• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

07.02.2020

17:51

OVO JE REŠENJE ZA VAŠE PROBLEME! Ako su vam sudovi prljavi i nakon pranja u sudomašini poslušajte ovaj savet!

Ljubav

OVO JE REŠENJE ZA VAŠE PROBLEME! Ako su vam sudovi prljavi i nakon pranja u sudomašini poslušajte ovaj savet!

Podeli vest

Malo je tema koje stvaraju toliko polemika u domaćinstvima, koliko je naizgled jednostavan zadatak pranja posuđa u mašini za sudove. Samo stavite unutra posuđe i tabletu, pritisnete dugme i gotovo? Baš i ne, jer zbog neprimerenog slaganja sudovi mogu da ostanu prljavi, ali i da se oštetite, objašnjavaju stručnjaci

Ispirati posuđe pre stavljanja u mašinu ili ne?

Dok neki uredno ispiraju baš svaki komad posuđa pre nego što ga stave u mašinu, neki ga ne ispiraju nikad. Zapravo, trebalo bi ispirati sudove koji su uprljani hranom, a koje biste i kod ručnog pranja potopili ako ne planirate odmah da ga perete.

Zato, sve ono što biste u sudoperu stavili da stoji potopljeno u vodi i deterdžentu, isperite i ako je potrebno lepljive mrlje uklonite sunđerom - tako nema rizika da će nešto ostati.

Isto tako, ako vam u posudama nešto zagori, nemojte očekivati da će to mašina čudesno da očisti, već natopite s nekim abrazivnim sredstvom i ostavite sud da odstoji, pa onda pokušajte da uklonite zagorele ostatke sunđerom.

Kako ispravno napuniti mašinu?

Na gornju policu obavezno stavljate čaše, šolje i male posude, okrenute naopačke. Ako su dna određenog posuđa blago konkavna, pomaže da ih nagnete pod uglom kako ne bi došlo do skupljanja prljave vode.

Foto: printscreen You Tube ZadiusTech

Takođe, na gornju rešetku obavezno stavljajte i plastično posuđe, jer toplota dolazi s dna i može da ošteti plastiku. Na donju rešetku stavite tanjire, lonce i tiganje, a velike komade posuđa stavite u uglove mašine, da ne bi blokirali raspršivanje vode po ostatku posuđa.

ŠTEDE VREME! Pomoću ovih sjajnih trikova ćete OČISTITI KUHINJU očas posla!

U deo predviđen za pribor za jelo prvo stavite kašike i viljuške tako da zupci budu okrenuti prema gore. Izuzetak od ovog pravila su noževi koji bi trebalo da budu postavljeni prema dole kako se ne biste isekli dok ih vadite.

Najčešće greške

Preopterećivanje mašine česta je greška, jer gomilanje posuđa i slaganje jedno na drugo uzrokuje "gnežđenje" i sprečava ravnomerno čišćenje sudova.

Postavljanje velikih lonaca i činija licem prema dole takođe je pogrešno, jer bi oni trebalo da budu postavljeni bočno. To je posebno važno za starije mašine koje nemaju gornji krak za prskanje vode, piše "Huffington Post".

Ako sve sudove stavite da gleda u istom smeru, to će takođe umanjiti efikasnost mašine - koristite kosine i u skladu s tim postavljajte suove tako da je sa svake strane nagnuto prema sredini.

Predmeti koji nikad ne idu u mašinu

Možda ćete biti u iskušenju da uštedite vreme i ceo kuhinjski pribor bacite u mašinu za sudove. Međutim, neki predmeti će se oštetiti kroz cikluse oštrog sapuniranja i dodatne tople vode. To se najpre odnosi na komade od livenog gvožđa kojem može da se ošteti premaz. Isto se odnosi i na teflonsko posuđe, posebno tiganje.

Drveni predmeti, poput varjača ili daski za sečenje, uvek se peru ručno, jer je drvo porozno i ​​ne može da izdrži količinu vode kojom mašina za pranje sudova čisti. Delikatni predmeti poput kristala, porculana ili srebrnog pribora takođe ne smeju da idu u mašinu. Veliki oštri noževi trebalo bi da se peru ručno, barem tako tvrde vrhunski kuvari, jer ih mašina izlaže prevelikoj količini vode i skraćuje im vek trajanja i oštrinu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17