• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zanimljivostidana / Informer

09.03.2021

11:30

NAKON ŠTO SU KUPILI KUĆNOG LJUBIMCA, POČELE SU NEOBIČNOSTI! Ova životinja nije postojala pre 25 godina, a predstavlja pravi FENOMEN! /VIDEO/

Zanimljivosti

NAKON ŠTO SU KUPILI KUĆNOG LJUBIMCA, POČELE SU NEOBIČNOSTI! Ova životinja nije postojala pre 25 godina, a predstavlja pravi FENOMEN! /VIDEO/

Podeli vest

Mermerni rak je mutantna vrsta rakova koja nije postojala pre 25 godina, smatra se jednim od najinvazivnijih slatkovodnih bića na svetu, a sve je to zbog njegove izuzetne sposobnosti da se sam klonira

Porast mramornog raka kao međunarodno priznate invazivne vrste može se pratiti od sredine devedesetih godina prošlog veka, kada je nemački hobi-akvarijum kojeg stručnjaci iz razloga privatnosti radije ne identifikuju, kupio velikog raka koji mu je opisan kao "teksaški rak" .

Čovek je odmah bio zapanjen njegovom veličinom i ogromnim "serijama" jaja koja je mogao da položi. Počeo je da se hvali svojim prijateljima i poklanja primerke. Mermerna rakomanija bila je u početnoj fazi, ali kako su se mramorni rakovi počeli pojavljivati u prodavnicama kućnih ljubimaca, usput zaljubljenici u akvarijumske životinje počeli su primećivati nešto neobično. 
 

Foto: Printscreen You Tube Alen's Pet Animals

Svi postojeći primerci mermernih rakova bili su ženskog pola i činilo se da im nije potreban muški rak kako bi se proizveo veliki broj jaja. Samo su odrasli bili spremni za reprodukciju i odlagali bi stotine jaja istovremeno



Tek 2003. naučnici su potvrdili sposobnost Mermernih rakova da se efikasno kloniraju, a do tada rakovi više nisu bili samo akvarijumska životinja, već je započeo svoju potragu za svetskom dominacijom.

Lako je razumeti kako su se mermerni raci npočeli masovno pojavljivati u jezerima Nemačke, a zatim i širom Evrope. Hobisti koji su započeli sa samo nekoliko primerakaovih rakova, ali kasnije su se "pobrinuli" za stotine njih mnogi koji su ih držali kao kćne ljubimce su ih jednostavno bacili u obližnje vodene površine kad ih nisu više želeli. Ispostavilo se da je mermerni rak osim svoje neverovatne sposobnosti kloniranja, bio izuzetno prilagodljiv, jer je mogao da uspeva u divljini.

Ubrzo se o divljim populacijama mermernih rakova izveštavalo širom Evrope, u zemljama poput Mađarske, Češke, Hrvatske i Ukrajine, pošto je postalo očigledno da su ova neverovatna stvorenja mogla da prošetaju stotinama metara do drugih jezera ili potoka, šireći se tako do uznemirujućih brojki ali i vodenih površina.
 

Foto: Printscreen You Tube Alen's Pet Animals

Doktor Frank Liko biolog iz Nemačkog centra za istraživanje rakova i njegov tim prvi su sekvencirali genom mermernih rakova. Saznali su da je evoluirao od vrste zvane slani rak, Procambarus fallak, koja se može naći samo na Floridi i u američkoj državi Džordžiji



Prvi primerak proizašao je iz parenja dveju ovih ravnih rakova, od kojih je jedan imao mutiranu polnu ćeliju. Imao je dve kopije svakog hromozoma i nekako su se dve polne ćelije stopile i proizvele ženski embrion rakova sa po tri kopije svakog hromozoma umesto sa normalne dve.

Naučnici nisu sigurni kako sav višak DNK nije prouzrokovao nikakve deformacije nastalih mutiranih rakova, ali je ipak dobila sposobnost nespolnog razmnožavanja i predala identične kopije svoja tri kompleta hromozoma svom potomstvu, koje su u osnovi bili klonovi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija