• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

28.01.2021

16:35

OPREZ! Otrovi u rekvizitima za vežbanje! Kako da prepoznate opasne lopte ili vijače?

Vesti

OPREZ! Otrovi u rekvizitima za vežbanje! Kako da prepoznate opasne lopte ili vijače?

Podeli vest

U svakom četvrtom testiranom proizvodu pronađena je neka od opasnih hemikalija koje su kancerogene, mutagene, toksične po reprodukciju ili ometaju rad endokrinog sistema

U sportskim rekvizitima, poput gimnastičkih lopti, prostirki za jogu, tegova za vežbanje, vijačama, loptama za pilates i sličnoj opremi, mogu se naći takozvane "supstance koje izazivaju zabrinutost", utvrdili su istraživači evropskog projekta AskREACH. Među analiziranim rekvizitima nalaze se i proizvodi sa srpskog tržišta.

Ukupno su analizirana 82 uzorka i u jednoj četvrtini ispitanih proizvoda pronađeno je prisustvo ovih supstanci, a u devet uzoraka ove supstance nalaze se u koncentraciji višoj od 0,1 odsto.
Ispitivani uzorci su, uglavnom, napravljeni od plastike, a rezultati istraživanja pokazuju da su štetne supstance koje se u njima nalaze uglavnom plastifikatori, usporivači gorenja, teški metali ili alkil fenoli.

VAŽNO! KAKO DA NE UGROZITE ZDRAVLJE NAJMLAĐIH! Koje igračke obavezno morate da izbegavate

Jeftino je opasnije

Jeftinija oprema ima veću šansu da sadrži opasne hemikalije, a to se pre svega odnosi na jeftinu crnu plastiku jer se ona pravi iz reciklaže
Jelena Milić, "Alhem"

U sedam proizvoda su pronađeni plastifikatori za omekšavanje plastike - ftalati, koji su u Evropskoj uniji zabranjeni u svim proizvodima od jula 2020. godine u koncentraciji većoj od 0,1 odsto zbog štetnog dejstva na plodnost i razvoj ploda, kao i remećenja rada endokrinog sistema. Najekstremniji primeri visokog sadržaja ftalata su dve lopte za pilates - u jednoj je pronađena koncentracija od čak 41 odsto, a u drugoj 35 procenata.

Biohemičar dr Jelena Milić iz organizacije "Alhem" kaže da Srbija pod hitno mora da od EU preuzme ovu odluku o zabrani ftalata u svim predmetima opšte namene.

- Prema našim zakonima, ftalati su zabranjeni samo u igračkama i proizvodima za negu dece, ali ne i u drugim predmetima. Tako, na primer, sve što je od juna moralo da se povuče sa tržišta EU bez problema može sasvim legalno da se nađe kod nas u prodaji - kaže dr Milić i dodaje:

OPREZ! UPOZORITE NAJSTARIJE UKUĆANE DA NE NASEDAJU NA SLATKOREČIVE TRGOVCE! Slepoj starici uvalili masažer od 48.000!

- Jeftinija oprema ima veću šansu da sadrži opasne hemikalije, a to se pre svega odnosi na jeftinu crnu plastiku jer se ona pravi iz reciklaže. Nažalost, na deklaraciji uglavnom ne može da se vidi šta taj predmet sadrži. Sudeći prema ovom istraživanju, ako ste kupili više od četiri rekvizita za vežbanje kod kuće, velika je verovatnoća da bar jedan sadrži štetne supstance, a sve one imaju bar jedno od sledećih svojstava - da su kancerogene, mutagene, toksične po reprodukciju ili da ometaju rad endokrinog sistema.

Pored ftalata, u jednom proizvodu pronađeni su kratkolančani hlorovani parafini (SCCP) koji su veoma dugotrajni, odnosno teško se razgrađuju u životnoj sredini. Oni su regulisani međunarodnom Stokholmskom konvencijom i zabranjeni su u proizvodima u koncentraciji većoj od 0,15%. Ova supstanca u visokoj koncentraciji od 2,6 odsto pronađena je u konopcu za preskakanje i taj proizvod ne bi smeo da se nađe na tržištu.
Proizvodi koji su analizirani kupljeni su u 13 evropskih zemalja. U proizvodu koji je kupljen u Srbiji, bokserskim rukavicama, pronađeno je tri odsto ftalata.

SAVETI:Kako da birate rekvizite za trening

- Izbegavajte predmete od plastike, naročito meke PVC plastike ili jeftine proizvode od tamne tvrde plastike
- Plastične proizvode jakog mirisa vratite prodavcu
- Potražite eko-oznake na proizvodima, kao što su EU Ecolabel ili Blue Angel
- Skenirajte proizvode koje želite da kupite unapred preko aplikacije Scan4Chem i pošaljite upit trgovcu ili proizvođaču

 

 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vučić je još jednom bio u pravu! Brnabić pokazala svo licemerje lažnih ekologa: Odbili da razgovaraju sa Vučićem, a hoće da blokiraju prugu! Pokazali su da nemaju argumenata!
Politika

Vučić je još jednom bio u pravu! Brnabić pokazala svo licemerje lažnih ekologa: Odbili da razgovaraju sa Vučićem, a hoće da blokiraju prugu! Pokazali su da nemaju argumenata!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić istakla je na svom Iks profilu, reagujući na izjavu Nebojše Petkovića iz udruženja "Ne damo Jadar" o tome da su organizatori protesta odbili razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Malom Zvorniku, da to samo pokazuje koliko nemaju argumenata i koliko njihovi protesti nemaju veze sa litijumom.

14.08.2024

15:07

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru!
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru!

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!
Srbija

Horor, presušio vodozahvat Pustinjac! Majdanpek ostao bez vode?!

Građani Majdanpeka od danas pa do daljeg će biti bez vode za piće. Novi gradski vodovod ,,Pustinjac,, sa kojeg se vodom napaja veći deo žitelja grada Majdanpeka i selo Debeli Lug, ostao je bez dovoljnog dotoka vode , tako da je vodosnabdevanje dovedeno u pitanje.

13.08.2024

13:14