• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

22.07.2020

13:08

(VIDEO) A SVE JE POČELO SNAŽNOM OLUJOM...Bez dinara izgradili sopstveno ostrvo i žive na njemu već 27 GODINA!

Zanimljivosti

(VIDEO) A SVE JE POČELO SNAŽNOM OLUJOM...Bez dinara izgradili sopstveno ostrvo i žive na njemu već 27 GODINA!

Podeli vest

Deset kilometara severno od Tofina, Britanske Kolumbije, uz zapadnu obalu ostrva Vankuver, Ketrin King i Vejn Adams žive na održivom, plutajućem ostrvu

Nazvaliu su ga Zaliv slobode i ručno ga napravili od recikliranih materijala i tamo žive poslednjih 27 godina! Zaliv slobode je udaljen 25 minuta vožnje brodom od najbližeg grada.

(VIDEO) SAVRŠEN ŽIVOT U 25 KVADRATA! Od kamp prikolice napravili PRAVI RAJ za uživanje

 - Jedina opcija da se ovde dođe je vodom. Nema prilaznih puteva. Voda je naš autoput -  kaže Adams.

Cela je građevina je veličine dva gradska zemljišta i teška oko 450.000 kilograma, i slobodno pluta okeanom. Iako postoje linije koje spajaju ostrvce s obalom, ono nije usidreno na okeanskom dnu. Kada stignete na ostrvo, odmah vas dočekuju svetle boje zgradica sa tamno tirkiznom oblogom.

Ostrvo sadrži sve što možete da zamislite, možda i više od toga: plesni podijum, umetničku galeriju, fabriku sveća, četiri staklenika, šest solarnih panela i pristup malom vodopadu koji pruža tekuću vodu. Par je čak smislio sopstveni sistem upravljanja otpadom.

 - To je najčešće pitanje koje nam se postavlja. Ugradili smo plutajući rezervoar kako bi smo izašli na kraj sa smećem, a da ne zagađujemo okolinu -  objašnjava Adams.

Foto: Printscreen You Tube

Nadahnula ih je priroda


Kao umetnici, King i Adams uvek su crpili inspiraciju iz prirode. Adams je klesar i koristi prirodne elemente poput perja i kostiju da bi stvorio svoja dela. King je umetnica, plesačica i isceliteljka koja proučava homeopatiju, a objasnili su zašto žele da žive izolovano.

 - Hteo sam da budem uspešan, bogat umetnik, da živim u Tofinu i imam atelje u pustinji, kao što bi to trebalo da čine svi dobri bogati umetnici. Nadao sam se da ću zaraditi mnogo više novca kao umetnik. Nikada ne bismo mogli da kupimo nekretninu, pa smo morali da napravimo svoju - kaže Adams.

A poziv iz prirode potisnuo ih je da svoje snove ostvare.

 

Bila je to posledica nesreće

Nakon boravka u prijateljevoj kabini u Cajpres Beju, velika oluja bacila je drva na imanje. King i Adams sakupili su drvo i koristili ga za izgradnju onoga što će postati njihov budući dom.

 - Pretpostavljam da nam je dat znak da je to vreme za novi početak - kaže par.

Kako su nastavili sa daljom gradnjom svog doma, par je sledio svoju ideju samo koristeći reciklirane i oštećene materijale.

Foto: Printscreen You Tube

Sve je počelo kao svojevrsno "usporavanje"


Pre Zaliva slobode, par je živeo u stanu u Tofinu, a svoje preseljenje u prirodu nazivaju "procesom usporavanja".

- Imali smo svakakve stvari poput prerađivača hrane i predmeta za koje je bilo potrebno puno električne energije. Dali smo ih ljudima i oslobodili se puno stvari. Prva verzija našeg plutajućeg doma nije imala ni vodu ni struju -  seća se King.

Danas je njihov dan prilično drugačiji od onoga kakav je bio u Tofinu. Oni sada ne mogu samo da naruče picu ili odu do prodavnice na uglu, već moraju da obave neki posao da bi dobili ono što žele.

Bavljenje ovakvim poslom je proces koji se uči, menja i raste. King započinje svoj dan brisanjem i luftiranjem tepiha. Potom zaliva svoje biljke i bašticu. Adams započinje dan prikupljanjem drva za ogrev i paljenjem vatre kako bi bio siguran da se kuća zagreva, a oboje rade na izgradnji novih komponenti za svoj dom.

 

Uživanje u neobičnim komšijama


I dok kilometrima daleko možda nemaju ljudske komšije, par i dalje ima društvo.

 - Ovde imamo nekoliko vrana koje su deo naše porodice. Znamo sve ptice koje ovde stanuju -  kaže Adams i zaključuje kako dobro zna kakav je to život u gradu i kako mu je stvarno mi je bio potreban mir, piše CNN.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija