlenima nošenje naočara. 

Kompanije su s druge strane, kao razlog navele sigurnosne razloge kada se radilo o radnicama u avionskim kompanijama, a kada su posredi bile radnice u sektoru lepote i kozmetike, navodno su navele da se kod onih s naočarima ne vidi dobro šminka. 

Nije poznato jesu li takve "zabrane" zasnovane na pravilima firme ili su odraz društveno prihvaćene prakse na tim radnim mestima. Bilo kako bilo, tema je izazvala žestoku raspravu na društvenim mrežama.

Tema je na Twitteru postala viralna, a u Japanu je postao popularan hashtag #naočare su zabranjene. 

SLEPA DEVOJČICA JE NAKON TEŠKE OPERACIJE PRVI PUT UGLEDALA LICE SVOJE MAJKE, a njena reakcija se NE MOŽE OPISATI REČIMA! (VIDEO)


Profesorka sociologije sa Univerziteta u Kjotu Kumiko Nemoto kaže da ljudi reaguju na "staromodan" način. - Razlozi zbog kojih žene u Japanu ne bi smele nositi naočare na radnom mestu zaista su besmisleni. Zapravo je reč o rodnom pitanju i sve je to zapravo vrlo diskriminišuće - rekla je, dodavši da takav stav odražava - stari tradicionalni japanski način razmišljanja - 

- Ovde se ne radi o tome na koji način žene obavljaju svoj posao. Kompanije vrednuju žene po njihovom izgledu i na osnovu njihove ženstvenosti, a nošenje naočara se smatra se neženstvenim - kaže Nemoto.

Rasprava se nastavlja na nedavnu kontroverznu temu nošenja cipela s visokim potpeticama u Japanu. 

Naime, glumica i spisateljica Jumi Ishikava pokrenula je peticiju za ukidanje pravila po kojima Japanke na posao moraju da dolaze u cipelama s visokim potpeticama. Njen pokret je dobio veliku podršku i veliki broj pratilaca na društvenim mrežama.

Većina ih je napisala da je naziv peticije pod hashtagom #KuToo zapravo povezan s kampanjom #MeToo. Slogan je stvoren na osnovu japanskih reči "kutsu" - cipele i "Kutsuu" - bol. 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija