• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: NASA, ESA

22.08.2020

15:45

(VIDEO) MAGIJA U SVEMIRU! Snimljeno rađanje nove galaksije

Zanimljivosti

(VIDEO) MAGIJA U SVEMIRU! Snimljeno rađanje nove galaksije

Podeli vest

U neobično oblikovanoj novoj galaksiji, nazvanoj NGC 1614, svemirski teleskop Habl (Hubble) je snimio rađanje novih zvezda

Ova galaksija je udaljena od Zemlje oko 200 miliona svetlosnih godina, a nalazi se sa južne strane sazvežđa Eridan. Nastala je kao rezultat spajanja dve druge galaksije, a ovaj proces i dalje traje.

MISLIO JE DA GA UČENICI PRANKUJU! Nastavniku poklonili kutiju, a kada je video šta je unutra, POTPUNO SE SLOMIO! (VIDEO)

Ono što je zanimljivo jeste upravo to da je ovakav "svemirski sudar" prouzrokovao burno strujanje gasova među zvezdama, koji teku iz manje u veću galaksiju, pa tako nastaju nove zvezde.

Zbog burne prošlosti, ali i sadašnjeg izgleda, naučnici su ovu NGC 1614 kategorizovali kao specifičnu, infracrvenu galaksiju u kojoj se rađa ogromna količina zvezda.

Sjajne infracrvene galaksije su među najsvetlijim objektima u "lokalnom" delu univerzuma, a NGC 1614 je druga najsvetlija galaksija u krugu od 250 miliona svetlosnih godina.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija