• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. Duduković

08.11.2021

17:18

PITALI SMO STRUČNJAKE ŠTA STOJI IZA NATPISA 'ADITIVE FREE' NA PAKLICAMA! Nema cigarete bez aditiva, to je BAT-ova šarena laža!

Shuterstock

Vesti

PITALI SMO STRUČNJAKE ŠTA STOJI IZA NATPISA 'ADITIVE FREE' NA PAKLICAMA! Nema cigarete bez aditiva, to je BAT-ova šarena laža!

Podeli vest

* Stručni sagovornici Zaštitnika potrošača tvrde da ne postoji nijedan dokaz da u tim cigaretama nema nikakvih dodataka, kao ni da su manje štetne od drugih

Nakon teksta o cigaretama "obogaćenim" aromama i mentolom, koje na naše tržište plasira svetski duvanski gigant "Britiš Ameriken tabako" (BAT), na adresu su nam stigle brojne reakcije čitalaca, a mnogi od njih su nam postavili pitanja o cigaretama "bez aditiva", koje plasira taj isti proizvođač.   
Pre svega, da li su one manje štetne od klasičnih i koja je suštinska razlika? 
Kako tvrde naši stručni sagovornici, ovo je samo još jedan trik, a da su te cigarete zaista bez aditiva, nikome ne bi bile privlačne. Takav proizvod, naime, u duvanskoj industriji ne postoji.  
Udruženje PROI, koje implementira kampanju "Smeta mi" u okviru Inicijative za kontrolu duvana, takođe smatra da je reč o obmani. 

- Na tržištu se pojavljuju cigarete koje se označavaju kao "prirodne" i "bez aditiva", a to je samo način duvanske industrije da navede pušače da misle kako postoji zdrava alternativa pušenju tradicionalnih cigareta. Duvanska industrija na taj način nastoji da se bori protiv opadanja popularnosti pušenja tradicionalnih cigareta. Trik je u tome da omogući pušačima da se osećaju sigurno dok puše cigarete, što i uspevaju, s obzirom na to da 64% pušača na američkom tržištu smatra da su njihove etikete tačne iako ne postoje nikakvi naučni dokazi za to - kažu u ovoj organizaciji i dodaju:

Neizvodljivo
Dobra ideja je da se smanji unos aditiva u proizvodnji cigareta, ali je to gotovo neizvodljivo, jer te cigarete niko ne bi pušio

Prim. dr Petar Borović

- Konzumenti na pakovanju cigareta prvo vide etiketu na kojoj piše "100% bez aditiva" i ne obraćaju pažnju na upozorenje da to što su te cigarete "bez aditiva" ne znači i da su zdrave ili da ne izazivaju zavisnost. Zabeleženo je i to da su pušači koji kupuju ove cigarete često ispod 35 godina starosti i upravo oni koji su najviše zabrinuti za svoje zdravlje. To je poražavajuća činjenica jer su oni bili tako blizu lečenju od te zavisnosti, a onda se pojavi novi zavaravajući proizvod, kojim se tvrdi da pušenje može biti bez posledica.

Lekar specijalista, prim. dr Petar Borović kaže za Zaštitnik potrošača da je dobra ideja da se smanji unos aditiva u proizvodnji cigareta, ali da je to gotovo neizvodljivo. On naglašava da pušenje "prirodnih" cigareta nije način da se smanji šteta. 

Foto: Shuterstock

- Postoje dodaci koji se stavljaju direktno u toku gajenja biljke duvana, i to direktno u zemljište. To je svakako prisutno u cigareti, a nosi naziv polonijum-210 ili radioaktivni otrov. Ukoliko ga nema, duvan je neukusan i pušači bi ga odbacili. Zbog "ukusa" duvan se i prehranjuje različitim dodacima koji sadrže i olovo, i u tom slučaju je pušačima duvan ukusan, a cvet lepo izgleda - objašnjava Borović.

Zakonske posledice

Proizvođači koji potenciraju da su cigarete bez aditiva trebalo bi da snose zakonske posledice
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača 

On dodaje da postoji način da se proveri da li u duvanu ima aditiva i dodataka.
- Ako je vaša cigareta sivkastobraonkaste boje, onda u nju nije dodat sumpor. Ako je zlatnožute boje, ona ga sadrži. Ukoliko je boja pepela bele boje, sigurno je dodat izbeljivač odnosno veoma štetan titan-dioksid. Činjenica je da pušači vole da se pepeo ne kruni, a da bi se to postiglo, dodaju se kancerogena azbestna vlakna. Pušači znaju da kada popuše mnogo cigareta, za kratko vreme dolazi do "prepušavanja", a upravo otežano disanje i taj neprijatan osećaj izaziva olovo, koje se dodaje da bi se korigovao ukus - kaže ovaj lekar.

Borojević dodaje da standardna cigareta ima 12-3 odsto dodataka u vidu hemikalija i da je teško da će bilo koji proizvođač uspeti da proizvede cigarete bez aditiva. Kako kaže, dim cigarete sadrži više od 7.000 hemijskih supstanci, od kojih je za čak 70 dokazano da izazivaju rak.
- Nemojte mi verovati, zapalite cigaretu i stavite papirnu maramicu preko usta. Kada dim prođe ka plućima mora da prođe i preko papirne maramice. Posle prolaska preko maramice ostaće braonžuta fleka i upravo to je katran, koji je takođe kancerogen - zaključuje naš sagovornik.

Predsednik Pokreta potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže da cigarete koje se označavanje cigareta oznakama "bez aditiva" je samo način duvanske industrije da navode pušače da misle kako postoji zdrava alternative pušenju i još gore navođenje potrošača da konzumiraju cigarete.

- Proizvođači cigareta na ovaj način direktno krše Zakon o oglašavanju i prave prekršaj. Pušenje nije ništa drugo do bolest zavisnosti i u današnje vreme sve se čini da ljudi prestanu da se izlažu duvanskom dimu i da konzumiraju cigarete, pa samim tim na pakovanju ne bi smeli ni da se potrošači mame da konzumiraju duvanske proizvode. Ovo pokazuje da proizvođači cigareta indirektno reklamiraju cigarete natpisom da su u stvari zdrave i da postoje i bolje varijante svakako štetnih cigara - kaže Bogosavljević.

Eksperiment pokazao: Nema razlike!

Ekipa Zaštitnika potrošača uradila je, prema tvrdnjama doktora Borovića, mini-eksperiment i uporedila pepeo "obične cigare" i one bez aditiva. Rezultati su pokazali da je reč o apsolutno dve jednake cigarete, sa istom bojom i gustinom pepela, a dugogodišnji pušači u našoj redakciji potvrdili su i da je ukus isti. Pepeo je bio kompaktan i nije se raspadao, što bi se dešavalo da je cigareta bez ikakvih dodataka. 

On dodaje da se ovakvim potezom, osim što se dovode potrošači u zabludu, krši i Zakon o oglašavanju, jer ne postoji nijedan dokaz da postoje cigarete bez aditiva, a na paklici ne postoji deklaracija koja pokazuje da u cigaretama ima manje štetnih dodataka. 

- Zbog toga bi proizvođači koji potenciraju da su cigarete bez aditiva trebalo da snose zakonske posledice i da se obavesti nadležna inspekcija. Očigledno je da je ovo način direktnog navođenje potrošača da konzumiraju cigarete i još da se osećaju sigurnije i bolje dok puše, "jer kupuju neke bolje". Podsećam da je zabranjena distribucija besplatnih duvanskih proizvoda građanima kao i promotivni popust za duvanske proizvode. Samim tim, trebalo bi zabraniti i favorizovanje i predstavljanje pojedinih cigareta kao zdravijih varijanti - kaže Bogosavljević.
On poručuje pušačima da nikako ne padaju na ovakve trikove proizvođača i da ako nešto treba da pročitaju na pakovanju, to su upozorenja o štetnosti duvanskih proizvoda, koja su istaknuta. 

BAT opet ćuti!

U kompaniji "Britiš Ameriken tabako" nismo uspeli ni ovog puta da dobijemo odgovore na postavljena pitanja: 
Šta tačno znači izraz "cigarete bez aditiva"?
Ko kontroliše da li one imaju aditiv ili ne? 
Ko proverava ispravnost ovog naziva i šta ovaj naziv opravdava?

Šta se krije u cigareti

* Nikotin 

Osnova farmakološkog sastava duvana, izaziva zavisnost i jedan je od najjačih otrova poznatih čoveku. Pušenjem jedne cigarete u organizam ulazi od 0,1 do dva miligrama nikotina, zavisno od vrste duvana. Jedan deo nikotina izgori u žaru cigarete, dok se 80-90 odsto destilira i kondenzuje u nepopušenom delu. Značajnu ulogu igra i dužina filtera - što je filter duži, zadržaće u sebi veću količinu nikotina. Smrtonosna doza nikotina za čoveka iznosi 0,05 grama, odnosno, 30-60 naglo popušenih cigareta. Nikotin izolovan iz jedne cigarete može ubiti dve odrasle osobe, a dnevna doza od 40 cigareta kod trudnice može izazvati smrt nerođene bebe.

* Katran
Sadrži u sebi pedesetak kancerogenih materija. Pušač sa desetogodišnjim "stažom" uživanja u cigaretama u plućima može imati čak 500 grama nataloženog katrana.

* Ugljen-monoksid 
Otrovni gas bez boje i mirisa koji nastaje sagorevanjem duvana. Ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, s obzirom na to što ima 200 puta veću sposobnost vezivanja od kiseonika. Dvadeset popušenih cigareta u jednom danu može dovesti do gubitka pet odsto hemoglobina.

* Amonijak 
Iako tvrde da je bezopasan, postoje čvrsti dokazi da ga neki proizvođači cigareta koriste u cilju stvaranja zavisnosti od jedne (njihove) vrste cigareta. Amonijak "oslobađa" nikotin iz duvana pretvarajući ga u gas, što dovodi do toga da ga pušači apsorbuju brže i više.

* Naftalin i fosfor 
Fosfor je jedan od sastojaka otrova za pacove. U obliku fosforne kiseline može se naći i u cigaretama.

* Arsen
Jedan od sastojaka otrova za mrave.

* Olovo
Trovanje olovom može uzrokovati zastoj u rastu, povraćanje, gubitak telesne težine i oštećenje mozga.

antrfile:


Antrfile

antrfile
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija