• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: istorijskizabavnik.rs

26.01.2021

07:16

MISTERIJA IZ PRAISTORIJE! Bili su STRAŠNA ČUDOVIŠTA, ali su IMALI OVO! Naučnici otkrivaju ISTINU /VIDEO/

Zanimljivosti

MISTERIJA IZ PRAISTORIJE! Bili su STRAŠNA ČUDOVIŠTA, ali su IMALI OVO! Naučnici otkrivaju ISTINU /VIDEO/

Podeli vest

Na pitanje zašto tiranosaurusi imaju nerazvijene ruke, ili preciznije prednje udove, niko ne zna tačan odgovor. Međutim, naučnici imaju mnogo teorija u vezi sa ovim pitanjem

– Mislim da su oni evoluirali od Teropoda i da su kratke ruke posledica te evulacije – tvrdi palenteolog Stiven Brusat, a piše Biznis insajder.

Teropodi su bili diverzivna grupa dinosaursa koji su živeli pre 230 miliona godina, oni su takođe imali slabo razvijene prednje udove, kao i čuveni T-Reks.

Postoji teorija da su svoje kratke ruke koristili za hvatanje plena, u toku evoluacije T-Reks postao je veći i snažniji, preuzevši ulogu predatora.

Dužina njegovih ruku iznosila je otprilike samo metar, u odnosu na telo koje je bilo dugačko 13 metara. Kad bi čovek imao ove proporcije, na proseču visinu, dužina njegovih ruku bila bi oko 16 centimetara.

Međutim, za tiranosaursove ruke se ne može reći da su beskorisne! Naime, razne studije pokazale su da su njegovi prednji udovi bili vrlo mišićavi, što je moglo da znači da su značajno uticali na T-Reksovu stabilnost tokom lova, parenja i ostalih aktivnih radnji.

Mnogi tvrde da je lov najlogičnije objašnjenje za nerazvijenu dužinu ruku kod tiranosaurusa. Naime, naučnik Stiven Brusate tvrdi da je ugriz kod T-Reksa bio snažan, da je sila inercije bila neverovatno jaka, pa su mu upravo katke, a jake ruke bile glavni stabilizator.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bocan

pre 3 godine

Naučnik, a lupa gluposti. Štaćemo onda sa kengurima. On ima kratke prednje udove zbog vožnje liftom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija