ZAČINSKA BAŠTA NA PROZORU! Evo kako da je NEGUJETE PRAVILNO da se gostite tokom cele godine!

Shutterstock

08:36 >> 08:37 Lifestyle 0

blic.rs/informer.rs | 01. 06. 2020.

ZAČINSKA BAŠTA NA PROZORU! Evo kako da je NEGUJETE PRAVILNO da se "gostite" tokom cele godine!

Osim što je popularno i lepo, gajenje začinskog bilja u saksijama nije zahtevno. Održavanje i nega su lakši nego u vrtu jer su biljke manje podložne štetočinama

Uz nešto sunca i dovoljnu količinu prirodne svetlosti na balkonu ili na prozorskoj dasci možete da uzgajate ono bilje koje najčešće koristite u kuhinji. Idealno je da mesto na kome ćete držati saksije bude okrenuto prema jugu ili jugozapadu.

SOČNI, SLANI ZALOGAJČIĆI! Mafini sa tikvicama, i deca će ih obožavati!

ODMARAJTE SE KRAĆE I ČEŠĆE! Kada je PRAVO VREME da 'resetujemo' organizam?

Shutterstock

Puno sunca vole bosiljak, majčina dušica, žalfija, ruzmarin i origano, dok u polusenci uspevaju peršun, nana, vlašac i matičnjak. Kako bilo, posadite ono što vi želite, što najčešće koristite u kuhinji. Možda neće biti bujno kao pri idealnim uslovima, ali biće dovoljno za vaše potrebe, biće vam nadohvat ruke i nećete morati po njega na pijacu.

Saveti za sadnju

* Koristite saksije sa drenažnim rupama da bi višak vode lako oticao.

ŽELITE RAVAN STOMAK? Ovaj napitak je odličan za to! Plus reguliše PROBAVU, normalizuje PRITISAK...

* Male saksije koristite za pojedinačnu sadnju, a u većim možete da kombinujete začinsko bilje i napravite mini-baštu.

* U posude za sadnju stavite kvalitetnu zemlju. Najbolja je mešavina zemlje za saksije. Ako imate kompost, pomešajte ga sa ovom zemljom po pola.

Shutterstock

* Zalivajte redovno, ali pažljivo jer neke biljke, poput majčine dušice, origana i ruzmarina ne vole previše vlage. Za razliku od njih bosiljak, nana, peršun, vlašac, korijander i matičnjak vole češće zalivanje.

RUČAK PRSTE DA POLIŽEŠ! Ratatuj, jelo iz Provanse! Zaljubite se u mirise i ukuse Mediterana!

* Da biste podstakli rast, te da bi biljke bile zdrave i ukusne, povremeno im dodajte neko prirodno đubrivo.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.