• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

11.10.2020

09:55

Da vam BAŠTE i terase još uvek BUDU ŠARENE! Cvetovi kojima zima NIŠTA NE MOŽE!

Ljubav

Da vam BAŠTE i terase još uvek BUDU ŠARENE! Cvetovi kojima zima NIŠTA NE MOŽE!

Podeli vest

Majstori su cvetanja u hladnim danima. Ljubičaste, žute, narandžaste, za viole, popularno cveće dan i noć, samo je važno da imaju mnogo svetla i da se redovno prihranjuju

Bili vešti ili početnici, baštovani se cvetanju u hladnijim danima posebno raduju. A viole, kod nas poznate kao dan i noć, majstori su cvetanja tokom jeseni i zime i nisu posebno zahtevne za gajenje. One celu zimu oboje, a dominiraju i u prolećnim baštama i žardinjerama.

Postoje različite forme i vrste, sa različitim bojama i veličinama cvetova. Pitanje je ukusa, ali i mesta gde biste ih gajili. Viole padajuće forme traže prostor, odnosno viseće saksije ili žardinjere, stojeće su idealne za prozorske daske, terase ili za otvoreni prostor. Krupnocvetne su kompaktne forme, čvrste su i veliki je izbor boja, odlične su za stojeće saksije. Viole zadovoljavaju svačiji baštovanski ukus.

Foto: Shutterstock

Gde da ih držite

Svetlo je veoma važan uslov za zdrave i cvetne biljke. Jedino pravilo kojeg treba da se pridržavate je što više svetla, to lepše i bujnije cvetanje. Krupnocvetne viole vole potpuno osunčana i polusenovita mesta. Narandžaste sorte nikada ne sadite u senci jer su sklone izduživanju. To je mesto na kojem se najbolje ponašaju žute i bele. Zato, na punom suncu možete bez ikakve bojazni posaditi sve boje i vrste viola.

Zalivanje i đubrenje

Viole zalivamo umereno jer su u periodu u kom cvetaju temperature niske i vlage uglavnom ima dovoljno. Krajem proleća, kada uglavnom sve viole odlično izgledaju, zalivanje treba da bude češće.

Đubriva sa pojačanim kalijumom dodajte sa svakim zalivanjem. Viole uglavnom rastu intenzivno i cvetaju vrlo bogato, pa je i potrošnja hrane izuzetno velika. Nikada ne preskačite prihranjivanje kada zalivate, a možete dodati vodorastvorljivo đubrivo, i to 2g na 1l vode. Prihvatljivo je i đubrivo 20:20:20 (NPK), ali se najbolji rezultati postižu kombinacijom 15:5:35 (NPK). 

Foto: Shutterstock

Ne boje se mraza 

Viole odlično podnose mraz. Ipak, temperature ispod -16 stepeni Celzijusa mogu dovesti do smrzavanja, pa je dobro da, ukoliko ga ima, na viole nabacate sneg. Cvetaju intenzivno do kraja maja, mada ima sorti koje cvetaju i celo leto. U toplim danima potrebna je dodatna zaštita protiv grinja i zelenih vaši. To ne zaboravite.

Presađivanje

Viole ćete uglavnom kupiti u saksijama prečnika 12-19 cm. Biljke koje ste kupili obavezno presadite u veće saksije jer imaju izuzetno snažan koren. U malim saksijama teško prezimljava, a u velikim prolazi netaknuta, čak i kada se cela saksija zaledi. U standardne žardinjere ne sadite više od dve biljke. Ukoliko viole nemaju dovoljno svetla ni hrane, žbun će postati rastresit, a cvetovi retki. Ne brinite. Samo ih premestite na sunčanu poziciju, ošišajte na oko 10 cm iznad zemlje, obavezno prihranjujte sa svakim zalivanjem i obnoviće se za dve sedmice. Krupnocvetne viole se ne orezuju.

Foto: Shutterstock

Razmnožavanje

Ako se pitate kako možete da ih razmnožite, odgovor je da je to prilično komplikovan posao za amatere. Viole veoma snažno proizvode seme i tako se i razmnožavaju, ali vodite računa - ovo je hibrid i biljke dobijene iz ovog semena neće izgledati tako raskošno kao vaše originalne biljke. Setva semena obavlja se u julu, ali je zbog visokih temperatura klijanje otežano, pa ovaj način razmnožavanja treba prepustiti iskusnim proizvođačima. Zbog niske cene sadnica ne isplati se da razmnožavate viole u kućnim uslovima.

O CVEĆU koje PRIVLAČI SREĆU čitajte OVDE.

A o tome ŠTA SE SADI U OKTOBRU čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija