• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ZP/Novosti

14.04.2020

16:11

POŠILJKE STIŽU, SAMO SE MALO DUŽE ČEKAJU: Evo kako u uslovima vanrednog stanja radi Pošta Srbije

Vesti

POŠILJKE STIŽU, SAMO SE MALO DUŽE ČEKAJU: Evo kako u uslovima vanrednog stanja radi Pošta Srbije

Podeli vest

Distribucija u gradskim područjima najmanje dvaput nedeljno. Poštanski operateri u Srbiji rade, obavljaju sve usluge, ali u uslovima koje diktira vanredno stanje

Načine prijema i uručenja pošiljaka prilagodili su preventivnim merama za suzbijanje virusa kovid 19. Rukovodilac službe za poštansku regulativu u Ratelu Nikola Trubint u razgovoru za "Novosti" ističe da sve radi, ali ne redovno, i da je najbolje da se korisnici o izmenama informišu na internet strancima operatera ili na portalu ove regulatorne agencije.

Građani su prinuđeni da sve više vremena provode u svojim domovima, što je dovelo do porasta potražnje za uslugom dostave na kućnu adresu. Zato privatni operateri beleže povećanje broja tih zahteva.

 


Trubint objašnjava da sada postoje tehnološka ograničenja koja se odnose na način prijema, prenosa i dostave pošiljaka, kao i kadrovska, u smislu izolacije i samoizolacije radnika.

- Radno vreme šaltera je prilagođeno restrikcijama u kretanju građana i merama socijalnog distanciranja - ističe Trubint. - Kada su u pitanju prijem i dostava, velika većina operatera je preko nadležnih institucija pribavila odgovarajuće dozvole za kretanje tokom policijskog časa. Oni se trude da u najvećoj mogućoj meri ispune sve zahteve i obezbede kvalitetnu uslugu.

Distribucija u gradskim područjima ide najmanje dva puta, a u ruralnim jednom nedeljno. Službenici će, uvek kada je to moguće, dostavu obaviti bez kontakta sa korisnikom, ubacivanjem u kućno sanduče, osim kada su u pitanju pošiljka sa označenom vrednošću i isplata novca. Takođe, direktno će korisniku uručiti i paket koji nije moguće ubaciti u sandučić zbog većih dimenzija, a čiji prijem obavezno mora da se potvrdi. U takvim situacijama poštuju se propisane mere bezbednosti.

 

 


- Događa se da prenos pošiljaka u određenim slučajevima ne može da se obavi u predviđenim rokovima jer je većina zemalja u Evropi i svetu izmenila režim poslovanja zbog ograničenja koja su uvedena kao mera zaštite od širenja zaraze virusom kovid 19 - kaže naš sagovornik.

- U međunarodnom poštanskom saobraćaju ka 186 destinacija privremeno je prekinuta otprema svih pošiljaka, a spisak odredišta gde se ta usluga i dalje obavlja nalazi se na sajtu javnog preduzeća "Pošta Srbije".

Govoreći o trenutnom stanju na tržištu, Trubint ističe da većina preduzeća ne radi, a oni su najveći korisnici poštanskih usluga.

Operateri su povećali komunikaciju, posebno sa poslovnim klijentima koji su organizovali rad od kuće, jer je zbog toga izmenjena i konačna destinacija za uručunje pošiljaka.

 

 


- Ratel je u prethodnom periodu primio uobičajen broj reklamacija na rad poštanskih operatera - kaže naš sagovornik.

- One su se odnosile na zahteve za isplatu štete zbog prekoračenja roka prenosa i oštećenja, a u ređim slučajevima radi gubitka pošiljke.

 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Ben Bentil se vratio u Evropu!
Politika

Ben Bentil se vratio u Evropu!

Bivši košarkaš Crvene zvezde Ben Bentil nakon godinu dana se vraća u Evropu i nastupaće za Hapoel iz Tel Aviva koji se takmiči u Evrokupu.

01.07.2024

12:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija