• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

19.12.2021

14:52

KO JE DAO MOJ BROJ TELEFONA "BATUTU"? Građani u panici! Da li ima razloga za strah zbog poruka o vakcini? Evo odgovora

Shutterstock

Vesti

KO JE DAO MOJ BROJ TELEFONA "BATUTU"? Građani u panici! Da li ima razloga za strah zbog poruka o vakcini? Evo odgovora

Podeli vest

Građanima ovih dana stižu na mobilne telefone SMS poruke od Instituta za javno zdravlje "Batut" kojima se pozivaju na vakcinaciju protiv virusa COVID 19.

Međutim, sudeći po komentarima na društvenim mrežama i pozivima koji su upućeni našoj redakciji, mnogi od njih su mnogo manje zainteresovani za sadržinu poruke, već su doslovno upali u paniku, pa čak i u paranoju ko je to njihove brojeve telefona prodao ili ustupio ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Broj ste dali Batutu bez prethodnog pitanja ili obaveštenja o tome, a oni sad od mene traže JMBG. Opšte je poznato da se u Srbiji firme otvaraju tako, šta ako neko otvori firmu? - upitao je svog operatora jedan d vidno uspeničenih građana.
- Molim vas za odgovor odakle Batutu brojevi zaposlenih u mojoj kompaniji?
- Kako je institut Batut došao do mog broja telefona?

- Odakle vama pravo da podelite moj broj sa Batutom?
- Alo vi kome dajete moj broj telefona, na osnovu kog zakona? Hoćete da vas tužim?

Foto: informer.rs

Ovo su samo neki od komenatara, a naša redakcija je odlučila da ispita o čemu je reč i da li zaista ima mesta za bilo kakvu brigu.

Odgovor je NE!

Naime, ni jedan od mobilnih operatora nije nikome ustupio ničiji broj telefona, već se obavezao da svojim korisnicima u ime Vlade Srbije i Instituta "Batut" pošalje poruku apela za vakcinaciju kako bi se epidemiološka situacija stabilizovala, ali i olakša prijavu za istu onima koji to žele. Dakle, operatori su se uključili u društveno odgovornu kampanju, a li time nisu ugrozili ničije podatke ni zaštitu podataka.

Foto: informer.rs

U saopštenju operatora jasno je sve objašnjeno.

- Na osnovu preporuke Vlade Srbije, za sve korisnike usluga mobilne telefonije operatora koji posluju na teritoriji Republike Srbije, realizovan je SMS servis za potrebe iskazivanja interesovanja građana za imunizaciju vakcinom protiv COVID 19. Uveravamo vas da ni jednog trenutka ovim informativnim servisom nije ugrožena privatnost korisnika - jasno stoji u saopštenju operatora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija