• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

18.02.2020

18:39

SREDNJE DETE JE SNALAŽLJIVIJE I NEZAVISNIJE! A evo koje još kvalitete poseduju jer su okruženi braćom i sestrama!

Ljubav

SREDNJE DETE JE SNALAŽLJIVIJE I NEZAVISNIJE! A evo koje još kvalitete poseduju jer su okruženi braćom i sestrama!

Podeli vest

Činjenica da ono nije ni nastarije ni najmlađe, daje mu određene prednosti koje mogu da mu pomognu da razvije snažne liderske kvalitete kasnije u životu

Često se stiče utisak da se srednje dete u porodici zanemaruje, ali istraživanja govore drugačije. Činjenica da ono nije ni nastarije ni najmlađe, daje mu određene prednosti koje mogu da mu pomognu da razvije snažne liderske kvalitete kasnije u životu.

Foto: Shutterstock

Profesorka psihologije na američkom univerzitetu Redlends, dr Katarina Salomon, kaže da srednja deca, zbog toga što su okružena braćom i sestrama, često moraju da preuzmu ulogu pregovarača, pa u zrelom dobu postaju vešti u rešavanju problema. Velika je verovatnoća da će biti i kreativni, jer slobodnije pokazuju talenat i to što nose u sebi. Za razliku od prvorođenih, koji su često pod pritiskom jer moraju da ispune očekivanja roditelja, srednja deca će biti manje stroga prema sebi ako dožive razočaranje i neuspeh. Još u detinjstvu nauče da budu kooperativni, nezavisni i sposobni da izgrade odnos sa drugima.

PEVAČA GAĐALI FLAŠAMA PUNIM URINA! Ovu TRAUMU će pamtiti zauvek!

- Takvoj deci ide u korist i sposobnost da razmišljaju mnogo šire, zbog čega često imaju preduzetnički duh - rekla je dr Salomon.

Veština rešavanja sukoba nije korisna samo na radnom mestu, već i u braku. Studija na univerzitetu u Vašingtonu otkrila je da parovi koji su želeli kompromis imaju kvalitetniji brak i partnerske odnose od drugih. U istraživanju dr Salomon čak 80 odsto srednje dece nikada nije prevarilo partnere, dok je 65 procenata prvorođenih i 53 odsto najmlađih to uradilo.

OVA TRI MODNA SAVETA POŠTUJTE! U suprotnom, iza leđa će vam pričati da ste odeću uzeli iz bakinog ormara! (FOTO)

Srednja deca imaju određene društvene i mentalne koristi zbog odrastanja sa braćom ili sestrama. Recimo, kada krenu u vrtić imaju bolje razvijene socijalne veštine. Takođe, nisu podložni preteranoj kontroli roditelja, uglavnom su prepušteni sebi, što im daje slobodu da sami rešavaju probleme.

- Mnoga deca ni do fakulteta ne nauče sama da upravljaju svojim vremenom i obavezama, jer su im roditelji ceo život previše pomagali - kaže dr Salomon. - Srednja deca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevno.

Prema dosadašnjim istraživanjima, prvorođena deca su pametnija jer su im roditelji posvećivali više pažnje, ali studija obavljena na univerzitetu u Ilinoisu objavljena početkom ove godine pokazala je da je koeficijent inteligencije prvorođene deca samo za jednu jedinicu veći u odnosu na mlađu braću ili sestre.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija