• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 10naj.com/informer.rs

13.11.2020

21:26

SVETU JE POKLANJAO OSMEH, A EVO ŠTA SE U NJEGOVOJ GLAVI ZA TO VREME ZBIVALO! Ovo je priča o legendarnom Čarli Čaplinu!

Zanimljivosti

SVETU JE POKLANJAO OSMEH, A EVO ŠTA SE U NJEGOVOJ GLAVI ZA TO VREME ZBIVALO! Ovo je priča o legendarnom Čarli Čaplinu!

Podeli vest

Ovo je priča o Čarli Čaplinu...

Postoje osobe, tako posebne po svojim talentima, karakteristikama i sposobnostima, da je o njima ponekad zaista teško govoriti na ordinaran način. U nekoliko reči treba spakovati te neverovatne živote i sudbine, a to se zaista može smatrati izazovom. Jedna od neverovatnih životnih priča je upravo pred nama. Darovao je svetu osmehe, a šta se zapravo iza njih krilo, na korak ste da saznate.

Ser Čarls Spenser Čaplin (Sir Charles Spencer Chaplin), ranije poznat i kao Šarlo Akrobata, rođen je u siromašnom delu Londona, 16. aprila 1889. godine, a svet ga je upamtio kao jednog od najvećih komičara svih vremena. Pored toga, bio je filmski režiser, scenarista i producent.

Foto: AP PHOTO

Njegova majka, glumica poznata pod imenom Hana Harijet Hol (Hannah Harriet Hall) uglavnom je pevala po barovima, a karijeru ove irske Jevrejke okončala je bolest grla. Kada ju je tokom poslednjeg nastupa u jednom od jeftinih barova konačno izdao glas, njen petogodišnji sin Čarli popeo se na scenu i otpevao pesmu koju je ona započela. Bio je nagrađen gromoglasnim aplauzom i zasut kišom sitnih novčića.

Nakon očeve smrti 1901. godine, koja je usledila zbog ciroze jetre, majčino stanje se takođe znatno pogoršalo, pa je Čarli smešten u sirotište i upisan u londonsku školu za siromašne, gde je proveo samo 3 godine, što su ujedno bile i jedine godine školovanja u njegovom životu.

Buduća zvezda nemog filma, kao mladić radio je kao prodavac cveća, duvač stakla, vratar, raznosač drva, a paralelno je učio ples, žonglerstvo i akrobatiku. Sa 12 godina je nastupio u prvoj predstavi, a nakon 10 meseci pauze, počeli su da se nižu njegovi glumački angažmani.

Završio na sudu

Sredinom četrdesetih, Charlie se našao u velikom skandalu i na sudu. Naime opsesivna Joan Barry (Džoen Beri) ga je progonila nakon što su prekinuli ljubavnu vezu, te je izjavila kako je trudna. Glumac je to porekao zbog čega ga je ona tužila. Budući da je FBI samo čekao priliku da njegovo ime ocrni u javnosti zbog političkih stavova, optužili su ga za se*sualno izrabljivanje Joan, zbog čega je mogao dobiti 23 godine zatvora. Iako je oslobođen te optužnice, glumcu je naređeno da plaća alimentaciju, jer je Carol Ann (Kerol En) proglašena njegovom ćerkom, mada su testovi krvi pokazivali suprotno.


 

Nakon što ga je zapazio jedan filmski producent, sa svojim bratom seli se u Holivud 1913. godine. Treći član ove družine bio je čuveni Stanlio, mržaviji iz komičarskog dua Stanlio i Olio.

Garderoba čuvenog skitnice koga je uglavnom tumačio, nastala je sasvim slučajno. Delove kostima je morao da pozajmljuje, pa je tako i spojio vrećaste pantalone, usku jaknu, polucilindar i velike cipele.

Prvi u nizu njegovih velikih ostvarenja bio je i „Veliki diktator“, iz 1940. godine, koji je nastao kao čin prkosa protiv politike Adolfa Hitlera. Koji je inače bio veliki Čaplinov obožavatelj.

Čuvši jednom da je organizovan izbor za osobu koja najviše podseća na Čarlija Čaplina, prijavio se na konkurs i kako ga niko nije prepoznao, osvojio je treće mesto.

Zabeležen je kao prvi glumac ikada, koji se pojavio na naslovnoj strani magazina „Time“ u julu 1925. godine.

Kraljica Elizabeta II darovala ga je titulom viteza kada mu je bilo 85 godina. Imao je 11 dece sa 4 različite žene. Najmlađi sin mu je rođen kada je imao 73 godine.

Foto: Beta

25. decembra 1977. godine, Čaplin je umro od srčanog udara u snu. Sahrana održana dva dana kasnije je bila privatna prema njegovim željama. 1. marta naredne godine, njegovo telo su ukrala dvojica lopova, u nadi da će dobiti otkupninu od njegove žene. Ipak, u maju su uhvaćeni, nakon velike policijske operacije, te je njegovo telo pronađeno zakopano u selu Novil. Vraćeno je na prvobitno groblje, nakon čega je ograđeno betonom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija