• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

04.07.2021

16:16

BIZARNI RAZLOZI ZA ODBIJANJE REKLAMACIJE! Ranac pao, šipka pukla! Ko je kriv?

Informer/Zaštitnik potrošača

Vesti

BIZARNI RAZLOZI ZA ODBIJANJE REKLAMACIJE! Ranac pao, šipka pukla! Ko je kriv?

Podeli vest

U prodavnici "Trefolino" odbili su reklamaciju tvrdeći da je sve posledica upotrebe fizičke sile. U "Zaštiti potrošača" tvrde da o tome nema ni govora i da prodavac nije postupio po zakonu

Pr

odavnica dečje opreme i igračaka "Trefolino" kao razlog za odbijanje reklamacije navela je da je dete staro samo devet godina upotrebom fizičke sile uspelo da polomi metalnu ručku na rancu za školu?!

Međutim, predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić, kome se majka deteta obratila za pomoć, kaže da je Zakon o zaštiti potrošača jasan i da je trgovac dužan da pre kupovine obavesti kupca o tome koliku težinu i fizičku silu proizvod može da izdrži.
- Majka je kupila detetu ranac na točkiće za školu u radnji "Trefolino". Međutim, jedan dan dok je dete radilo domaći ranac je stajao pored njega, a drška za guranje ranca bila je izvučena. Kako mi je žena ispričala, ranac se odjednom sam od sebe prevrnuo i pao na pod. Kad je udario o pod, drška se slomila i odletela. Majka je odmah posle toga otišla i reklamirala proizvod. Međutim, odgovor "Trefolina" skroz je razočarao - priča Bumbić.

Naime, u ovoj kompaniji odbili su reklamaciju.
- Ranac je pregledan i tom prilikom je utvrđeno da je do naznačenih oštećenja došlo najverovatnije upotrebom fizičke sile, odnosno neadekvatnim korišćenjem proizvoda. Utvrđeno je da je podneta reklamacija neosnovana jer nesaobraznost proizvoda ne postoji, već su nastala oštećenja posledica neadekvatnog korišćenja - piše u odgovoru na podnetu reklamaciju.
Kako tvrdi Bumbić, razlog koji su naveli "ne pije vodu".

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Fizička sila

To dete je treći razred, kako ono može da upotrebi fizičku silu dovoljnu da polomi metalnu ručku?
Nenad Bumbić, "Zaštita potrošača"

- Zakon o zaštiti potrošača jasno kaže da je trgovac dužan da informiše potrošača o svim bitnim karakteristikama pre kupovine samog proizvoda. Dakle, trgovac je u ovom slučaju bio dužan da kupca obavesti kako se ranac adekvatno upotrebljava, ali i najvažnije, koliku fizičku silu i težinu ranac može da istrpi. To su jako bitne karakteristike. Te informacije je kupac morao da dobije, a to se nije desilo. To dete je treći razred, kako ono može da upotrebi fizičku silu dovoljnu da polomi metalnu ručku? - pita se naš sagovornik i dodaje:

- Sve više imamo pritužbi na proizvođače raznih stvari da su im odbili reklamacije zbog neadekvatnog korišćenja. Dolazimo u jednu duhovitu situaciju da potrošači ne znaju da koriste patike, torbe, garderobu... Bar tako trgovci pokušavaju da nam predstave. Sa druge strane, nisam primetio da se neko od proizvođača potrudio da potrošače informiše o adekvatnom korišćenju proizvoda.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Naš sagovornik kaže da se ovakve situacije uglavnom rešavaju mimo suda.
- Retko ko stigne do suda. Ili odustane potrošač jer ne želi da troši svoje vreme pošto sporovi u našoj zemlji dugo traju ili trgovac popusti i omogući potrošaču novi proizvod ili povrat novca. Ipak, potrošači moraju znati da se ovakvi sporovi najčešće rešavaju u njihovu korist. To je zato što prema zakonu teret dokazivanja u ovakvim situacija jeste na prodavcu. To znači da trgovac mora da dokaže da je obavestio potrošača o bitnim karakteristikama kupljenog proizvoda - kaže Bumbić i dodaje:

- Smatram da i kod nas treba da se uvedu takozvani "sporovi male vrednosti". To već postoji u Americi i pojedinim evropskim zemljama. Ti sporovi rešavaju se veoma brzo, nije potrebno čak ni advokata da angažujete, bukvalno presuda bude kroz sat ili dva. Mislim da bi to potrošačima u Srbiji mnogo značilo i da bi se u toj situaciji mnogo više potrošača odlučilo da tuži trgovca.


"Trefolino": U pitanju je fizičko oštećenje

U "Trefolinu" kažu da se trude da sve reklamacije za nesaobraznost proizvoda rešavaju u korist kupaca.
- Naša kompanija izuzetno posvećuje pažnju školskom asortimanu, a pre svega, školskim rančevima, po čemu smo prilično prepoznatljivi. Naši kupci od naših obučenih prodavaca uvek dobiju informacije i savete o svakom rancu za koji su zainteresovani, pa je tako, odgovorno tvrdimo, bilo i u ovom slučaju. Što se same reklamacije tiče, urađena je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, koji jasno definiše šta je nesaobraznost, a šta fizičko oštećenje proizvoda, koje se desilo u ovom slučaju. Predlažem da uživo pogledate ranac za koji je kupac naveo da je pretrpeo pad i mislim da će i vama kao "laiku" biti jasno zašto je reklamacija odbijena - naveli su oni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija