• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

09.10.2020

15:04

ISTINA O TAMNIM HLEBOVIMA! Mislite da jedete zdravu namirnicu, a zapravo.... Evo od čega su napravljeni

Vesti

ISTINA O TAMNIM HLEBOVIMA! Mislite da jedete zdravu namirnicu, a zapravo.... Evo od čega su napravljeni

Podeli vest

Tamni, posuti semenkama, zapakovani u celofan i uz to veoma skupi - ovakvi hlebovi nisu ništa zdraviji od običnog hleba i svi su napravljeni u osnovi od brašna T-500

To što je neki hleb taman i posut raznim semenkama, zapakovan u celofan, a uz to i veoma skup ne znači i da je zdrav. To što nije beo ne uvećava mu zdravstveni efekat, a ni nutritivnu vrednost. Naizgled zdrav hleb napravljen je zapravo od belog brašna T-500, a zatamnjen bojama, aditivima, preprženim ječmom ili raži.

Zbog toga je, upozoravaju stručnjaci, veoma važno da čitate deklaraciju. Naime, prema zvaničnom pravilniku, crnim hlebom može se nazvati samo onaj koji je kompletno napravljen od brašna T-1100, a takvog hleba gotovo i da nema na tržištu. Dakle, gotovo svi tamni hlebovi koje će vam ponuditi u privatnim pekarama ili marketima zapravo se od belog hleba razlikuju isključivo po boji i po nekom dodatku.

Skupo brašno

Zbog viših cena brašna od integralnih zrna raži i ječma otvara se prostor za manipulacije, pa se građanima neretko kao crni prodaje hleb obojen na različite načine
Jovana Srejić, nutricionista

Tragom ove priče nasumice smo kupili nekoliko tamnih i nimalo jeftinih pekarskih proizvoda. "Sedam zrna" "švapski", "ruski", "tamni tost tvojih 5 minuta", "mešani raženi" - svaki je taman, a svaki od njih u osnovi sadrži belo brašno T-500. Pojedine vrste sadrže, bar prema deklaraciji, još po neku vrstu brašna, ali problem je u tome što nigde nije naveden udeo.

Da se većina tamnih hlebova koji se mogu naći na našem tržištu uglavnom pravi od običnog belog brašna koji se boje na razne načine, potvrđuje i nutricionista Milka Raičević. Prema njenim rečima, na taj način se kod potrošača stvara iluzija da kupuju zdravu namirnicu.

Pala presuda! Poznati lanac ne sme svoj hleb da naziva hlebom, ima previše sećera

- Pojedini proizvođači za pravljenje crnog hleba umesto integralnog koriste belo brašno, a uglavnom u smesu dodaju aditive, što je sofisticiranija varijanta bojenja hleba u crno. Drugi će ga obojiti kafom ili kakaom kako bi postigli tamniju nijansu. Teško je na tržištu pronaći crni hleb napravljen od punog zrna. Da stvar bude gora, u hleb stavljaju i druge hemikalije koje produžavaju njegovu svežinu! Ovakav hleb nije zdravstveno neispravan, ali se ovako obmanjuju potrošači zavaravajući se da se hrane zdravim crnim hlebom - kaže Raičevićeva.

SAVET Kako da proverite da li je hleb obojen?

Sredinu hleba potopite u vodu. Ako se voda oboji, to je obojeni hleb, a ne pravi tamni i to je znak da su dodate prehrambene boje ili nešto drugo

Ona dodaje da potrošači treba da znaju da crni hleb nije rastresit, nema veliki volumen.
- "Farbanje" hleba uglavnom je manir privatnih pekara, a oni i nemaju ni deklaraciju. Još jedan trik koji koriste pekari i proizvođači jeste da na hleb zalepe razno zrnevlje i semenke, što bi trebalo da bude znak da je hleb zdrav. Nemojte da se zavaravate, čitajte deklaracije i potrudite se da što češće mesite hleb, jer ćete jedino tako biti sigurni od čega je on napravljen.
I njena koleginica dijetetičar Jovana Srejić upozorava da nije svaki tamni hleb zdrav i zato je važno da se čitaju sastojci, jer su oni nabrojani po zastupljenosti od najzastupljenijih ka manje prisutnim.

- Zbog viših cena brašna od integralnih zrna raži i ječma otvara se prostor za manipulacije, pa se građanima neretko kao crni prodaje hleb obojen na različite načine. Kod obojenih hlebova sadržaj dijetnih vlakana je nizak. Mora se staviti do znanja da nije baš svaka vrsta smeđeg hleba ili onog sa semenkama napravljena od celovitog zrna. Neke vrste hleba tamniju boju dobijaju zahvaljujući ekstraktu slada, koji se u njega dodaje, a u nekim vrstama hleba koji se reklamiraju kao "hleb od semenki" ima samo semenki, recimo, suncokreta - dodaje ona.

"TONUS" NAVLAKUŠA: Zloupotrebili autofagiju i ishranu dece! Proizvođač DOVODI KUPCE U ZABLUDU!

U kompaniji "Don don", koja proizvodi hlebove koje smo pomenuli, kažu da su deklaracije njihovih hlebova u skladu sa Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina i Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

- Crno brašno se dobija izdvajanjem posebno odabranih tamnih delova pšeničnog zrna visoke nutritivne vrednosti, i za nijansu je tamnije boje od belog brašna i ima specifičnu aromu i svežinu. Zato je pravi crni hleb onaj koji je napravljen od brašna T 1100, a ukoliko je previše taman ili je napravljen od mešavine različitih vrsta brašna, ne može se nazivati crnim hlebom. Na svakoj deklaraciji hleba od crnog brašna brenda Naše zrno koji proizvodi kompanija "Don don" vidno je naznačeno da je napravljen od brašna tip 1100 - kažu u ovoj firmi.

Pralica: Manjak brašna T-1100

Predsednik unije pekara Srbije Zoran Pralica apeluje na proizvođače da nazive hleba usaglase sa njihovim sadržajem.

- Mi smo nekada imali polubeli i beli hleb i taj polubeli se narodski nazivao crnim. S druge strane, vrlo malo ima odgovarajućeg brašna tipa T-1100, po kojem bi hleb s punim pravom mogao da se nazove crni. A ovaj polubeli je narod prozvao crni iako je on od brašna tipa T-850. Sada postoji mnogo specijalnih vrsta hleba. Apelujem na potrošače da pre nego što kupe neku specijalnu vrstu, pa i ako piše da je taj hleb crni, provere u deklaraciji šta on stvarno sadrži. Takođe, naravno, mi iz Unije apelujemo na proizvođače da ako napišu da je hleb crni, on to po sastavu i mora da bude. Ranije, neki su u polubeli hleb dodavali boju da bi više ličio na crni, međutim, sada toga ima u vrlo retkim slučajevima. Ipak, to je svakako nedopustivo - smatra naš sagovornik.

Važna primena Pravilnika

U Pokretu za Zaštitu potrošača Srbije kažu da su ranije istraživali i dokazali da je vrlo malo crnog hleba na tržištu, da su to specijalne vrste hleba, a ne crni hleb.

- Malobrojni crni hlebovi uvek su prednjačili u analizama kvaliteta i nutritivnih svojstava. Poseban problem nastaje kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne smeju da konzumiraju beli hleb i zbog toga moraju tačno da znaju šta im je ponuđeno u pekari ili prodavnici. Upravo zato ogromna je važnost dosledne primene Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda - napominju oni.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija